Christos a înviat! Adevărat a înviat! Să fie bine, ca să nu fie rău! Și-acum, că ne-am mai liniștit puțin cu spiritul sărbătorilor, să revenim puțin la cele lumești. La lumea noastră, a muritorilor care nu le avem cu înviatul și care, în drum spre eternitate, ne transformăm în marfă pentu ciocli.

Moartea, subvenția de la stat și îngropăciunea ca afacere

Conform statisticilor, în România mor anual aproximativ 250.000 de oameni. Pentru fiecare decedat, statul acordă un ajutor de înmormîntare, ca să aibă familia, prietenii sau cine duce decedatul pe ultimul drum bani de făcut rînduiala, cum se zice. În prezent, valoarea ajutorului de înmormîntare – de care beneficiază nu doar pensionarii, cum era pînă acum cîțiva ani, ci și salariații, este de 4.162 de lei și e acordat prin Casele de Pensii. Și, după cum se preconizează, de anul acesta suma va ajunge la 5.200 lei. Adică statul român subvenționează înmormîntările cu o sumă ce se învîrte în jurul a 250 de milioane de euro anual.

Evident, întregul business al pompelor funebre se ridică la mult peste suma asta cu care statul vine să ajute familiile celor decedați. Căci, pe lîngă banii ăștia, o înmormîntare mai presupune o sumedenie de cheltuieli conexe: flori, jerbe, lumînări, mîncare și așa mai departe. Iar dacă e să le luăm pe toate în calcul – unul aproximativ, evident –, o înmormîntare ajunge să coste, cu totul, undeva la dublul sumei date de stat ca subvenție – conform unor oameni care se ocupă cu treaba asta. Așadar, pompele funebre sînt o industrie care generează venituri și cheltuieli ce se ridică undeva la o jumătate de miliard de euro anual. Or, la așa bănet, era clar că onorabila Biserică Ortodoxă nu putea sta deoparte.

Pompele funebre și popii

Oficial, activitatea pompelor funebre funcționează, ca și orice altă afacere, într-un cadru legislativ bine definit, într-o economie de piață liberă. Adică oricine își poate face o astfel de afacere, dacă respectă regulile. Și, bineînțeles, și popii pot face asta. Căci episcopiile, arhiepiscopiile și structurile BOR își pot face afaceri, pot înființa firme și pot desfășura activități economice.

Însă, conform Legii Cultelor, BOR se poate juca de-a afacerile și puțin diferit. Adică afacerile BOR pot activa și sub un alt regim de impozitare – în sensul că nu plătesc impozite –, și cu un alt statut juridic în fața statului. Adică structurile BOR pot desfășura activități comerciale prin direcțiile economice. Și o fac, în multe cazuri, de la afacerile cu lumînări și activitățile caritabile pînă la exploatarea pădurilor.

În ce privește activitatea de pompe funebre, aceasta este reglementată prin HG 741 din 2016, iar orice firmă care desfășoară o activitate în domeniu trebuie să fie autorizată sanitar de către Direcția de Sănătate Publică a fiecărui județ. Mai exact, de pe la finele lui 2016, prin HG-ul menționat mai sus, regulile privind activitatea de pompe funebre au fost aduse la un oarecare normal. Adică nu mai poți presta astfel de servicii dacă nu ai spații autorizate, utilaje specializate și omologate, precum și personal calificat. Asta ca să intrăm și noi, cumva, în secolul XX măcar, să nu mai facem îmbălsămări în bucătăria de vară, să nu cărăm mortul cu căruța sau să-l expunem în camere sau sicrie fără sistem de răcire și așa mai departe.

 Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și afacerea ilegală cu pompe funebre

Cum ziceam, Biserica nu putea să stea departe de banii ce se învîrt în domeniul pompelor funebre. Sînt prea mulți! Spre exemplu, de cîțiva ani buni, Arhiepiscopia Alba Iulia și-a făcut un business de pompe funebre, numit Eternitas și în a cărui dezvoltare distinșii popi investesc serios. Desigur, investesc în dezvoltare, în sensul că-și fac reclamă, propagandă, și că încearcă să obțină o cotă de piață cît mai mare. Căci în ce privește legalitatea, afacerea cu pompe funebre a Arhiepiscopiei lui PF Irineu, toată treaba funcționează pe lîngă lege. Ce-i drept, nu-i singura din județ.

(continuarea textului o găsiți pe catavencii.ro )

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare