Un recent studiu, dat publicității de către Grupul de cercetători britanici de pe lângă Centrul pentru Excelență în Ornitologie ”Dr. Petrică Daea” al Universității 1 Aprilie 1918 din Alba Iulia arată că principalul motiv pentru care păsările călătoare revin în România este patriotismul și iubirea de țară.

Am început să studiem comportamentul păsărilor călătoare încă din anul 1990, cînd domnul Ion Iliescu a adus libertate poporului român și l-a scos de sub jugul Partidului Comunist. Cei care sunt mai mici poate nu țin minte, dar înainte de 1989, când granițele erau închise, în România nu existau păsări călătoare. Apoi însă, prin măsurile luate de domnul Ion Iliescu, au fost deschise granițele și păsările călătoare au putut să plece și să vină în România după cum au simțit ele – ne-a declarat Michael Seecurich, cercetător britanic de origine română de la Centrul pentru Excelență în Ornitologie ”Dr. Petrică Daea” al Universități 1 Aprilie 1918 din Alba Iulia.

Pe întreaga durată a studiului am constatat faptul că păsările călătoare care pleacă din România revin doar din patriotism, acest lucru fiind subliniat și de încălzirea globală care, în lipsa patriotismului, ar face ca păsările să rămână în alte țări. Și, bineînțeles, de condițiile socio-economice de care păsările se bucură în alte țări.

Pe de altă parte, există și păsări care, din lipsă de patriotism, refuză să devină păsări călătoare. Printre acestea se regăsesc pescărușii – care-s niște nașparli de malul mării ce se hrănesc mai mult prin prăduirea turiștilor veniți din București, Moldova sau Transilvania să asculte manele la Costinești sau Eforie Nord.

O altă pasăre lipsită de patriotism este porumbelul care, în ciuda simbolului de pace cu care este asociat, a devenit atât de bine adaptat locurilor acestea încât a preluat apucături de funcționar public. Și nu sunt puține cazurile în care își face nevoile în capul oamenilor simpli, a trecătorilor de pe stradă.

Însă de departe cel mai nepatriot specimen de pasăre este cormoranul. Acesta, în ciuda faptului că ar trăi mult mai bine în zona tropicală, pare că a deprins o iubire pentru piscinele românești. Cormoranul a dezvoltat un comportament atât de nepatriot încât a reușit să dezvolte un simț care-i permite deosebească între peștii născuți spre malul stâng al Dunării și cei născuți spre malul drept, cel Bulgăresc. Și, bineînțeles, îi mănâncă doar pe cei născuți în partea românească a Dunării – a mai declarat  cercetătorul britanic Michael Seecurich.

Același studiu mai arată că, prin faptul că multe specii de păsări refuză să devină păsări călătoare, o mare parte a procesului de însămânțare este afectat. De altfel, după ce a citit studiul cercetătorilor britanici de la Centrul pentru Excelență în Ornitologie ”Dr. Petrică Daea” al Universității 1 Aprilie 1918 din Alba Iulia, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că astfel se explică de ce România este doar ”Grânarul Europei” și nu ”Grânarul Globului” sau chiar ”Grânarul Galaxiei”, cum ar fi fost normal.

 

 

 

 

 

 

(acest text este un pamflet și trebuie tratat cu maximă seriozitate)

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare