Ieri dupămasă, pe la 6 și jumătate, mi-am zis să fac o plimbare pînă în fața Prefecturii, să văd ce – și mai ales dacă – se întîmplă, dacă există vreo urmă de societate civilă și prin orășelul ăsta, dacă protestele anunțate în toată țara au și aici vreun ecou.

Spre surprinderea mea – căci mă înarmasem cu zero așteptări – cînd mă apropiam de ”locul faptei” am început să aud scandări: PSD – ciuma roșie! Justiție, nu corupție!

Să fi fost vreo 50 de oameni, poate 60 cu jandarmi cu tot, care mărșăluiau dinspre Prefectură spre magazinul Unirea din Centru. I-am recunoscut pe vreo doi și m-am lipt de coloană. Ce bine că mi-am luat un trening și adibași în picioare, căci urma o plimbare destul de lungă.

Mai cu scandări, mai cu o vuvuzelă ce răsuna din cînd în cînd, micul grup de protestatari s-a oprit puțin lîngă giratorul din Centru, a scandat despre Tudore Toader în direcția sediului PSD, apoi a pornit frumos pe Moților în sus, pînă la Stadion. De acolo stînga, către Bulevardul Transilvania, via Piața din Cetate și Colegiul Militar. Ieșiți din casă, dacă vă pasă! – striga micul grup în timp ce unii mai ieșeau pe la geamuri să vadă ce-i cu zarva.

Pe drum, în timp ce mă plimbam cu coloana, povesteam cu cei doi – trei cunoscuți. În mare parte, din ce mi-am dat eu seama, majoritatea celor ieșiți erau membri sau susținători și simpatizanți ai USR. N-am văzut picior de penelist, semn că în strategia de complicitate a primului partid de opoziție, reacția la abuzuri se rezumă la gargara unor portavoci teleportate în Parlament pentru deosebite merite de slugărnicie față de stăpînirea din partid.

N-am înțeles niciodată cum de, la mai toate protestele îndreptate împotriva unui Guvern condus de cineva din PSD, la Alba Iulia – un oraș care a fost mereu liberal – mă rog, de dreapta –  pedelist sau pedist, cît de ”de dreapta” o însemna asta – n-a existat niciodată o emulație, un nerv care să-i scoată pe oameni în stradă.

Pe de altă parte oricît de mult s-ar bate unii în piept și ar încerca să deseneze floricele în jurul numelui de Alba Iulia, municipiul ăsta rămîne un simplu orășel în care, datorită unor austrieci există o cetate și unde, din cînd în cînd, mai oprește și trenul.

Sociatetae civilă? Ce glumă. Ne venea să rîdem, în timp ce povesteam cu cei doi trei amici din coloana ieșită la plimbare și protest. O societate civilă sănătoasă trebuie să fie liberă, să nu fie prizonieră a păienjenișului instituțiilor publice. Și-apoi, cine lucrează în Alba Iulia lucrează fie pentru stat, fie pentru companii care au afaceri cu statul – în cea mai mare parte. Nu există un mediu privat care să conteze cu adevărat, care să permită unei mase critice de oameni să se manifeste absolut independent de partid (oricare partid).

Doar Primăria Alba Iulia numără vreo 750 de angajați, într-un orășel în care abia dacă mai sînt  vreo 50.000 de locuitori. Asta real, nu pe statisticile pe care și le  cumpără Primăria pentru a justifica purcoiul de bani plătiți drept subvenții pentru transport, gunoi și alte cele. Prin comparație, la Cluj Napoca, primăria de acolo are vreo 1.200 de angajați. Păi, dacă s-ar respecta proporțiile, Boc ar trebui, la Cluj, să angajeze peste 5.000 de oameni. Și-apoi, la Cluj există sector privat. La Alba Iulia privații sînt STP, Polaris, Florea Grup, Elis Pavaje, Ben Oni Loghin și altele din tagma asta, a bugetofagilor prin excelență. Plus presa care, desigur, stă atîrnată la furtunul financiar.

Și-atunci de unde o societate civilă sănătoasă, care să reacționeze la mizeriile făcute de politic? Sigur, ar fi vreo 7.000 de studenți ai Universității 1 Aprilie 1918, dar acolo studenții nu participă nici măcar la protestele colegilor lor din țară, așa că de ce ar ieși în stradă cînd Tudorel Toader se urcă cu bocancii pe gîtul Justiției?

Totuși, e bine că au ieșit în stradă și ăștia 50 de oameni. Mai în condițiile în care e, pentru omul simplu, un subiect destul de complex. Legile justiției, completele de 5, ce se întîmplă cu numirea judecătorilor la Înalta Curte, cum se aleg șefii de parchete – nu sînt subiecte chiar la îndemîna oricui. Și-apoi, să ieși în stradă pentru judecători și procurori, pentru fix ăștia care se pensionează la 40 de ani cu 40 de mii pe lună, într-un oraș în care accesul în instituțiile din Justiție se face prin metoda cumetriilor ori în baza arborelui genealogic, meh.

Însă, cum ziceam, e bine că s-a ieșit în stradă și aici. E bine că Alba Iulia există și pe harta simțului civic, chiar și sub forma unui mic punct, nu doar pe harta cu locuri imporante doar în ziua de 1 Decembrie. Căci ăștia 50 de aseară ar putea fi 500 data viitoare. Pînă la urmă, dacă nu plouă și nu e foarte frig, însăși plimbarea în sine e un bun motiv să ieși din casă.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile