Primarul mitoman și Bugetul pe 2022

A fost votat bugetul pentru anul 2022, un prilej numai bun pentru stimatul nostru domn primar, numitul Pleșa Gabriel, de a se mai lăuda o dată cu lucrurile pe care le va fi făcut. Totul este în plan, în proiect, în viitor, se va face, se va realiza, cândva. Un nesfârșit dans electoral, căci numitul Pleșa Gabriel nu pare capabil să iasă din logica de campanie și să se ocupe de administrat orașul.

Truisme, platitudini și multe, prea multe promisiuni fără acoperire în fapte.

„Bugetul pe anul 2022, votat astăzi de Consiliul Local al municipiului Alba Iulia este unul bazat nu doar pe funcționare, cât și pe investiții și proiecte clare, pe care le vom prezenta sistematic în perioada următoare” – zice triumfal edilul. Că, ce și era să zică, că-i totul bazat pe șmen și combinații?

Adică, funcționare și proiecte clare pe care vi le zicem noi sistematic, că doar e și mâine o zi pentru promisiuni. Și poimâine, și tot așa, că oricum românul uită repede.

Mai apoi, „conform prognozei realizate, în acest an vom avea venituri de aproximativ 405 milioane de lei, adică unde (n.r. undeva) la aproximativ 82 milioane de euro, din care 368 milioane de lei din buget local, iar alocările bugetare sunt în continuare mari în multe segmente importante”.

Adică, ce mă? Unu la mână, că 405 milioane înseamnă 81 de milioane de euro, nu 82. Dar, să trecem peste aproximările optimiste ale edilului. Ce naiba înseamnă acest „din care 368 milioane din bugetul local, iar alocările bugetare sunt în continuare mari în multe segmente importante”? Ce rahat pansat vrea omul ăsta să zică atunci când zice cuvinte????

Și mai departe. „Unul dintre capitolele care dispun de o alocare semnificativă este transportul public, care ne va costa peste 84 milioane de lei – 22,83% din totalul bugetului, însă în acest an se vor schimba foarte multe, având în vedere că în curând vom opera și cu autobuze electrice”, zice numitul Pleșa Gabriel. Nu mai intrăm în probleme de matematică, legat de 84 de milioane, care ar reprezenta 22,83% din bugetul total, adică din 405 milioane, că avem un primar inginer și-l credem pe cuvânt.

Însă, cum vine asta, că avem de dat o cârcă de bani, dar se vor schimba multe că vin autobusele electrice? Scad cumva costurile prin folosirea autobuselor (momentan există UNUL) electrice? Și de ce vorbim despre „costuri cu..”, în loc să spună în mod clar că e vorba de subvenția dată unei firme private. Cărei firme private îi vor fi date în folosință și autobusele ala electrice, luate de el, Gabriel Pleșa, din bani europeni veniți în urma unor proiecte scrise de ăia dinainte. Și dacă tot suntem la partea cu autobusele, de ce nu spune primarul, numitul Pleșa Gabriel, ca să știe albaiulienii, că deși a avut mandat din partea Consiliului Local să plătească o casă de avocatură cu ștaif, care să scoată administrația din nenorocitul ăla de contract, el a preferat să dea banii avocatului Bercu, să reprezinte instituția. Iar după ce a pierdut Bercu toate procesele, l-a făcut consilierul său personal, pe o cârcă de bani.

Ce naiba sunt vrăjelile astea cu „alocare semnificativă” și „se vor schimba multe”? Ce se va fi schimbat, nenea primarul, în afară de poziționarea matale față de acel contract despre care ne ziceai că e păgubos, că trebuie denunțat, că vei face și vei drege dacă te votăm? Că, uite, bugetul votat zice că Primăria va da 84 de milioane de lei pe transportul public. Adică mult mai mult decât dădeau cei dinainte!!! De la vreo 10% cât se cheltuiau pe transportul public în mandatele Hava & Voicu, se va ajunge la 20% din buget în mandatul Pleșa. Reformă nene, economie la buget, cheltuire responsabilă și eficientă, ce să mai și zici!

Iar în continuarea programului de diletantism, și mai multe promisiuni:

„Pe lista de investiții avem în acest an următoarele: construirea Grădiniței cu program prelungit nr.16 prin schimbarea destinației, extinderea clădirii cantinei din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa, construirea Creșei din zona Gheorghe Șincai, amenajarea zonei de agrement de la debarcaderul de pe râul Mureș, amenajarea de cabinete medicale și muzeu etnografic la Pâclișa, regenerare urbană a zonei bazinului Olimpic prin amenajarea de spatii verzi și construirea unei baze sportive de agrement, dar și multe alte proiecte de infrastructură (apă, canalizare, iluminat public și asfaltare) în mai multe zone ale orașului. De asemenea, construirea platformelor pentru colectarea gunoiului menajer, într-un mod cât mai civilizat, a fost întârziată de birocrație, dar sperăm ca acum, în luna februarie, să deblocăm situația și sunt convins că sincopele de până acum, peste care în mare deja am trecut, nu se vor mai repeta. Vom investi mult în educație – transport elevi și profesori, burse, școli, grădinițe, creșe, dar și în monumentele istorice ale orașului”.

În încheierea programului de promisiuni, puțină falsă pioșenie, modestia lui pește prăjit, atitudinea aia de șmecher care pozează în victimă cocoșată de greutățile vieții și birocrație, care sanchi muncește 24 de ore pe zi, uneori și noaptea, că de dormit oricum nu doarme de grija orașului:

„Mi-aș dori ca peste noapte să pot rezolva toate problemele, dar sunt conștient că toate necesită timp. Pe de altă parte, schimbările sunt la tot pasul și deja se văd. Acest an centenar al încoronării vrem să fie unul cu adevărat deosebit la Alba Iulia și vrem să dăm viață Cetății, aceasta fiind, în acest moment, aproape pustie, iar unitățile de cazare goale dar, în egală măsură, să facem din Alba Iulia un oraș tot mai frumos, civilizat și atractiv!”.

Da’, uite unde stătea cheia succesurilor. Ar vrea el să rezolve problemele, care se văd rezultatele, dar nu e veață în Cetate că e goale spațiile de cazare. Da’ rezolvă el, barosanu’, și face să dea veață acolo unde nu era veață, că numai când deschide el gura iese veață.

E aproape de miezul nopții și m-a luat cu greață citind mizeria asta de postare a edilului. Un  mitoman incurabil! O înseilare de platitudini, promisiuni și minciuni prin omisiune, toate ieșite dintre buzele unui impostor cu atitudini de bulibașă, dar care se victimizează la tot pasul că el „face tot” și „vom rezolva, rând pe rând toate problemele”.

Pe lângă „problema” subvenției pentru transportului public, scoasă pe tapet de chiar el, într-un fel de încercare de a controla situația și a distrage atenția de la faptul că marea lui luptă pentru a opri risipa s-a încheiat nu doar cu un blat, dar cu și mai mulți bani dați pe această păguboasă suveică, plus chestia cu platformele de colectare unde dă vina pe birocrație, de zici că e un cetățean ajuns la ghișeu și nu însuși PRIMARUL, poate că ar fi fost bine ca numitul Pleșa Gabriel să spună și alte câteva adevăruri. Că veniturile bugetare estimate, de 405 milioane, nu vor fi niciodată realizate, însă cheltuielile vor fi făcute. Anul 2021 a avut un plan de venituri estimat la 334,6 milioane lei, însă din acea estimare au fost realizate venituri de doar 249,8 milioane. Sau, mă rog, 98,9%, cum ar calcula matematicianul Pleșa.

Venituri prognozate vs Venituri realizate – 2021

Bugetul real nu va fi niciodată 80 de milioane la Alba Iulia ci, mai degrabă, undeva spre 50 de milioane. Iar, din acest buget real, undeva la o treime din bani merg pe cheltuieli de funcționare. Iar din treimea asta, cea mai mare parte, adică un sfert din bugetul Primăriei, merge pe salariile babane ale cetelor de șmecheri cuibăriți sub umbrela noului primar. Poate că ar fi fost bine să spună cu cât anume vor crește cheltuielile cu salariile în anul 2022. Sau despre cât de utilă și indispensabilă este cheltuirea a peste 1.000 de euro pe lună pentru întreținerea unei fântâni arteziene în interiorul Primăriei, ca să poată bugetofagii cei noi să admire koii rămași de la vechea administrație, din care altfel făcea și Pleșa parte.

Însă nu-i nimic, căci vorba unuia cu cuibar rotind pe ape-n gură, rând pe rând, o să scriem despre toate combinațiile, șmenurile și ilegalitățile acestei administrații.

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile