Ai fi zis că un oraș precum Alba Iulia, care e condus de mai bine de un sfert de secol de liberali – asta dacă ne facem că nu știm că liberalii de azi sînt pediștii de ieri, iar pediștii de ieri sînt feseniștii apăruți din praful și cenușa PCR – ei bine ai fi zis că un astfel de oraș, o astfel de administrație, ar pune un mare, chiar foarte mare accent pe mediul privat. Că ar exista o economie locală serioasă, o administrație publică suplă și că mediul privat ar fi unul foarte bine dezvoltat și, mai ales, independent de sectorul public, de sacul cu fonduri bugetare din care se face eterna împărțeală pe sistem de pile, relații și cunoștințe. Și chiar poți spune despre Alba Iulia toate chestiile astea. Atîta că ar fi greșit.

Domeniul privat, atît cît există el în acest oraș cu pretenții de oraș, este fie la nivel micro – gen butic, cafenea sau atelier de croitorie – fie este conectat la banul public și-și desfășoară cea mai mare parte din activitate cu bani de la bugetul local, de la Consiliul Județean ori de la stat, prin toate instituțiile și deconcentratele sale. Desigur, există și mici excepții, însă ele sînt atît de mici încît nu contează în calculul total decît pe post de confirmare a regulii.

Să luăm doar Primăria Alba Iulia drept exemplu, care este unul dintre cei mai de succes angajatori din oraș. Dacă nu cumva chiar cel mai de succes. Căci Primăria Alba Iulia numără, în prezent, peste 800 de angajați, la o populație – în acte – de 74.000 de locuitori. Și, în ciuda behăielilor unor politicieni de la vîrful instituției, care ne zic că trebuie regîndită organigrama, că sînt prea mulți angajați, procesul de premiere al rudelor, prietenilor și apropiaților șefimii merge înainte. Vorba aia, puțini am fost, mulți am rămas.

Începînd cu anul 2016 și pînă în urmă cu vreo două luni, cînd consilierul primarului, Mihai Coșer, a fost angajat drept funcționar – deh, să aibă un loc sigur după ce pleacă Hava la Bruxelles – nu mai puțin de 187 de persoane au fost angajate în cadrul Primăriei. După cum se vede în tabel.

tabel angajati-rotated

Desigur, multe dintre aceste persoane au fost angajate în mod corect. Multe dintre posturi chiar trebuiau ocupate. Există însă o sumedenie de oameni din lista asta pentru a căror angajare s-a pupat inelul, s-a lins clanța și s-a pus în mișcare minunata rețetă a pilei.

Despre cum a fost angajată Loredana, viitoarea noră a familiei Giurgiu – întreaga familie lucrează în primărie, doamna la cabinet la primar, domnul funcționar, fiica inspector iar fiul, viitorul soț al Loredanei la CSM, ceva antrenor de sport, că doar e absolvent de Spiru Haret, secția sport – am scris mai tot scris noi.

Iar despre alții din lista asta o să mai tot scriem. Desigur, dacă știți ceva despre cineva, că ne mai scapă și nouă chestii și – după cum se vede – sînt atît de mulți de închide la non-stop pînă apucăm să scriem de toți, nu ezitați să ne dați un semnal la abnewsro@gmail.com.

Așadar, acum că s-a terminat cu alegerile, cu circusul – pentru o vreme măcar – să revenim la ale noastre. La șmenurile, combinațiile, nepotismele și toată mizeria care – ce să vezi – se întîmplă și la noi. Așadar, rămâneți pe recepție să aflați ce post va ocupa și ce concurs cu dedicația va cîștiga consiliera preferată a noului europarlamentar.

Să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrînge.

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile