Primăria Alba Iulia ignoră derapajul avocatului Bercu. Purtătorul de cuvânt al instituției: Primarul nu va avea nici o poziție vis a vis de un așa zis „eveniment”

În urmă cu câteva zile scriam un text despre avocatul Cosmin Bercu, noul consilier personal al primarului Pleșa, despre cum a fost el pe ștatele de plată ale Primăriei, cum a devenit apoi și avocatul cetățeanului Pleșa, într-o cauză civilă, și cum, imediat după ce Pleșa i-a cumpărat serviciile, a ajuns și consilier personal al acestuia. Adică în grupul ăsta al băieților nu neapărat deștepți, dar extrem de bine plătiți.

Ei bine, tocmai în seara când încă editam la textul respectiv, fostul șef al biroului rutier din Poliția Locală, Marius Rece, a postat pe pagina de facebook sa un filmuleț care-l prezintă pe avocatul Bercu, în timp ce este verificat de poliția locală, pentru că staționase cu mașina pe trecerea de pietoni. Din filmare se aude foarte clar cum domnul Bercu se folosește de poziția sa de avocat al Primăriei pentru a scăpa fără sancțiune.

„Dacă vreți să știți, sunt avocatul Primăriei și trebuie să vă apăr curul, alături de Hârceagă, totdeauna când faceți căcaturi de-astea”, zice avocatul Bercu spre finalul înregistrării, pe care o găsiți mai jos.

Am cerut purtătorului de cuvânt al Primăriei, domnul Flaviu Buta, și el consilier personal al primarului Pleșa, o poziție a edilului cu privire la evenimentul prezentat în media, precum și modul în care comentează comportamentul consilierului său personal. Am întrebat, de asemenea, dacă a fost deschisă sau nu o anchetă ori o comisie disciplinară.

Răspunsul primit este acesta: Primarul nu va avea nicio poziție vis a vis de un așa zis „eveniment”, publicat pe rețelele de socializare, în care practic, dpdv al imaginii nu se distinge nimic, nu se cunoaște data la care a fost filmat sau montat și nici împrejurările. Prin urmare, nu se poate stabili dacă într-adevăr a fost sau nu implicată o persoană angajată în cadrul Primăriei.  Plus de asta, realizarea/folosirea fișierului ar putea fi ilegitimă.

 

Acum, trecând peste micile greșeli de semantică ori logică ale purtătorului de cuvânt al lui Pleșa – vis a vis însemnă peste drum; calitatea imaginii este irelevantă, în condițiile în care problema este nu modul în care avocatul Bercu ar fi fost îmbrăcat, ci modul în care se exprimă și adresează agenților de poliție; ilegitim nu e același lucru cu ilegal, ci înseamnă neîndreptățit, neîntemeiat, ori comportamentul avocatului face ca nu doar înregistrea conversației ci și publicarea ei să fie legitime și justificate de interesul public – există chiar și un Statut al profesiei de avocat. Iar în acest statut, găsim Art. 11 – În raporturile cu instanţele judecătoreşti, cu Ministerul Public, cu celelalte autorităţi şi instituţii publice, cu persoanele juridice şi persoanele fizice cu care vine în contact, avocatul este dator să aibă un comportament demn, civilizat şi loial.

Însă acest aspect e de competența Baroului Alba, nu a Primăriei ori a edilului Pleșa.

Cărui edil, după cum se vede din răspunsul transmis, nici că-i pasă.

Până la ora publicării acestui material, domnul avocat și consilier personal al primarului Gabriel Pleșa nu a răspuns apelurilor noastre.

 

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile