După două zile de vot, la referendumul organizat ca urmare a inițiativei Coaliției Pentru Familie, prin care se dorea revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, în loc de formula actuală, uniune între soți, s-au prezentat  3.778.716 români, respectiv 20,96% din numărul total de votanți.

Pentru a fi fost validat, la referendum ar fi fost nevoie să participe 30% din numărul total de alegători.

Conform datelor furnizate de BEC, după numărarea datelor provenite din peste 98% dintre secțiile de votare, 91,57% – 3.525.238 de votați – s-au exprimat în favoarea modificării propuse.

 

Eșecul referendumului de sîmbătă și duminică a produs o sumedenie de reacții. Unele hazlii, altele absolut ridicole. Iată cîteva dintre ele.

 

Patriarhia Română – PF Daniel, într-un comunicat publicat pe site-ul basilica.ro, vorbește despre ”un succes nedeplin”. După creșterile negative – cum numea Băsescu tăierile de salarii și pensii ori recesiunea economică – e probabil cea mai hazlie fomulare prin care un eșec se vrea mai digerabil, măcar semantic. Desigur, în comunicatul Patriarhiei mai sînt și alte formulări haioase, ca să nu mai vorbim de inepții, care nu merită însă analizate.

 

Coaliția Pentru Familie s-a trezit, încă dinainte de încheierea votului, să acuze partidele politice pentru rezultatul obținut. Adică, aceleași partide care au votat în Parlament pentru referendum și care au făcut campanie deschisă pentru susținerea inițiativei. Nicicînd prostia n-a părut mai sublimă.

 

Ludovic Orban, după ce a implicat PNL în susținerea referendumului, și după ce el însuși s-a dus să voteze, s-a trezit să declare că rezultatul referendumului este un vot de blam dat de români guvernului PSD și ALDE. Șică e fix ca ăla care, prins în grupul de violatori, se scuză că el a fost al treilea, iar victima fusese deja gata violată cînd s-abăgat și el și că, oricum, el a votat așa, ca să nu poată ceilalți să o mai voteze o dată. Pe victimă. Pare din ciclul de prostie cu premeditare.

 

Iar cum ieșirea lui Ludovic Orban nu era suficientă, niște băieți și fete din PNL, în frunte cu fostul președinte al partidului, Alina Gorghiu, s-au trezit să-l tragă de perciuni pe Orban pentru că ar fi aruncat partidul în acest fiasco numit referendum. Adică, fix Alina Gorghiu, cea care, atunci cînd era președinte al PNL, a semnat un acord de susținere cu Coaliția Pentru Familie, fix în privința acestui referendum.

 

De la PSD s-a auzit doar cap-de-trompetă Cordin Ștefănescu, în a cărui logică nu a fost vorba de un referendum politic. Ca și cînd nici n-au făcut campanie și nici gura nu le miroase.

 

La celălalt pol, în tabăra ”boicot”, cei care au militat împotriva referendumului au sărbătorit de parcă toți ceilalți aproape 80%, care n-au mers la vot, au stat acasă pentru că n-ar fi fost de acord cu referendumul în sine. Sau n-ar fi fost de acord cu ce se  propunea spre a fi votat. Deși, dacă e să fim cinstiți, cel mai bine reprezentați dintre cei neprezenți la vot au fost cei cu durerea la bască, lehamitea, lipsa de chef și, în general, dezinteresați de tot ce înseamnă și poate produce mersul la vot.

Și toate astea cu doar 40 de milioane de euro. Hai că a fost frumos. Mai vrem.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare