Protocolalele și logica

Se tot discută, de ceva vreme, despre celebrele protocoale încheiate de SRI cu diverse instituții ale Justiției.

Și, nu de puține ori, discutăm pe tema acestor protocoale de parcă noi am fi cea mai solidă și funcțională democrație din lume. Alteori ducem discuția protocoalelor la un nivel atît de redus încît simpla lor existență înseamnă că toți hoții prinși în timpul lor ar fi niște negustori cinstiți.

Desigur, într-o democrație solidă și funcțională, nu doar hoțul neprins e un negustor cinstit, ci și hoțul prins necinstit.

Nu poți intra, fără mandat, în casa omului, iar dacă o faci, nu mai contează ce ai găsit ori că l-ai prins cu lucruri furate. Practic, Justiția trebuie să funcționeze corect, căci altfel orice rezultat produce e compromis de injustețea actului de prindere a hoțului. Asta nu înseamnă însă că, și la nivel de logică ori morală, hoțul prins în mod necinstit e negustor cinstit.

Mai apoi, nici măcar în democrațiile solide și funcționale, niște acte ilegale comise de reprezentanții Justiției nu înseamnă, în mod automat, nevinovăția celui prins – în mod ilegal – în timp ce fura. Nu puține sînt cazurile în care, la pachet cu răufăcătorii, au fost judecați și cei care, în timp ce-i alergau pe hoți, au ”interpretat” procedurile și protocoalele, și au încălcat practic legea.

Așadar, de ce ar trebui să plecăm de la premisa că toți cei care au fost prinși în urma unor Protocoale ilegale sînt  cinstiți?  Căci nu sînt.

Nu zic că existența unor protocoale secrete – și ilegale – nu e o problemă. Și e una chiar mare dacă, prin intermediul lor, independența Justiției a fost afectată. Dar de ce nu-i aducem, în fața aceleiași Justiții, pe cei care le-au pus în practică?

Hoții, prinși chiar și în mod ilegal, dacă-s hoți tot trebuie judecați. Atît doar că ei trebuie judecați la pachet cu cei care i-au prins în mod ilegal, căci aceștia din urmă au încălcat legea.

Așadar, la pachet cu cei care au fost prinși în baza Protocoalelor, poate că ar trebui anchetați și toți cei care au inițiat, semnat și permis existența acestor Protocoale.

Știu, discuția e mult mai complicată și probabil c ă se vor găsi juriști care să interpreteze în fel și chip, astfel încît să nu ajungem la nici o concluzie unanim acceptată.

Asta nu schimbă însă cu nimic două aspecte: cei care au fost prinși încălcînd legea, în baza unor protocoale ilegale, nu-s cinstiți. Ei sînt doar niște hoți prinși în mod necinstit. Și sînt la fel de justițiabili precum cei care i-au prins folosind metode ilegale.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile