Partidul, utilitățile publice și sistemul centralizat

Visul oricărui partid e puterea absolută, controlul total asupra tot ce înseamnă bani și resurse. Buna administrate, progresul, dezvoltarea, toate astea sunt niște povești pentru adormit simțurile alegătorului.

Și, pentru că cel puțin teoretic nu mai putem reveni la sistemul cu partid unic, politicul se adaptează. Același partid unic, de acum 30 de ani, e rupt azi în căprării, fiecare vopsită într-o culoare și fluturând o doctrină pe care nu o asumă dar nu o înțelege. În cea mai mare parte, România e ruptă în zone de influență, în care câte un partid controlează tot. Și dacă, prin vreo minune, oamenii aleg din când în când să-și lase destinele în mâna altui partid, „partidul” o rezolvă și pe asta, prin eternele transferuri și reconvertiri politice. Practic, aceeași tagmă ne conduce, indiferent cum se cheamă.

Aici, în Ardeal, și cu precădere în Alba, PNL-ul este o oglindă răsturnată a PSD-ului din sud. Sigur, e o cacofonie logică să ai un PNL reprezentat de Hava și Dumitrel, băieți a căror carieră s-a născut în aburii tranziției și al căror traseu spre convertirea la liberalism a poposit în stații precum FSN sau PD.

Însă, indiferent de nume, de culoarea în care se îmbracă de alegeri ori de doctrina pe care pretinde că o asumă, „partidul” e același. Iar partidul, indiferent de nume, vrea control total. Și îl obține.

Sub pretextul unei eficientizări, „partidul” – în cazul Alba, PNL-ul lui Dumitrel – a reușit să anuleze orice posibilă deviere de la program, orice libertate a unei comunități de a-și gestiona și administra singură resursele. Asistăm, fără ca cei mai mulți să ne dăm seama, la un nou model de economie centralizată, cu Ion Dumitrel la butoane.

Controlul pe care șeful CJ, tătucă absolut al județului, îl are asupra primarilor nu este doar unul politic. Dacă a fi doar atât, nici n-ar fi grav. Nu asistăm doar la un șantaj al tătucului de județ, aplicat primarilor, prin împărțirea discreționară a resurselor de la buget, ci la mutarea efectivă a deciziei în ce privește resursele unei comunități.

Asistăm de ani buni la un sistem de colectivizare a resurselor publice cheltuite pe utilități. Serviciile de apă-canal dintr-un oraș? N-au primarul or aleșii locali nici o putere de decizie. Transportul local? Nu primarul sau consiliul local decide. Serviciul de salubritate? Nici vorbă.

Cum ziceam, sub pretextul unei eficientizări a acestor servicii de interes public, ele au fost colectivizate și puse sub câteva umbrele controlate exclusiv politic. Iar aceste noi organisme ale colectivizării sunt asociațiile care intermediază, negociază și decid în numele comunităților și administrațiilor locale.

Primarul din Ciugud, sau Alba Iulia, sau Mihalț, nu are nici o putere de decizie asupra ce înseamnă transport public. Pentru că există „AIDA – TL, Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba – Transport Local”, organism în care fiecare primar are un singur vot. Și unde „partidul” decide. Degeaba vrea Damian ceva, dacă dă Dumitrel ordin pe unitate iar ceilalți reprezentanți în AIDA-TL votează altfel. Degeaba vrea Pleșa să schimbe ceva la transportul public, dacă dă Dumitrel ordin pe unitate iar ceilalți primari votează cum cere partidul. Contează că ponderea banilor în toată AIDA-TL revine în proporție de 80% municipiului Alba Iulia? Nu contează. La fel se întâmplă și cu „ADI – Salubris” – Asociața de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris Alba. Ori cu ADI – Apă.

Practic, de niște ani buni, sub pretextul unei eficientizări a sistemului, Ion Dumirel a reușit o colectivizare a tuturor serviciilor de utilități publice. Decizia în ce privește banii comunităților, pe care ar trebui să o cei aleși de către cetățeni, în fiecare comunitate, a fost mutată la sediul de partid. Sigur, la fel se întâmplă și în alte județe, unde alți Dumitrei, de la PSD sau PNL sau orice alt partid, mimează democrația, în timp ce s-au transformat în niște mci dumnezei ai banului public.

Noroc că, mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre acești mici dumnezei ai resuselor publice va ajunge la vorbele lui Zarathustra.

3.8 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile