Ministerul Muncii analizează un proiect prin care programul zilnic de muncă ar putea fi crescut de la 8 ore la 18 ore, conform unor surse din instituție. Prevederea nu ar urma să aibă un caracter obligatoriu, ci va oferi doar posibilitatea celor care doresc să muncească mai multe ore pe zi, să o facă în mod legal.

Mai mulți lideri ai partidului de guvernare au declarat că există o dorință reală în acest sens și că, doar pornind de la angajații firmelor pe care ei le conduc, e foarte clar că românii își doresc să lucreze în mod legal mai multe ore în fiecare zi.

Ministru Muncii, Violeta Alexandru, a precizat că acest proiect se află în dezbatere și că, în funcție de cerințele pieței și de dorința cetățenilor, el va fi cu siguranță transpus în legislație. Mai mult, aceasta a precizat că în niciun caz programul de 18 ore de muncă pe zi nu va deveni obligatoriu și că aceasta este doar o măsură care va permite angajaților, dar mai ales patronilor, să aleagă cele mai bune variante de muncă în cadrul companiilor.

Organizația patronatului penelist a anunțat deja că susține o astfel de variantă, în special în domeniile în care munca este una sezonieră. Ba mai mult, patronatul penelist insistă ca programul să nu fie limitat la 18 ore pe zi ci să meargă până la un program de 24 de ore pe zi, uneori și noaptea, aplicabil și în weekend.

Domnule, eu nu înțeleg, care e problema? Dacă unii oameni vor să muncească mai mult, de ce să nu fie lăsați? Uite, să vă spun doar o situație, că eu am întâlnit mai multe cazuri, chiar la mine la firmă. Spre exemplu, aveam niște angajați care lucrau 12 ore pe zi. Și, erau unele zile în care efectiv îi vedeam că nu mai vor să plece acasă, nici după ce se încheia programul. Pur și simplu stăteau acolo, la mine la bar, și nu voiau să plece. Sigur, se întâmpla mai ales în zilele în care ar fi trebuit să le dau salariul, dar nu asta e important. Important e că ei stăteau peste program și erau bucuroși, cred eu, că aveau ocazia să petreacă mai mult timp la locul de muncă. Bine, situația era puțin mai complicată, și e bine că o făceau din pasiune, că ar fi fost complicat să le măresc salariul, că nu erau angajați cu acte. Dar altceva vreau să zic. Există, uite, cum s-a întâmplat la mine, oameni care pur și simplu au pasiune, iubesc locul ăla de muncă și vor să muncească mai mult. De ce să nu le oferim ocazia să o facă legal, dacă ei vor? Sunt unii care, vorba aia, ce să și facă acasă, să stea pe facebook? Să pornească centrala aiurea, numai așa, ca să stea pe facebook de acasă, și să le vină factura mai mare la gaz? Să consume curent aiurea, să le vină apoi factura mare? Să doarmă? Cât să și dormi, nu-ți ajung 6 ore de somn, sau ce? Dacă vor, mai bine să stea la muncă 18 ore. Poate câștigă și un ban în plus la salariu, dacă au noroc, și cu siguranță nu le mai vin facturile atât de mari la utilități – a declarat, sub protecția anonimatului, un secretar de stat de la Ministerul Muncii, pasionat de muzică populară, fost consilier local și încă patron de cârciumă, nu-i dăm numele.

 

 

(acest text este un pamflet și trebuie tratat cu maximă seriozitate)
0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Sorin
Sorin
11 ianuarie 2020 16:06

Pe aștia de la PeNaLe, a tunat și i-a adunat. Vad ca prostia solidarizează mai bine și chiar te propulsează la guvernare. Numărul de ore mai mare, nu garantează un salariu mai mare.De fapt se fac încercări disperate de scădere a salariilor în România, ceruta de multinaționale în special cele germane, care au buton rosu direct cu actualul guvern „taci și executa”.Asta, creșterea vârstei de pensionare și restructurarea aparatului bugetar sunt acte ale aceleiași piese jucate de bufoni politic românești, Orban și Iohanis. Doi amatori ai politici care improvizează pe un mediu politic specific unui stat dictatorial, pe care și… citeste mai mult »