Ghilgameș, Iliada și Rampa de gunoi din Alba Iulia. E cazul, probabil, să facem o dreptate istorică gunoiului din Alba Iulia și să-l ridicăm acolo unde îi e locul, la rang de epopee.

Practic, e povestea unei administrații care, cot la cot cu o firmă, luptă cu soarta, cu vicisitudinile legii, cu râul, ramul și ce-o mai fi, pentru a găsi un loc în care să pună temporar gunoaiele orașului.

Acum am intrat într-o nouă etapă a poveștii. Iar la orizont se vede un nou fum de ceartă. Ultima soluție e iar contestată de unii oameni, care dețin proprietăți în vecinătate.

Până să vă zicem povestea de azi, iată, pe scurt, cum s-a ajuns aici:

– De vreo 5 ani trebuia să avem un sistem integrat de management al deșeurilor și rampa ecologică de la Galda funcțională. Însă nu e, datorită sau din cauza, că nu e clar, conducerii Consiliului Județean.

– În toți anii ăștia, operatorul local, Polaris M Holidng, a dus gunoaiele într-o chestie improvizată, gândită drept variantă temporară, undeva în Bărăbanț, între clădiri și firme, aproape de case locuite.

– După ani în care batista a fost ținută cu grație pe țambal, și după multe reclamații ale firmelor din zonă, Garda de Mediu și-a făcut curaj, a mers în control, a constatat, a amendat și a cerut suspendarea autorizației.

– A urmat un weekend în care Alba Iulia a rămas sub munți de gunoaie, care păreau să sufoce orașul, după ce colectarea a fost suspendată.

– APM Alba a suspendat autorizația și a cerut remedieri. S-a avansat și un termen – asta era în urmă cu luni bune – de 60 de zile, în care totul să fie pus la punct. Iar activitatea a fost reluată.

– S-a semnat o hârtie, între operatorul Polaris și o firmă vecină, care reclamase situația. Un fel de gentleman’s agreement, pe care și-a pus semnătura și Garda de Mediu.

– În schemă a intrat și Primăria, cu Paul Voicu, care a promis că în cel mai scurt timp rezolvă situația și găsește un loc în care Primăria să amenajeze o rampă temporară. Jur pe verde natural, gen.

– Paul Voicu a venit cu varianta Partoș, unde urma să se facă o rampă temporară – de transbordare – în vecinătatea stației de tratare a APA CTTA Alba. Oamenii din zonă au zis nu, că nu se respectau nici distanțele legale. Au urmat petiții, proteste, iar proiectul a fost abandonat.

– Apoi s-a trecut la tentativa companiei de a negocia pe un teren de pe Șoseaeua de Centură, deținut de Salprest, firma care se ocupa în trecut de colectarea deșeurilor în oraș. Terenul de acolo fusese însă închiriat deja unei firme – Financiar Urban – care ar fi cerut un preț prea mare pentru subînchiriere, zic cei de la Polaris, și care ar fi dus la creșteri de prețuri pentru colectare.

– După renunțarea variantei de pe șoseaua de centură, ce implica o colaborare cu cei de la Financiar Urban, firmă din Pitești, care operează și în Blaj, aceștia din urmă au primit aviz APM iar gunoaiele de la Blaj au început să fie transbordate în Alba Iulia. Totul era ok, nimeni n-avea probleme.

– A urmat episodul din Galda de Jos, când Polaris a încercat să închirieze un teren acolo și să amplaseze, undeva la marginea localității, această rampă de transbordare. Oamenii au zis nu, a fost puțină ceartă-discuții aprinse în Consiliul Local și proiectul nu a primit aviz.

– S-a revenit la punctul 0, în care gunoaiele sunt în continuare duse în Bărăbanț, în locul în care începuseră toate problemele. Ce-i drept, imediat după ce a început circul, cei de la Polaris au amenajat locul, au pus plase, au împrejmuit cum trebuie iar vecinătatea a devenit suportabilă.

– Între timp, Polaris a identificat un nou teren, pe care l-a și cumpărat – de la proprietari privați – după ce a primit inițial niște acorduri de principiu, cum că poziția e ok. Și acum ajungem la povestea de azi, la noul meci.

Căci, noooormal, treaba nu putea să se rezolve așa, simplu, fără niscaiva frecuș și luptă.

Niște oameni din zonă, proprietari de terenuri sau firme acolo, au semnat o petiție prin care își manifestă dezacordul privind amplasarea rampei temporare în zonă. Ba chiar au făcut și o sesizare către Consiliul Local Alba Iulia, către Direcția de Sănătate Publică și către Agenția de Protecție a mediului.

În sesizarea respectivă, oamenii zic că:

Informam CL al Municipiului Alba Iulia, APM Alba, DSP Alba ca nu suntem de acord cu amplasarea acestei platforme in vecinatatea proprietatilor noastre deoarece ne va afecta direct din punct de vedere al mediului prin poluare subterana (panza freatica la 1.5-2 metri adancime ) prin infiltrare de apa poluata in sol (in zona nu exista canalizare), prin poluare pe calea aerului (microbi, virusi, mirosuri si chiar rozatoare) in zona fiind curenti puternici de aer, care vor duce mirosurile, microbii, virusii, chiar si deseuri solide pe distante mari poluand intreaga zona.

Aratam ca terenul pe care se doreste sa se construiasca platforma de gunoi se afla amplasat in mijocul terenurilor particulare actualmente fiind cultivate, ceea ce duce la contaminarea recoltelor si implicit contaminarea cetatenilor prin consumarea acestor produse cu microbi, virusi.

Zona fiind incadrata cu regim industrial va afecta direct noile investitii industriale cu activitati care necesita personal uman.

In prezent in vecinatatea amplasamentului viitoarei platforme de gunoi isi desfasoara activitatea societati comerciale care au personal uman in activitatea de productie, care vor fi afectati de aceasta poluare (mirosuri, microbi ,virusi si rozatoare).

Mentionam ca s-a depus la Consiliul local al municipiului Alba Iulia o sesizare scrisa nominala cu vecinii viitoarei platforme de gunoi supusa obtinerii acordului de mediu prin care isi exprima dezacordul cu privire la amplasarea ei in aceasta locatie.

Totodata credem ca nu se respecta legile privind distantele legale fata de proprietatile invecinate (cladiri , terenuri privte) proprietatile direct invecinate au in jur de 20ml. latime.

Nu stim daca se respecta legile in vigoare privind impactul asupra mediului, apei, politica privind accidentele majore.

In concluzie cerem neacordarea acordului de mediu, a autorizatiei de constructie si a autorizatiei de functionare a acestei platforme de gunoi pe amplasamentul propus.” – se arată în sesizarea formulată de unul dintre proprietarii de terenuri de acolo, care deține o hală industrială undeva la 200m distanță de locul în care urmează să fie amplasată noua rampă temporară.

Alături de această sesizare, mai mulți proprietari de terenuri din zonă au semnat o petiție prin care cer oprirea proiectului, cu care nu sunt de acord.

Acum, absolut normal, oamenii au tot dreptul să nu fie de acord cu proiectul și să scrie petiții sau să facă sesizări.

Pe de altă parte, există însă o legislație și niște reglementări care, dacă sunt respectate, permit firmei să construiască acolo.

În urma unei discuții cu doamna Mărioara Popescu, directorul APM Alba, am aflat că rampa respectivă este în curs de autorizare. Adică, cei de la Polaris au depus documentația și urmează să primească, dacă totul e ok, avizul de mediu.

Directorul APM Alba susține că pentru poziția respectivă, verificată de angajații APM, sunt respectate toate normele în vigoare. Mai exact, problemele semnalate în petiția acelor oameni nu se susțin. Problema pânzei freatice, aflată la mică adâncime, nu este una reală, în sensul pericolului producerii unei contaminări. Asta dat fiind că rampa respectivă este una temporară, pe care deșeurile au urma să stea stocate maxim 24 de ore, apoi transbordate și duse la depozitul de deșeuri. În plus, amenajarea locului presupune placă de beton, rigole și chiar un rezervor în care să fie adunată apa, scursă prin deșeuri, în cazul unor furturi sau ploi torențiale. Problema producerii de levigat nu este una reală, în condițiile în care deșeurile sunt stocate maximul 24 de ore. Apoi, problema distanței față de alte imobile spune clar că distanța minimă, aceea de 500m, este față de case de locuit, nu de hale de producție sau imobile industriale, cum este cazul semnalat de proprietarii din zonă, în respectiva petiție.

Altfel, petiția urmează să primească, în conformitate cu legea, un răspuns, ne-a comunicat directorul APM Alba, doamna Mărioara Popescu. Cu toate că, în ce privește proiectul viitoarei rampe, APM Alba consideră că acesta respectă toate legile și condițiile impuse de acestea.

Desigur, asta în condițiile în care rampa este strict una de transbordare, unde deșeurile vor staționa maximum 24 de ore, păstrată în curățenie și ordine. Și nu cum s-a întâmplat în trecut, căci dacă ne bazăm doar pe experiențele trecute, îngrijorarea oamenilor este perfect justifictă. Dar de partea cu respectarea normelor trebuie să se ocupe Garda de Mediu, care poate controla locul.

În ce privește Direcția de Sănătate Publică, poziția oficială a instituției este următoarea:

Urmare a solicitării primite din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia, specialiștii DSP s-au deplasat în teren și au verificat conformarea la normele de igiena publica a amplasamentului stației de transfer deșeuri, fiind acordat aviz favorabil. Distantele fata de obiectivele protejate de lege sunt respectate. În tara noastră nu exista norme legislative care sa reglementeze distante fata de terenuri agricole sau unități industriale.” Adică, și din punctul lor de vedere e ok.

Iar hala industrială a domnului respectiv putea fi și lipită de terenul cu pricina, că tot n-ar fi contat.

Desigur, am discutat și cu cei de la Polaris M Holding. Cu doamna director al punctului de lucru din Alba, Lucia Pera.

Legat de locul în sine, acesta a fost ales din mai multe variante, după discuții cu autoritățile. Adică, existau mai multe parcele de teren, de vânzare, în zona respectivă, dintre care cei de la Polaris au ales-o pe cea care nu doar că îndeplinea toate condițiile dar era cea mai izolată, față de alte unități de producție. Ar fi existat și o variantă de amplasare în vecinătatea unei unități care împachetează zahăr, spre exemplu. Mai apoi, distanța de la viitoarea rampă temporară și până la hala respectivă este la fel de mare ca de la hală la rampa temporară unde depozitează cei de la Financiar Urban deșeurile din Blaj. Prin urmare, dacă într-o parte e legal, trebuie să fie și în cealaltă parte.

Sigur, cei de la Polaris au „riscat”, dacă se poate spune așa, începând să amenajeze locul respectiv încă înainte de a obține toate autorizațiile și avizele finale. „Știu că mi-am asumat riscul de a lua o amendă, și poate că o să o iau de la Primărie, însă am promis că mutăm rampa aceea înainte să dea căldura și vreau să mă țin de cuvânt. Sunt atâția alții care duc și depozitează gunoaie în fel și fel de locuri, atâția pentru care instituțiile sau presa n-au interes, iar noi suntem la a nici nu mai știu a câta variantă. Tot ce am făcut noi a fost să căutăm cea mai bună variantă astfel încât să respectăm legea și nici să nu ajungem la creșteri de preț, și cred că această soluție e una bună. Chiar dacă, probabil, locul acela nu va fi mult timp rampă de transbordare. Odată ce va fi Galda deschisă, și probabil că nu mai e mult până atunci, căci licitația nouă e deja lansată, vom transforma locul acesta în depozit, unde vom ține utilajele, sarea și ce mai avem nevoie pentru serviciul de curățenie, unde avem contract pentru cinci ani” – spune Lucia Pera.

Acum, dacă Polaris va rămâne doar cu curățenia stradală e o altă poveste. Posibil să meargă și el la licitația pentru rampa de la Galda. Cum o vor face și alții. Căci treaba asta cu gunoaiele e totuși o afacere, și încă una bănoasă, că doar nu-s firmele astea niște Mecena ai curățeniei și igienei.

Pe de altă parte, rampa asta de transbordare, platformă temporară, cum i-o zice, a devenit o veritabilă epopee, ba chiar o poveste care încă nu pare să-și găsească sfârșitul. Și, la fel de adevărat este că, în timp ce alți operatori nu au parte de o așa mare atenție, Polaris și Primăria au fost contestați la tot pasul, la fiecare variantă pe care au propus-o. Și poate că pe bună dreptate, însă faptul că problema a primit mai multă atenție decât altele, similare, e o realitate.

Așadar, până una alta, toată povestea pare să nu-și găsească un sfârșit. Și la fel de probabil e ca noua rampă să nici n-apuce să fie funcțională, căci cei de la Consiliul Județean pare că muncitoresc deja la deschiderea depozitului de la Galda. Dar despre asta, într-un alt text, că ne-am consumat limita de cuvinte pentru ăsta.

Să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrânge. Mă rog, să fie cumva, oricum, numai să nu rămânem cu gunoaiele între blocuri.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile