Dacă e să te uiți în gura politicianului carpato-danubian, ai zice că fie stăm super bine, de începe să curgă lapte și miere, fie ne apropiem de fundul prăpastiei și ne dăm seama că n-avem parașută. Peneliștii și-ar da singuri un Nobel pentru Economie, în timp ce opoziția anunță prohodul.

Deunăzi, Florin Cîțu, acest „magician” al finanțelor românești, ne anunța că totul e bine, că avem cea mai cea creștere din UE, că am crescut în primul trimestru din 2020 cu 2,7%. Totul datorită „măsurilor” luate de actualul Guvern. Care măsuri, n-a mai zis, că deh, să nu afle nemții ori francezii, vorba aia, secretul. Păi ce, ați vrea să ne fure economiile alea mari rețeta?

Evident, sofismele lui Tilică de la Finanțe au fost mai apoi rostogolite în online de toți bolovanii politici din PNL, de îmi era frică să închid laptopul și să ies afară din casă, să nu cumva să mă înghită naibii șuvoaiele de lapte și miere care, cu siguranță, curgeau prin fața blocului.

Poveștile astea cu cifre și creșteri economice nu-s ceva nou. Absolut toți bugetofagii politici care au stat la butoanele țării s-au plimbat cu ele în gură.

În România e din ce în ce mai bine și creștem economic de nu au să ne mai încapă statisticile. Asta în timp ce spitalele și sistemul sanitar sunt vraiște, educația e la pământ, cercetare nu mai avem, autostrăzile cresc mai ceva ca în basme, cu pădurile e aproape rezolvată treaba iar capitalul autohton se târâie, cu mici excepții, și e în cea mai mare parte format din milionari clociți în fumul tranziției, în care averile se construiau din pix, ori din mai noii prieteni ai contractelor publice.

Dar hei, avem creștere economică de 2,7%!!! Care, desigur, e o victorie. Sau mai degrabă o minune, am putea zice. Și, cum ziceam, propaganda de partid a început să umble cu cifrele astea în gură. Piticul Promo, luând datele din gura lui Cîțu, le-a pus și într-un frumos grafic, în care pur și simplu pare că economia noastră face ceva pe cele ale Franței, Italiei și Spaniei. Noroc că Eurostat n-a publicat și datele pentru Germania, pe primul semestru din 2020, că râdeam și e ăia probabil. De americani nu mai zic.

Acum, desigur, datele astea sunt oficiale. Nu-s neapărat finale, căci ele pot fi modificate, în funcție de diferite raportări.

Mai apoi, ceea ce fac bolovanii din PNL cu datele astea nici măcar nu mai e un simplu sofism, ci e o vrăjeală gravă și o manipulare grosolană.

Bun, avem noi, românii, pe aceste estimări, 2,7% creștere. Dar au și bulgarii, de exemplu, 2,4%. Din aceleași date. Au și ungurii 2%, iar Lituania are 2,5%. Suntem așadar un fel de campioni pe sate.

aici găsiți toate datele

Mai apoi, dacă Piticul Promo și PNL ne compară cu Franța, Spania sau Italia, păi atunci ar fi bine să facă și o comparație a Produsului Intern Brut. Căci dacă ne comparăm cu Franța, păi hai să ne comparăm. În 2019, Franța a avut un produs intern brut de 2.418,997 miliarde EURO, în timp ce România a avut un produs intern brut de 222,090 miliarde EURO. Adică de vreo 11 ori mai mic decât al Franței. Iar în ce privește PIB-ul raportat la cap de locuitor, FRANȚA are undeva la 36.000 de euro, în timp ce România are 11.440 euro PIB per cap de locuitor.

lista PIB UE 2019

Prin urmare, stimate Pitic Promo, fă matale un calcul, scade de la francezi 5,4% și apoi pune la noi 2,7%, după care spune-ne cum stăm de fapt?

Ei, dar să trecem mai departe de aceste simple procente aruncate de politicianul de la butoane în afișe electorale și să vedem cum am ajuns la acel 2,7%. Păi, în link-ul de mai sus, cel de la Eurostat, se vede clar că estimările pe ultimele trimestre arată o scădere. Mai exact, creșterile sunt de 4,2% în trimestrul 2 din 2019, 3,3% în trimestrul 3 din 2019, 3,9% în trimestrul 4 din 2019 și 2,7 în trimestrul 1 din 2020. Așadar, dacă privești din unghiul ăsta, creșterea asta nu-i tocmai o creștere. Adică nu asistăm tocmai la un proces de accelerare a creșterii, ci e mai degrabă o decelerare ce tinde spre scădere. Evident, condițiile primului trimestru din 2020 au fost mai speciale, în care am avut deja spre final starea de urgență, cu toate restricțiile ei, așa că rezultatul poate fi totuși privit ca unul bun.

Însă, dacă tot se joacă politicienii în prag de campanie cu datele Eurostat, hai să mergem puțin mai departe de primele trei luni. Căci tot Eurostat are niște date interesante pentru România. Adică, după o creștere de 4,1% în 2019, e estimată o contracție a economiei cu 6% în 2020. Urmată de o creștere cu 4,2% în 2021. Tot Eurostat estimează că șomajul va crește în 2020 de la 3,9% la 6,5%. Și, poate cel mai important, deficitul bugetar și gradul de îndatorare vor crește destul de vertiginos. Adică, de la un deficit bugetar de 4,3% în 2019, anul 2020 va aduce un deficit bugetar de 9,2% în timp ce 2021 unul de 11,4%. Asta în timp ce gradul de îndatorare al României va ajunge de la 35% din PIB în 2019 la 46,2% din PIB în 2020 și la chiar 54,7% din PIB în 2021.

date Eurostat privind Românie

Desigur, acestea sunt previziuni și calcule statistice, dar sunt făcute tot de cei care ne-au dat cu 2,7% creștere acum, în baza acelorași date.

Și apoi, desigur, nu are nimeni pretenția că aceste calcule sunt niște simple adunări sau scăderi, căci economia e ceva mai mult decât simplă aritmetică. Tocmai de aceea nu are nimeni pretenția ca un păcălici politic precum Piticul Promo să înțeleagă și altceva, mai departe de acel 2,7% pus în dreptul României, triumfător, alături de -5,4 pus în dreptul Franței. Bașca și subliniat „sub guvernare liberală”, de parcă e prima dată în istorie când la nivelul UE avem cea mai mare creștere economică. Am avut astfel de performanțe de multe ori, sub toate guvernele, și asta din cauză că economia româniei e mică, în comparație cu marile state europene așa că orice creștere, în termeni absoluți, poate fi prezentată drept o creștere procentuală mult mai mare.

Practic, dacă rămânem raportați la Franța, o creștere a PIB cu 25 de miliarde de euro înseamnă 1% pentru ei, în timp ce pentru noi ar însemna peste 11%. Or, în logica unuia ca Florin Roman, asta ar însemna că suntem de 11 ori mai buni decât francezii.

Mai apoi, la fel de simplist, s-ar putea face și un alt raționament: o să creștem gradul de îndatorare al României cu 50% în 2 ani pentru a avea o creștere economică de sub 3% cumulat, în următorii doi ani. Așa arată datele Eurostat. Ceea ce ar însemna un eșec total al Guvernării.

Evident că un astfel de raționament e nu doar simplist dar și incomplet.

Însă ar respecta întocmai raționamentul electoral al unor păcălici politici precum Cîțu și Roman, care mestecă anumite cifre pe care apoi ni le servesc drept mari realizări.

Una peste alta, în ciuda ambalajelor electorale ce au început să ne fie servite constant, românului nu-i merge mai bine și deja se resimt din toate părțile efectele unei crize. Iar cifrele pe care băieții din politică ni le servesc sistematic nu țin de foame.

Vorba unui amic, încă vreo câteva creșteri din-astea și nu mai rămâne nimic din România.

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments