Hai că am ajuns să o trăim și pe asta. Primăria Alba Iulia, aproape cel mai mare angajator din oraș – cu peste 800 de furnici harnice pe ștatele de plată – se plînge că, vai și văleu, e prea mult de muncă, că ei nu fac față, că nu se mai poate așa.

Mă rog, nu Primăria în totalitatea ei, ori la nivel oficial, ci doar niște șefuleți pe care trecutul pare să-i fi lăsat în urmă, în niște posturi din care ne joacă nouă din pix prezentul.  Să vă povestim.

Există un ordin al ANRE, nr. 36 din martie 2019, prin care societățile care furnizează electricitate – respectiv Electrica – sînt obligate să suporte cheltuielile cu execuția rețelelor de electricitate. Mai exact, pe străzile noi, care nu sînt încă racordate la sistemul electric, compania e obligată ca la solicitarea autorității publice, să facă respectivele lucrări și să suporte costurile lor.

(L.E. Evident, ordinul ăsta al ANRE nu presupune că, imediat ce o Primărie cere, Electrica finanțează. Primăriile însă, cu puțin efort, după ce întocmesc documentațiile necesare, pot cere Electrica un studiu de fezabilitate, iar dacă din calculul de rentabilitate rezultă că investiția e 80% rentabilă, atunci Electrica suportă în totalitate cheltuielile, altfel soluția fiind o cofinanțare. Însă, și aici, Electrica va susține cea mai mare parte a investiției. Însă, în situația în care Primăriile dorm în papucii statului, nu adună documentele necesare și nu cer, cei de la Electrica nu au nici o obligație să caute ei să extindă rețelele, să cheltuie bani)

Și, desigur, în Alba Iulia există o sumedenie de zone și străzi fără rețea permanentă de electricitate, unde casele oamenilor sînt alimentate încă în regim organizare de șantier.

Ei bine, pentru ca cei de la Electrica să facă aceste investiții, oamenii din Primărie trebuie să întocmească documentațiile necesare, cu situația în teren, regimul străzilor și așa mai departe.

Și, tocmai pentru că sînt o sumedenie de astfel de zone nemodernizate, oamenii au început să meargă pe la Primărie și să ceară autorității locale să se miște mai cu talent. Mai ales că, așa cum zicea, de cînd cu ordinul ăsta al ANRE nici nu se mai pune problema de bani, că Electrica e obligată să suporte costul investițiilor.

Numai că, ce să vezi, ne zic niște păsărele, la ședința ținut săptămâna asta în Primărie, Silvia Moldova – marea directoare de la investiții – ar fi făcut un super scandal, că ea n-are timp, că nu are oameni, că e prea mult de muncă, că așa și pe dincolo. Și, zic păsărelele, circul a fost din-ăla cu urlete și strigături. Că așa e frumos.

Ei bine, pentru cei care nu știți, Silvia Moldovan (doamna din imaginea de mai jos) este unul din bugetarii de lux din Primăria Alba Iulia. Distinsa doamnă, director încă din vremuri pe care nu le ține nimeni minte, e pensionată de cîțiva ani buni. Numai că, pe lîngă pensie, ea activează și pe post de director. Că uite așa! Pesemne că nu se găsește nimeni care să dreagă actele așa frumos cum o face ea. Și-apoi, de ce să plece la pensie? Să stea numai pe cei 35.500 pensie anuală, cînd mai poate încasa încă 84.500 lei salariu? Prost să fii să te retragi, cînd poți sta liniștit în funcție, bașca să mai și faci scandal că nu ai chef de muncă, că nu ai oameni, că bla bla. Asta în condițiile în care Primăria are peste 800 de angajați. Sau ce, ați văzut voi cîine să plece din fața măcelăriei?

Apoi, mai e și chestia cu investitorii strategici – știți voi, firmele de casă – care s-ar trezi lipsite de om de legătură, în cazul în care se chiar retrage doamna la pensie. Asta ca să nu mai vorbim de famiglie, căci una e să fii în activitate, la butoane, și alta să ajungi un ”fost director”.

Mai primea oare fiica spațiul de la Framm’s, în chirie pe 25 de ani, cu puțin peste 200 de euro pe lună dacă mămica era un ”fost director”? Sau mai investea Primăria în spațiul ăla?

Mai primea oare fostul ginere lucrări peste lucrări, prin atribuire directă?

Mai primea fiica un post călduț, în siajul domnului Ioan Străjan, super-mega-hiper arhitectul pămîntului și super-mega-hiper încasator de contracte de la Primărie?

Se mai desființa oare ștrandul din Cetate, ca să aibă liniște cei cîțiva locatari ai străduței de lux Francesca, unde are căsuță mama directoare pe numele fiicei? Acolo este rețea de curent, normal. Bașca, în urmă cu ceva ani, Primăria a plătit și vreo 200.000 de euro ca să aibă ei luminat stradal nou-nouț.

Revenind însă la problema cu întocmirea documentațiilor necesare dezvoltării rețelei de electricitate – pe care Primăria ar trebui să le pună la dispoziția Electrica, astfel ca ei să facă investițiile, e posibil ca, într-adevăr, să fie vorba de prea multă muncă. Să nu mai aibă doamna Moldovan chef sau putere să se ocupe și de treaba asta. E posibil, nu zicem nu. Însă, atunci, de ce nu se retrage – totuși – la pensie, să lase locul cuiva care poate și vrea. Ah, păi am explicat mai sus de ce. Hai, să fie bine, ca să nu fie rău!

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile