De săptămâni bune, colectarea deșeurilor în Alba Iulia este o glumă. În fapt, cu mici intermitențe, sunt luni bune de când administrațiile locală și județeană, cu concursul firmelor ce încasează bani din sistemul ăsta, își bat joc de noi. Asistăm la o glumă proastă care, pe lângă disconfortul vizual și olfactiv, ne pune sănătatea în pericol. Nu țin mine ca Alba Iulia să fi fost vreodată atât de mizerabilă ca acum, și mi-am cărat existența în spinare în orașul ăsta vreo trei decenii.

A existat, desigur, perioada de final de mandat a lui Paul Voicu, la începutul lui 2020, atunci când Garda de Mediu a luat la puricat acel depozit insalubru din Bărăbanț, iar APM le-a suspendat celor de la Polaris licența pentru el, chestie care a făcut ca niște săptămâni bune să stăm sub gunoaie. Era însă iarnă iar toată tărășenia n-a durat parcă atât de mult ca acum. În plus, Paul Voicu, așa cum era el, a mimat sau a chiar încercat să facă ceva, să încropească o rampă temporară la Partoș, apoi pe Centura orașului. Acum, însă, „oamenii noi” din Primărie, struțo-cămila asta plămădită din pediști trecuți la penelism și peneliști trecuți la userism, dă dovada unei prostii rar întâlnite, chiar și în țara în care Veorica a ajuns premier.

Dumitrel, împreună cu ceata lui de lachei din Consiliul Județean, cei care sunt responsabilii principali pentru prostia care se dovedește a fi acest Sistem Integrat de Colectare a Deșeurilor, dorm ca niște moluște bugetare și nu fac nimic, absolut nimic, pentru a remedia situația. Rampa de la Galda e nu doar prost făcută și cu o capacitate insuficientă, dar se pare că și prost administrată de cei de la RER Vest – Retim, cărora Dumitrel le-a dat-o în folosință. Nu mai zic că tot proiectul a fost amânat ani la rândul de capabilul Dumitrel, cu licitații făcute prost, contestate și refăcute, până a ajuns contractul la cine trebuie, adică la băieții ăștia de la RER Vest, o firmă cu ascendent penelist.

Apoi, mai avem norocul și ca în Primăria Alba Iulia, instituția care ar trebui să se asigure că orașul e curat, să fi ajuns o ceată de euglene verzi, în frunte cu o Pleașcă de primar. Asta peste toată armata de monocotiledonați care o frecau deja cu grație pe-acolo.

Singurul lucru bun pe care l-a făcut vreunul dintre ăștia nou veniți în Primărie e plecarea lui Pleașcă în concediu, în plină criză a gunoaielor. Iar lucrul ăsta e bun doar dacă rămâne acolo, în Italia. În rest, nimic, nimic, nimic pentru a rezolva situația!

Ceata lui Pleșa e o gașcă de prostălăi, dar așa prostălăi că dacă s-ar face un campionat mondial de prostie, nici n-ar fi în stare să ajungă la el, de proști ce sunt!

Colac peste pupăză, după ce că nu-s în stare să facă nimic, dar absolut nimic pentru a remedia situația, moluștele lui Pleașcă țin acum ședințe de consiliu local, de urgență, de îndată, ca să modifice tarifele de colectare a deșeurilor. O chestie care, o să vă explic, e absolut ilegală!

Adică, zic ei, au primit o adresă de la ADI Salubris, ca urmare a unei adrese de la RER Vest – Retim Ecologic, cei care ar urma să preia colectarea din 8 septembrie, prin care băieții ăștia noi cer să se modifice tarifele de colectare. Iar capabilii din Primărie fac un raport de specialitate, în care zic că e ok, după care, sub semnătura lui Codru Gabriel Pleașcă, fac și un raport de aprobare. După care, iaca proiectul de HCL, prin care se modifică tarifele. Evident, să nu vă imaginați că tarifele scad! Nici vorbă! Și asta cu toate că, se presupune, vom avea colectare selectivă, pe cinci fracții, care nu doar că ușurează munca operatorului, însă îi aduce și beneficii, profituri mai mari din exploatarea rampei de la Galda, prin valorificarea deșeurilor reciclabile, pe care le va colecta gata împărțite pe fracții.

În urma discuției cu niște juriști, vă pot spune că Proiectul de HCL, cel dezbătut azi de urgență și îndată, și care probabil va fi fost aprobat, este ilegal. Și asta ar trebui să audă și să citească și prefectul Albu, cel care are ca obligație se serviciu să verifice legalitatea actelor emise de Primărie. Numai că, ați ghicit, și poștașul prefect e plecat în concediu.

Ei bine, să o luăm pe rând cu HCL-ul prin are Primăria vrea să modifice tarifele:

El încalcă Art 19, alin 2, lit. c) și d) din Legea 101/2006 a salubrizării, unde se spune că tarifele pot fi modificare doar dacă se îndeplinesc trei condiții cumulative: Să fie un dezechilibru contractul, anume că e o situație specială care duce la incapacitatea de a aplica acel contract; Să existe o modificare generală a prețurilor – pe care să o dovedești, că nu-i suficient să spui că a crescut prețul la benzină, de exemplu; Să existe modificări în piața economică a serviciilor de salubrizare, la nivel național/regional, și pe care să le poți dovedi.

Mai apoi, ca să poți cere modificare de prețuri, trebuie să îndeplinești obiectivele totale din contract. În lege se vorbește despre exploatarea totală a bunurilor, în condițiile în care cei de la Rer Vest, la rampa de la Galda, nu pot procesa întreaga cantitate de deșeuri colectată din oraș, fapt dovedit în ultimele săptămâni și admis de chiar cei de la RER Vest. Or, nu poți factura total dacă nu prestezi total, ceea ce e o problemă și în cazul operatorului actual, Polaris M Holding.

Și mai apoi, art. 27 din Legea Salubrizării, spune că este protejat principiul neechivalenței tarifare. Adică, serviciul public nu se plătește la o valoare economică, pentru că scopul lui este satisfacerea unei nevoi publice, nu satisfacerea unei nevoi private a unui agent economic. La servicii publice nu se aplică o tarifare echivalentă, tocmai pentru că sunt publice. Adică, nu poți cere creșterea tarifelor doar pentru că tu, agent economic, ți-ai propus în planul de afaceri să faci un miliard de euro profit. Bașca, tocmai pentru că vorbim de concesiunea unui serviciu, care înseamnă un monopol al firmei care câștigă contractul pentru acel segment economic, orice creștere tarifară trebuie justificată legal, neexistând o piață liberă care să regleze prețul. Că, altfel, vine mâine RER Vest și zice că vrea 1.000 de euro de la fiecare cetățean, că altfel nu mai ridică gunoiul. Că ei așa și-au făcut business-planul și asta e, să mergi la alții dacă nu-ți convine.

Cel mai grav însă, nota de fundamentare precum și memoriul justificativ al celor de la RER Vest, acceptate de Primărie, sunt false!

Legea spune că, pentru o solicitare de modificare a tarifelor, trebuie să prezinți cheltuielile pe ultimele 12 luni, prin care să justifici această modificare. Or, ei nu au prestat în ultimele 12 luni, deci nu aveau cum să demonstreze niște cheltuieli care să stea la baza solicitării modificărilor de tarife. Nici măcar rampa de la Galda nu o au în folosință de 12 luni. Bașca, nici măcar n-au prezentat niște cheltuieli din UAT-uri similare, unde au prestat în ultimele 12 luni, ca să justifice măcar cu alea faptul că cer mai mulți bani.

Mai mult, oamenii din Primărie au umblat și cu șmecherii de formulare. Căci în proiectul de HCL ei vorbesc despre „stabilirea prețurilor” nu de „modificarea prețurilor”, ceea ce se întâmplă în fapt.

Practic, asistăm la un șmen prin care niște băieți șmecheri, RER Vest, cer mai mulți bani, iar niște proști făcuți grămadă, conducerea Primăriei și Consiliul Local, acceptă să le dea. Pentru că, normal, nu dau de la ei ci din buzunarul albaiulienilor.

Și când te gândești că primarul de facto, că Pleașcă e încă în concediu prin Italia, e Emil Popescu, un tip despre care se zice că a terminat Dreptul, ba chiar umblă vorba că ar fi fost avocat înainte să ajungă viceprimar.

4 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Carmen
Carmen
29 august 2021 21:54

Felicitari pentru articol. Am facut si eu sesizari nenumarate anul acesta cu privire la muntii de gunoaie din oras .Primaria mi-a transmis ca am primit numar de inregistrare , DSP-ul ca au dat amenzi (tocmai le-am sugerat sa nu o faca pentru ca amenzile tot din banii nostri se platesc ), mesajul trimis Garzii de mediu devine public si atat si in final am scris un e-mail celor de la Org.Mondiala a sanatatii din Romania.Mai ramanea sa fac o plangere scrisa catre Dumnezeu.Oricum situatia nu s-a schimbat deloc,iar stirea despre cresterea pretului in conditiile astea te lasa fara grai.Noua firma… citeste mai mult »