Municipiul Aiud implementeaza in total sase proiecte REGIO, a caror valoare totala este de aproape 20 milioane euro, pentru investitii in infrastructura de transport local, in dezvoltarea zonelor verzi si a iluminatului public, precum si pentru cresterea calitatii varstnicilor.

Doua dintre aceste proiecte, avand o valoare totala de peste 20 milioane lei, sunt destinate dezvoltarii climatului educational. Cel mai important dintre acestea, semnat recent, este contractul de finantare nerambursabila pentru „Reabilitare si dotari Colegiul Tehnic Aiud”, a carui valoare totala este de aproape 16 milioane lei si care va duce la modernizarea acestei importante unitati de invatamant din oras si din zona. Peste 900 de persoane, elevi si cadre didactice, se vor bucura de rezultatele acestui proiect, care se va incheia in ultimul trimestru al anului 2023.

Investitia, prin care vor fi reabilitate patru corpuri de cladire ale acestei unitati de invatamant, intre care sunt cele doua corpuri principale ale scolii, este incadrata in Prioritatea de investitii 10.1, dedicata educatiei si formarii, in Programul REGIO 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru. Prin proiect se doreste cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic din oras, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale.

„Prima noastra preocupare este buna dezvoltare a comunitatii aiudene. In ultimii ani am pregatit proiecte in diferite domenii, pentru reabilitarea infrastructurii locale, cu fonduri proprii sau din surse guvernamentale, pentru cresterea mobilitatii si a calitatii invatamantului, dar si pentru varstnici, cu resurse europene. Valoarea totala a proiectelor gandite de noi in aceasta perioada, 2014-2020, se apropie de 100 milioane lei, din care peste 20% sunt dedicati educatiei. Ca dascal, ma bucura orice demers care asigura conditii bune de studiu pentru generatia tanara. Invatamantul tehnic din orasul nostru a inceput sa se dezvolte in anul 1967, atunci functionand doar o scoala profesionala, care s-a dezvoltat in liceu in doar doi ani. Aproape toti tinerii formati aici au lucrat la importantele uzine din Aiud. In urma cu zece ani, administratia locala a sprijinit investitiile europene la un alt liceu emblematic din Aiud – Colegiul Bethlen Gabor – dar sutele de elevi ai Colegiului nostru tehnic asteptau cu nerabdare aceasta initiativa a noastra. Acest proiect trebuie sa sustina dezvoltarea invatamantul tehnic si speram sa putem realiza aici si o forma de invatamant dual, in sprijinul tuturor agentilor economici din zona. Acum, echipele tehnice de implementare a proiectelor au misiunea de a monitoriza investitiile si urmeaza sa pregatim noi cereri de finantare, pentru a creste calitatea vietii cetatenilor din oras”, a declarat doamna Iulia Adriana Oana Badea, primar in municipiul Aiud.

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare si dotari Colegiul Tehnic Aiud” sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale – Prioritatea de investitii: 10.1 – Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, asigura dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. Proiectul va fi definitivat pana in 30 noiembrie 2023, valoarea totala cererii de finantare fiind de 15.915.858,86 lei, din care suma nerambursabila reprezinta aproape 3,35 milioane euro (15.596.375,48 lei), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile.

„Administratia publica locala din Aiud a luat un start foarte bun in aceasta perioada, deruland proiecte importante pentru comunitatea locala. Cele mai importante dintre acestea sunt cel de mobilitate ecologica si cel de modernizare a iluminatului public, dar aceasta initiativa pentru Colegiul Tehnic subliniaza atentia acordata de edili domeniului educational. Sa nu uitam ca, la Aiud, se reabiliteaza si Biserica Reformata din centrul urbei, dar si Spitalul de Pneumoftiziologie, prin proiecte europene REGIO, gestionate de Parohia Reformata si respectiv de Consiliul Judetean Alba. Acesta este rolul fondurilor europene: sa degreveze bugetele locale, astfel incat fondurile disponibile sa poata fi folosite pentru alte initiative de dezvoltare. In judetul Alba, in total, vom vedea curand rezultatele a patru proiecte pentru licee tehnice sau tehnologice, cu o valoare totala de aproape 65 milioane lei. Prin intreaga Axa Prioritara 10, pe prioritatea de formare tehnologica gestionam investitiile din 13 proiecte, a caror valoare totala este de circa 160 milioane lei”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lucrarile prevazute pentru proiectul „Reabilitare si dotari Colegiul Tehnic Aiud” include interventii la corpurile de cladire C1, C2, C3 si C9 ale Colegiului. Corpul C1 are functiunea de scoala, fiind construit in 1978 cu regimul de inaltime P+2E. Corpul C2 are tot functiunea de scoala, reprezentand corpul de cladire principal din incinta, edificat in 1901. Regimul de inaltime al acestei cladiri variaza intre P+E si S+P+4E, in cadrul turnului principal. Corpul C3 are functiunea de Anexa sociala si se estimeaza ca a fost construit la inceputul secolului XX, iar Corpul C9 are functiunea de Casa poarta. In urma interventiilor structura de rezistenta a cladirilor mentionate va ramane aceeasi, realizandu-se doar reparatii structurale, unde este cazul. In jurul cladirilor se va realiza un trotuar de 1.00 m latime. Invelitorile vor fi realizate astfel incat sa asigure colectarea si dirijarea apelor pluviale cat mai departe de cladiri. Lucrarile de reabilitare si modernizare vor cuprinde reabilitarea termica, renovare, reparatii la acoperisuri, inlocuirea invelitoarelor unde este cazul, reparatii la pereti si tavane, zugraveli interioare si exterioare, refacerea grupurilor sanitare, inlocuirea pardoselilor in salile de clasa, pe holuri si pe casa scarii, precum si inlocuirea tuturor retelelor si instalatiilor (termice, electrice, sanitare). Se va construi o scara de evacuare in caz de incendiu, pe structura independenta. Intreaga institutie reabilitata va beneficia de dotari moderne si durabile, adaptate cerintelor noilor provocari de invatare si tehnologice, accesibilizata cu facilitati TIC, pentru 30 de sali de clasa, 1 laborator TIC si 3 ateliere tehnice, care deservesc latura practica si profesionala a invatarii.

„Am vazut ca municipalitatea din Aiud a demarat un amplu program de modernizare a localitatii. Acum oamenii vad strazi reabilitate si cu facilitati moderne, vad preocupare pentru educatie si cultura, pot sa constate ca si orasul lor se dezvolta. Noi, Consiliul Judetean, suntem implicati in procesul de reabilitare a fostului Spital TBC, dar investim pentru realizarea unor cai de transport moderne. Pe langa drumul Aiud-Buru, reabilitat in perioada precedenta, vom definitiva cat mai curand si investitia de la „Transalpina de Apuseni”, DJ107I, pe traseul Aiud-Ponor-Bucium-Abrud. Astfel, oamenii si tinerii vor putea ajunge mult mai usor la Aiud, care deja este un pol de dezvoltare in zona de nor a judetului. Tinand cont ca noi sustinem dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic, pentru a pune la dispozitia mediului de afaceri oameni competenti si calificati, suntem convinsi ca demersurile edililor aiudeni vor completa oferta educationala a judetului nostru,” a spus domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, vorbind despre semnarea acestui contract pentru Colegiul Tehnic din Aiud.

ADR Centru

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile