Ce ți-e dom’le și cu situațiile astea de criză*. Unii pur și simplu nu vor să renunțe la imunitate, se pare. Fiți atenți aici fază. Teoretic, zic sursele noastre, jocurile erau făcute la nivelul PNL Alba în așa fel încât onorabilul domn Sandu Pereș să-și agațe mandatul în cui și să se retragă, grațios, la o binemeritată pensie. Deh, până la urmă împlinește și el vreo 68 de ani prin decembrie, din care ultimii 24 i-a petrecut în greaua și ingrata poziție de parlamentar – 2 mandate de deputat și 4 de senator. Cât să mai și reziste omul, nu? Ei bine, de vreo câteva săptămâni s-a schimbat modificarea iar omul, se pare, mai vrea o tură de Parlament, de indemnizație, de imunitate și toate cele. Așa ne trebuie dacă n-am mai vrut pensii speciale pentru aleșii neamului.

În urmă cu ceva mai bine de un an, când toate alegerile următoare păreau – pentru cei din PNL Alba – niște simple formalități, Ion Dumitrel plănuia să încalțe papucii de senator, lăsați liberi de Pereș. Ar fi fost așa, un fel de premiu de final de carieră și pentru Dumitrel, după ce Hava a ales să-și facă un fel de exit spre Bruxelles. Consiliul Județean, unde era vorba că se revine la liste, părea în siguranță și fără el.

Cum însă Dumitrel, date fiind circumstanțele, a decis să rămână încă un mandat la CJ, pare că schimbul de generații se amână complet în PNL. Și Sandu Pereș e, fără doar și poate, favorit – ba chiar sigur – de încă o candidatură la Senat. Că deh, omul vrea și dacă vrea, se și poate.

Care e însă contextul? Păi fiți atenți aici. Până în urmă cu ceva vreme, lucrurile erau destul de clare. Hava și Dumitrel erau best of friends și părea că vor merge de mână până la final de carieră. Apoi, însă, s-au stricat puțin lucrurile, în special la Alba Iulia. Adică, fieful fiefurilor PNL, dintr-o dată nu mai e sigur, în perspectiva viitoarelor alegeri. Dumitrel a lăsat totul, în ce privește Alba Iulia, pe seama lui Hava, iar Hava a lăsat pe altă dată. Iar acum, la mijloc de martie, băieții n-au stabilit încă un candidat pentru Primăria Alba Iulia. Asta și pentru că n-au un candidat care să câștige încă dinainte de vot, cum se întâmpla în vremurile de glorie ale lui Hava.

Între Hava și Dumitrel se duce, la ora asta, o luptă pentru control. Nu-i tocmai război deschis, însă e o înfruntare prin proxi. Hava, din propria lui indolență, s-a pus în situația de a avea o singură opțiune: Paul Voicu. Nu are un alt epigon mai mare ca Paul Voicu și orice altă variantă pentru Primăria Alba Iulia înseamnă că Hava își ia adio de la control și influență asupra Primăriei și, evident, de la controlul în partid. Căci, ce să vezi chestie, la cotitură îl așteaptă chiar vechiul său amic, Ion Dumitrel. Care, pentru a mai atenua degringolada din PNL Alba Iulia, provocată de plecarea lui Pleșa la USR și de rezultatele sondajelor, care le provoacă serioși fiori pe șira spinării, l-a aruncat într-un fel de luptă de dragul aparențelor pe Florin „Piticul Promo” Roman. Și n-a fost tocmai o mișcare rea. Căci era nevoie de un circar care să distragă atenția de la paralizia în care au rămas băieții după plecarea lui Pleșa. De un cineva care să facă gât, să urle, să miorlăie, să dea senzația că partidul e viu și chiar are soluții. Iar lui ăsta micu i s-a cam urcat la cap și chiar crede că, susținut fiind de Rareș „Batistuță” Bogdan și alți amici de-ai săi de pe la București, poate să treacă peste cuvântul lui Hava. Cel mai probabil, însă, cineva de pe la București, Orban de exemplu, are să iasă public în zilele următoare și are să explice cât de necesar e Roman acolo, pe malul Dâmboviței, astfel încât să-i asigure un exit decent din toată lupta asta falsă din PNL Alba Iulia.

O luptă de care, cum ziceam, s-a lipit și tinerelul Pereș, care o face pe strategul politic al organizației. Și care, acum, dacă tot s-a reactivat, mai vrea un mandat. Că, sanchi, se implică într-un moment de criză, se jertfește omul. Hă hă hă!

Chestia e că decizia asta, chiar dacă susținută de Dumitrel și acceptată de Hava – care oricum e în situația de a face concesii interne pentru a-și impune epigonul drept candidat – va trezi alte meciuri în partid. Căci pentru cursa internă, pentru Senat, s-au înscris deja și alți oameni. Iar unul dintre ei, care simțea deja gustul imunității pe limbă, e Silviu Ponoran, un alt tânăr politician, cu vreo 4 mandate de primar de Zlatna sub centură. Plus încă vreo câțiva alții de prin partid, puștani la 40+ ani, pesemne încă necopți pentru standardele partidului.

Așadar, la cum se arată lucrurile, garda tânără din PNL, băieții de 60+, se simt încă în formă. Vorba aia, la vremuri noi, tot noi.

Bine, asta dacă nu se enervează ireversibil Florin Roman, ca în vremurile în care nu reușea să facă level la Super Mario, și-și umflă venele în direcția tătucilor din partid. Deh, n-ar fi prima dată când îi face cu ou și oțet pe Hava & Dumi, când perorează cu grație la adresa lor, când le umple frigiderul cu cuvinte obscene citite noaptea-n Dex. Pe undeva ar fi chiar mișto, deși sunt slabe șanse să avem parte de așa distracție.

*Este vorba de criza politică din PNL Alba, evident, nicidecum de Covid19, cu care PNL nu are nici o legătură

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare