Pe final de contract, Polaris M Holding mai ciupește niște bănet din bugetul orașului. Cu complicitatea Primăriei și Consiliului Local

Marți, 30 iulie, în ședința de Consiliu Local, se va vota – și cel mai probabil aproba – o creștere a tarifelor pe care Polaris M Holding le aplică pentru colectarea deșeurilor din Alba Iulia.

PH07_30_07_2019

Așa cum se vede în proiectul de HCL, postat mai sus, tarifele urmează să crească cu peste 25%, de la 7,707 la 9,974 lei per persoană per lună, plus TVA, pentru persoane fizice și asociații de proprietari.

Asta pentru ”colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale”.

Pentru aceeași ”colectare separată și transport separat” al deșeurilor, în cazul persoanelor juridice și instituțiilor publice, tariful va crește de la 111,060 lei/mc2 la 139,77 lei per mc.

Pentru deșeurile stradale – adicălea ce mătură ei prin oraș – tariful va crește de la 0,8164 lei per 100mp la 1,029 lei per 100mp măturați.

Iar în ce privește transportul din rampe necontrolate la depozitul din Tg Jiu – adică ce adună ei din locurile în care oameni/firme aruncă anapoda (vezi cazul Pîclișa), tariful va crește de la 102,556 per mc la 126,438 lei per mc colectat și transportat.

De ce cresc prețurile? Păi pentru că de-aia!

Dacă te uiți pe justificările celor din Primărie, peste rapoartele de specialitate, ai să găsești niște înseilări de aiureli, trimiteri spre nicăieri și multă, multă gargară. Nimic însă, concret, care să justifice o creștere de 25% a tuturor tarifelor. Mă rog, asta dacă nu considerăm drept ”motivație și justificare concretă” dorința celor de la Polaris M Holding de a mai lua niște bonusuri pe final de contract.

Un proiect de HCL bazat pe minciuni

Dacă citiți proiectul, o să vedeți că toate tarifele astea – chiar și cele aplicate pînă acum – se referă la colectare separată și transport separat.

Chestiunea asta nu s-a întîmplat însă niciodată la Alba Iulia. Există, sigur, pe toate tomberoanele niște inscripții cu „fracție umedă” și ”fracție uscată”, whatever the fuck that means. Căci cea mai multă lume habar n-are. Nici măcar pe cei din Primărie, dacă-i întrebi, nu-ți pot explica ce-i cu frecțiile astea.

Și apoi, e cvasicunoscut faptul că, indiferent cît de mult ar încerca oamenii să selecteze deșeurile, să le amplaseze în containere diferite – și mulți chiar au făcut asta – cei de la Polaris M Holding n-au ținut niciodată seama ce scrie pe fiecare tomberon, de fracția umedă sau uscată. Pur și simplu s-au plimbat cu acele mașini de gunoi în care încărcau absolut toate tomberoanele, indiferent de fracție. Așadar, nu doar că nu se justifică niște creșteri ale tarifelor, însă nici cele aplicate pînă acum n-ar fi trebuit plătite, căci oamenii nu fac ceea ce scrie în contract.

Asta ca să nu mai vorbim că în Alba Iulia colectarea – chiar și asta făcută la grămadă – e absolut deficitară, iar dovadă stau zecile, sutele de mici piramide din gunoi, colectate cînd și cum.

Un fel de inception prin lege

Ei bine, nu doar că toată tărășenia asta cu creșterea tarifelor e făcută pe după ureche, însă ea se petrece și mai pe lîngă lege decît v-ați fi așteptat. Căci, cel puțin teoretic – pentru că așa cere LEGEA – la Alba Iulia ar fi trebuit să avem, funcțional, un sistem de colectare selectivă pe patru fracții – sticlă, plastic, metal și hîrtie. Ar fi trebuit să avem asta încă de la începutul anului. Mai apoi, însă, pentru că Guvernul a dat o derogare de la lege, sistemul ar fi trebuit să fie funcțional de la data de 1 iulie. Și, după cum ne arată evidența, nu facem încă așa ceva. Adică Primăria derulează contracte legale, dar pe lîngă lege.

Tupeu, durere la bască, pile și relații

Ei bine, cu toate că nu avem încă – așa cum cere legea – sistemul acela de colectare pe patru fracții, cei de la Polaris M Holding vin și cer niște măriri de tarife. Iar Primăria – cu complicitatea Consiliului Local – le va aproba.

Desigur, Polaris M Holding, care e în ultimele luni de contract – căci vor veni alți băieți deștepți ai gunoaielor să facă bani în oraș – nu are nici un interes în a schimba acum tot sistemul, în a intra în legalitate. Și-apoi, de ce ar face-o? De ce să aducă mii și mii de containere, pe cele patru fracții, să schimbe toată colectarea, să investească un purcoi de bani, cînd mai au doar cîteva luni de contract? Ce, sînt proști?

Și-apoi, dacă merge și așa, cu plăcere. Mai ales că nimeni, niciodată, din Primăria Alba Iulia nu i-a tras de mînecă, nu i-a penalizat la contract. Și de ce ar face-o? Onoroabilul domn viceprimar cu atribuții de primar, Paul Voicu, e unul dintre susținătorii companiei. Dacă e să ne luăm după ce se vorbește prin Primărie, omul chiar face circ prin ședințe, atunci cînd cineva zice ceva despre deficiențele colectării deșeurilor ori vine cu vreo problemă ce ar afecta Polaris și capacitatea lor de a încasa la foc automat din bănetul orașului. E un fel de lobbyist al celor de la Polaris, firmă care – în ciuda problemelor financiare în care se află Primăria – își încasează lovelele cu o precizie de ceas elvețian.

Și ar mai fi apoi și faptul că există în Primărie o doamnă, Mariana Giurgiu, ajunsă șef de cabinet al viceprimarului cu atribuții de primar, Paul Voicu. Ei bine, această doamnă, preferată a noii stăpîniri, nu are chiar toată familia angajată în Primărie, cum credeam noi. Mă rog, soțul, fiica, fiul și nora sînt acolo, că doar am mai scris noi despre ei. Însă doamna Mariana are și o soră care, ce să vezi surpriză, lucrează fix la Polaris M Holding. Chestie care explică, pe undeva, ardoarea cu care Paul Voicu luptă pentru ca tot ceea ce Polaris M Holding cere să fie acceptat de Primărie.

Altfel, după ziua de marți, după ședința de Consiliu Local, toți albaiulienii, persoane fizice, juridice sau instituții, vor plăti cu vreo 25% mai mult pentru gunoaiele din oraș. Și direct, și indirect – prin banii pe care Primăria îi plătește celor de la Polaris. Și pentru aceleași servicii de rahat, cu colectare selectivă doar pe hîrtie, ori în capetele goale ale oamenilor din Primărie, care se fac că nu văd realitatea.

Pesemne că la Alba Iulia colectarea selectivă înseamnă cu totul altceva. Adică, să zicem, firma care efectuează colectarea trebuie să ridice gunoaiele dintre blocuri în fiecare zi de marți și sîmbătă – să zicem. Iar ei o fac selectiv, ori marți, or sîmbătă. Hai, să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrînge.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] nu-i nimic, că în ultima ședință de Consiliu Local le-au aprobat celor de la Polaris M Holding creșteri de tarife de doar 25%. Vă dați seama, dacă le-ar fi aprobat creșteri de 50% sau 100%? Păi mai aruncau ei gunoiul pe […]

trackback

[…] că până acum deșeurile menajere din Alba Iulia erau transportate de către Polaris M Holding la Târgu Jiu. Recent, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a suspendat autorizația de […]