Rampa de gunoi de la Partoș. Totul va fi ok. Puțin pe lângă lege, dar merge și așa

Mai e puțin și administrația locală, alde Paul Voicu, care a luat el problema în mână, va construi o super mirobolantă rampă temporară pentru deșeuri, la Partoș. Că așa au ales ei, din variantele pe care tot ei le-au ales drept variante. Frumos, discret, intravilan. De ce intravilan? De ce doar dintre cele trei variante? Pentru că uite de-aia.

Absolut firesc, oamenii din zonă au început să se agite, să strângă semnături și să se pregătească de lupta cu instituțiile și, dacă e cazul, chiar prin instanțe. Iar miercuri după-masă, de la ora 18:00, urmează să aibă loc o întâlnire, în sala de ședințe de pe strada Bucovina, în fosta clădire PAEM, unde vor pune la cale toată strategia pentru a opri acest proiect.

Trăim, din păcate, într-un oraș în care legătura, contactul acela continuu, dintre cetățean și autorități e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Oamenii nu știu de ce se întâmplă ce se întâmplă, cu cine să vorbească, unde să întrebe și ce ar trebui să facă.

În plus, peste toată această ruptură, peste această prăpastie între autorități și comunitate, mai vine și o justificată neîncredere în instituții. Nimeni, dintre toți oamenii cu care am vorbit și discutat pe tema asta, n-are încredere în Primărie, în Agenția pentru Protecția Mediului, în Garda de Mediu. Iar neîncrederea asta e justificată, căci avem toată istoria recentă drept dovadă.

Așadar, după cum puteți citi aici – în textul ăsta care are link-uri spre alte texte pe subiect – Primăria a decis să facă rampa asta temporară. Și, zic ei, totul e în regulă, se respectă lege și tot tacâmul.

Ceea ce e, cum să zicem, o, ne scuzați franceza, o minciună gononată.

Am mers în dimineața asta în zona respectivă, am văzut locul, am vorbit cu câțiva oameni și lucrurile nu stau, în realitate, așa cum frumos erau scrise pe foile lui Paul Voicu.

(ZONA ÎN CARE VA FI AMENAJATĂ NOUA RAMPĂ – TERENUL DIN SPATELE CENTRULUI DE ECARIZAJ – LÂNGĂ STAȚIA DE EPURARE)

Locul pe care se va face rampa asta e în spatele adăpostului de câini, aproape de stația de epurare a APA CTTA. Unde, în planurile mai vechi, ar fi trebui să fie extins acel adăpost de câini. Dar gata, planul ăla s-a dus, adio!

Apoi, dacă ne întrebați pe noi, nu credem că e chiar cosher e să pui o rampă de gunoaie lângă o stație de epurare. De altfel, e de înțeles de ce oamenii de la APA CTTA vor face chiar ei gardul de pe latura lor, acel zid de beton care să protejeze rampa. Că mna, pesemne că vor să se asigure că se chiar protejează stația de epurare.

Apoi, mai e și chestiunea asta legală cu distanța față de locuințe, de oameni. Paul Voicu ne zicea, în ședința de Consiliu, că e vorba de o distanță de 200m, pe care legea o cere pentru astfel de rampe – care au caracter strict temporar. Acum, bine, fie, 200m, însă nu pare că oamenii ăștia știu ce e aia o ruletă sau cum să măsori.

(CENTRUL DE ECARISAJ ȘI CARTIERUL DE CASE CE VINE ÎN PRELUNGIREA VIITOAREI RAMPE DE GUNOI)

 

Există, fix lipit de spațiul unde va fi rampa de gunoi, o întreagă comunitate. Sigur, sunt niște țigani acolo, cu case mai dărăpănate, dar e o comunitate. Și tocmai pentru că e o comunitate vulnerabilă, ar trebui ca autoritățile să se implice și să-i ajute. Dar hei, Primăria le va duce rampa de gunoi lângă case. Frumos. Vorba aia, lasă că merge și așa. Că doar ăia-s amărâți, n-au să comenteze. Le mai dăm un social, un ceva, și zît!, liniște și pace.

Din ce am discutat cu unii dintre oameni, multe din casele de acolo n-au autorizații de construcție. Le-au făcut oamenii așa, cum au putut ei, cum au făcut mulți alții în alte zone mărginașe ale orașului. E, desigur, o problemă că nu au autorizații de construcție. Însă, nu poți tu, Primar, Primărie, ce-i fi, să pretinzi că, din cauză că nu există acele autorizații, nu există întreaga comunitate! Nu-i ca pe facebook, unde dacă n-ai cont nu exiști în 2020. Nu poți ignora existența acelor oameni bazându-te pe lipsa unor documente.

Mai departe însă, din gardul ce împrejmuiește locul în care va fi amplasată rampa și până la primele curți ale oamenilor – peste calea ferată – nu-s 200m nici dacă-i măsori beat, după 7 sticle de wiskean din-ăla bun, cum beau primarii. Sigur, există calea ferată, care va fi un fel de dig de protecție, însă legal, pur și simplu nu sunt 200 de metri distanță, cât zile la lege, față de casele oamenilor.

(ZONA VIITOAREI RAMPE DE GUNOI, VĂZUTĂ DE PE LINIA DE CALE FERATE, CARE O DESPARTE DE CASELE ȘI CURȚILE OAMENILOR DIN PARTOȘ)

Proiectul ăsta al rampei a creat panică și supărare chiar și în rândul oamenilor care stau mai departe, pe alte străzi. Și ei, chiar dacă sunt la o distanță mai mare, se opun proiectului. Căci, cine naiba ar vrea o rampă de gunoi în cartier?

Iar supărarea asta e justificată nu doar de faptul că e rampa în cartier, că nu-i chiar cosher și nu se pupă cu legea, dar mai ales pentru că oamenii n-au încredere în ce zic autoritățile. Degeaba a mers Paul Voicu în ședința de Consiliu Local și a zis că se va spăla în fiecare zi, că se va face și drege, că săpun și dero și de toate, de numai că n-a zis că aduc soluții de la Armani cu care să trateze zona. Nimeni nu mai crede astfel de povești. Pentru că, ce să vezi, și în cazul rampei din Bărăbanț mirosea frumos, era curat, amenajat și frumos. Pe hârtie. Căci, acolo, în realitate, lucrurile au stat altfel.

Și, sincer, mai crede cineva aceste chestiuni „temporare”? Mai are cineva impresia că există o limită superioară la termenul „temporar”?

Cea mai mare problemă, însă, e că toată situația asta e un veritabil zero-sum game. Adică, pentru ca cineva să câștige, e nevoie ca cineva să piardă. În situația dată, în care Paul Voicu, administrația, Consiliul Județean, firmele de colectare, ne-au adus, pentru ca Alba Iulia să aibă un sistem de colectare funcțional, cartierul Partoș trebuie să piardă, să se împace cu ideea unei rampe de gunoi în zona caselor lor. Iar dacă Partoș are câștig de cauză, dacă oamenii ăia vor reuși să oprească proiectul, Alba Iulia va ajunge într-o veritabilă situație de și mai mare rahat, că nu vom avea unde duce și depozita gunoaiele înainte să fie cărate la Tg. Jiu.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile