Pleșa, Popescu, Damian și Bercu – echipa de ping-pong urbanistic

Există și domenii în care nimeni nu poate contesta faptul că, de când a aterizat Pleșa în fotoliul de Primar, lucrurile s-au schimbat radical.

În ce privește urbanismul, de exemplu, Alba Iulia trece printru-un fel de proces, aparent bazat pe bune intenții, care duce fix înspre nicăieri. Iar lucrurile merg atât de bine, că Pleșa – zic sursele noastre – a decis că reforma trebuie și ea reformată. Cum ar veni, să se schimbe modificarea, să fie bine ca să nu fie rău. Iar de această schimbare a modificării ar urma să se ocupe tocmai noul său consilier personal, avocatul Bercu, omul însărcinat de primar să facă un nou regulament de urbanism. Cum s-a ajuns aici? Păi, destul de simplu, căci nimic nu e prea greu când e făcut după ureche.

Fostul arhitect șef, Alexandru Romanițan, era interimar la momentul venirii lui Pleșa. Într-un gest cum rar poate fi văzut pe tabla de șah politic, Romanițan a decis să plece din post. Pentru că el ajunsese acolo cu fosta echipă și, dacă ceilalți nu mai erau, a zis că e cazul să plece și el. Absurd, nemaivăzut și, totuși, normal!!!

Imediat, echipa Pleșa & Popescu au decis să formeze un dream-team urbanistic și l-au adus în post pe actualul arhitect șef, Alexandru Damian. Mă rog, n-a fost chiar floare la ureche, căci Damian a reușit performanța de a da concurs de unul singur și a picat. După care, precum pe un Goe al arhitecturii, ma’mare Pleșa l-a mai dus o dată la concurs, tot singur, iar de data asta a trecut cu brio. După care s-au pus pe treabă.

Niște luni bune au blocat tot ce înseamnă eliberare de autorizații de construcție și acte în domeniu, căci lucrau intens la un nou regulament de urbanism. Practic, ziceau ei, vor face curățenie în domeniu și nu vor mai permite construcțiile haotice, cum se întâmpla în mandatul precedenților. Ceea ce, desigur, suna foarte bine, căci lucrurile erau departe de a fi perfecte înainte.

Însă, odată pus pe tapet noul regulament, și adoptat de CL, lucrurile au devenit clare: e mai prost ca înainte.

N-o să mai explic aici toate problemele din actualul regulament, că nu mai termin de scris până de Paște. Pe scurt, însă, treaba e cam așa: în baza noului regulament nimeni nu prea mai poate să construiască nimic, decât dacă respectă niște condiții aberante. De ex, vrei să-ți faci casă în câmp, ori în vreo zonă ce se dezvoltă acum, nu primești autorizație decât dacă faci și drumul, și canalizarea, și tot, pe care să le predai apoi la Primărie, să se poată Pleșa lăuda cu ele. Practic, sub pretextul că opresc dezvoltarea haotică, au cam omorât tot ce înseamnă dezvoltare.

Desigur, nu chiar tot – și aici e șmecheria – căci pentru unii încă se poate. Adică, mai departe de blocuri aprobate între case, modificări de proiecte pentru prietenii de partid și alte chestii de genul, regula este că nu se poate „decât dacă”. Dacă știi pe cine trebuie, dacă ești băiat de treabă sau dacă îl place lui Damian.

Iar această ultimă chestie, în care „gusturile” – că de viziune nu putem vorbi – lui Damian se substituie legilor, pare să fi fost picătura care a umplut paharul primarului.

Pentru că, deși regula era că se face abstracție de la regulă dacă e pentru cine trebuie, Damian nu mai ascultă deloc de Pleșa. Iar Pleșa e în poziția în care se uită cum Damian și Popescu beau latte-urile pe la cafeneaua lui Magda – arhitectul din umbra PLUS, băiatul ăla de a făcut posibile toate investițiile Electrica în cartierul Șmecherli Hills – iar el, ditai primarul, nu prea mai poate rezolva pe nimeni, că ăla micul nu ascultă.

Bașca, nu toți vor să joace în regula lui „decât dacă”. Or, când în două cazuri similare unuia i-ai dat autorizație iar altuia nu, cel care n-a primit te va chema prin instanță și-ți va contesta deciziile. Or, la ora asta sunt câteva zeci de astfel de cazuri. Fostul șef de la Domeniul Public, Doru Inurean, a demisionat fix din cauza asta, ca să se detașeze complet de actuala administrație, pentru că o sumedenie de clienți de la firma lui au început să depună plângeri. Bașca, oameni din Primărie, angajați acolo, au început să depună contestații, căci s-au lovit de „gusturile” arhitectului Damian.

Și uite așa, i-a adunat Pleșa zilele trecut pe Popescu, Damian și consilierul personal Bercu, și-au pus-o de un fel de sinod al urbanismului. Și, după ce Damian, sub mantaua protectoare a vicelui Emil Popescu, l-a mai persiflat puțin pe Pleșa, acesta din urmă a decis – la sfaturile avocatului Bercu – că trebuie un nou regulament de urbanism. Adică unul care să-i acopere, legal, de valul de procese care se adună la orizont. Iar de acest nou regulament, căci important e să fie acoperiți de lege, se va ocupa tocmai consilierul Bercu.

Asta în timp ce Damian va rămâne – cât va mai rămâne – să-și facă de cap cu ăsta în vigoare. Și să bea cafele cu Emil Popescu prin oraș, până va înțelege și tot dezvoltatorul imobiliar, de la cel mai mic la cel mai mare, la cât e ceasul. Și cum stă treaba cu „decât dacă”.

4.8 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile