Vom avea, și anul acesta, patinoar în Cetate. Asta ar fi vestea bună. Și vom plăti cu toții pentru ei, chiar dacă ne dăm sau nu pe patine. Iar cei care patinează au să plătescă de două ori, o dată de la bugetul primăriei și a doua oară taxa de intrare. Asta ar fi vestea mai puțin bună.

Pentru că, săraca Primăria Alba Iulia, cea mai ieri plîngea cu lacrimi de crocozaur că nu are resurse și că abia dacă sînt bani pentru festivitățile de 1 Decembrie, a făcut un efort supra omenesc, supra bugetar chiar, și a antamat un patinoar pentru perioada de iarnă. Cu doar 119.500 lei, plătiți în 9 noiembire, prin metoda achiziției directe, unei firmulițe din Șard, s-a rezolvat și problema asta. Minunat.

Desigur, tipul ăsta de afacere nu-i vreo noutate. Căci pe același model – Pișta și oțetul – s-au mai închiriat astfel de servicii și în trecut. Spre exemplu, acum vreo trei ani scriam textul ăsta despre toată afacerea Patinoarul. Atît că atunci Primăria plătea unei firme din Sau Mare sub jumătate din suma pe care o plătește acum firmei New Mimiland SRL (pesemne că vechiul Mimiland nu mai mergea) din Șard, comuna Ighiu. Firmă care se ocupă organizatul de bîlciuri.

Că Primăria închiriază un patinoar n-ar fi o problemă. Asta dacă, să zicem, l-ar închiria și mai apoi oamenii din Alba Iulia s-ar putea da gratis pe patine ori dacă banii încasați din bilete ar merge la bugetul local. Numai că ntz. Nici vorbă. Primăria îi dă bani unei firme ca să facă afaceri în Cetate. Și-i mai dă și spațiul moca. Asta în timp ce orice altă firmă care vrea să închirieze puțin spațiu public trebuie să plătească un purcoi de bani. Spre exemplu, în perioada festivităților dedicare zilei de 1 Decembrie, 1 mp închiriat în Cetate, pentru alimentație publică, costă 300 de lei pe zi, în condițiile în care trebuie să închiriezi minim 9mp. Adică unii plătesc 2.700 de lei pe zi pentru o tarabă, în timp ce ăștia cu patinoarul nu doar că nu plătesc nimic, dar mai și primesc peste 25.000 de euro, ca mai apoi să ia și bani pe bilete. Bașca, în trecut le plătea Primăria pînă și curentul.

Acum trei ani, după ce am scris despre acest minunat model de afacere, reprezentanții primăriei ziceau că gata, se va cumpăra un patinoar. Că va investi Primăria vreo 50.000 de euro și va lua unul al ei, pe care să-l amplaseze în Cetate în perioada de iarnă. Numai că, se pare, au luat exact o laie. Și plătesc și mai mult decît în urmă cu trei ani.

Nu știu dacă modelul ăsta de afacere mai există undeva în lume, dar e posibil ca Primăria Alba Iulia să fi revoluționat orice înseamnă logică și regulă economică. Adică să îți dea o Primărie terenul moca pentru cîteva luni și să-ți mai dea și bani ca să faci afaceri în locul ăla, e pur și simplu minunat. Noaptea minții.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare