Legea zice că partidele politice pot să primească, în măsura în care Primăriile dispun, de niște spații pentru sedii de partid. Că mna, sanchi ăștia, politicienii, trebuie să aibă un loc în care să muncească de zor, să transpire nenicule pentru cetățean.

În urmă cu vreo două săptămîni, în Consiliul Local a fost introdus – de către Paul Voicu – un proiect de HCL prin care un spațiu ar fi urmat să ajungă la Alianța Națională Alba, partidul local condus de Mircea Trifu. V-am povestit aici cum a stat treaba

Evident, proiectul n-a trecut. Paul Voicu, care l-a inițiat, a votat împotrivă. Ceilalți consilieri s-au amuzat copios că, hăhăhă, Mircea Trifu voia spațiu de partid cu 7 lei pe lună. Printre cei care făceau cerculețe și mai că se tăvălea pe sub masă a fost Bogdan Lazăr, consilier local ALDE și fiul șefului ALDE, Ion Lazăr. Cum, dom-le, să vrea Trifu la 7 lei? Hăhăhăhă. Ce-i drept, în aceeași ședință, Bogdan Lazăr mai criticase niște concesiuni la preț de nimic. Mă rog.

Ei bine, cum s-a ajuns la proiectul ăla? Păi, Mircea Trifu nu doar că a cerut un spațiu, dar l-a și identificat ca fiind liber. Așa că Primăria a trebuit să întocmească un proiect de HCL și să-l supună la vot, ca mai apoi să-l pice. Căci, altfel, și alte partide – spre exemplu USR sau PMP – au depus cereri pentru a primi un spațiu, însă n-au primit nimic. Și, desigur, prețul la care aceste spații sînt închiriate este unul absolut ridicol – de 0,15 lei/mp/lună. Că mna, ce să vezi, politicienii sînt niște săraci iar partidele sînt asistații sociali ai comunităților, ăia care behăie prin ședințe în semn de jertfă pentru cetățean. Hă hă! Și- apoi, și mai mișto, prețul ăsta fusese stabilit printr-o HCL pe care Trifu nu o votase. Dar mna, oamenii s-au amuzat copios pe seama lui și a prețului ridicol pe care voia să-l plătească. Asta după ce fix ei, consilierii locali, stabiliseră mizeria asta de preț simbolic.

Ca și o paranteză, atît Mircea Trifu cît și celelalte partide – USR, PMP, PRO România sau PLUS – care au depus cerere pentru a primi un spațiu, au dat dovadă de prostie. Sau naivitate, cum e cazul lui Trifu. Pentru că omul a identificat spațiul și, în loc să tacă, a anunțat Primăria că-l vrea pe ăla. Iar ceilalți că n-au identificat un spațiu. Altfel, dacă erau băieți deștepți, identificau spațiul și cereau așa, în gol, să li se acorde un spațiu oarecare. După care ar fi așteptat ca Primăria să le zică, simplu, nu avem. Iar apoi, cu răspunsul de la Primărie, și cu spațiul liber identificat, să meargă în instanță. Să-i zică unui judecător că, uite, există o lege care obligă Primăriile să dea, în măsura în care au, noi am cerut, ei au zis că nu, însă iată că noi, partidul X, am identificat spațiul ăsta, aflat în proprietatea Primăriei și liber de sarcină. Și, țac-pac, judecătorul n-ar fi făcut altceva decît să constate situația și să dea o sentință prin care obligă Primăria să dea respectivul spațiu partidului X. Dar mna, cum ziceam, băieții ăștia de la partidele neșmechere nu-s șmecheri. Și nici nu cunosc cum funcționează treaba.

Însă, unele partide știu. Unele partide au spații, în chirie, iar altele – și mai șmechere – și-au cumpărat vile la preț de bicicletă de lux. Că așa e la noi, cu partidele politice, acești asistați sociali ai lui fried fish, care se muncesc ei, sărmanii, în folosul cetățeanului.

PNL și PDL – vile cumpărate la preț de biciclete

Iată, spre exemplu, contractul de vînzare – cumpărare dintre Primărie și PDL – partid condus de Mircea Hava, care la ora aia era și Primar. Vînzarea se face în baza legii, dar și a unei HCL – adică votată tot de ei, oamenii din PDL – la prețul de 24.993 lei. Deci, da? Vila aceea din Centru, de lîngă Consiliul Județean, cumpărat cu 25.000 de lei în anul 2005. Frumos, nu?

PNL, în baza aceleiași legi și aceleiași HCL, cumpără căsoaia din Centru, din spatele magazinului Elvila, cu fabuloasa sumă de 28.170 de lei. Tot atunci, în acel an 2005. Anul în care se formase superba alianță DA, cînd Hava și Atanasiu umblau de mînă prin bugete și cînd cele două partide legiferau împreună. Eh, ce vremuri.

ALDE, asistații sociali cu sediu de 7 lei pe lună

ALDE, partidul despre care umblă vorba că încă există, și care s-a rupt din PNL, n-a apucat să prindă o vilă, sediu baban. Că mna, oamenii, cum ziceam, s-au rupt de PNL și și-au făcut jucăria lor politică. Așa că s-au dus și au cerut un spațiu în chirie. Cum, de altfel, le permite legea. Și au primit unul, undeva în Cetate, în zona Cloșca, la parterul unui bloc, în suprafață de 46,8 mp. Un spațiu pentru care, după cum se vede mai jos, în contractul de închiriere și adiționale, plătesc fabuloasa sumă de 7,02 lei pe lună. Că, deh, așa a votat Consiliul Local!

Partide inexistente cu sedii cît se poate de reale

A existat în Alba, într-o vreme, și PPDD. Știți voi, dilimache ăia de aleși ai poporului Dan Diaconescu. Bașca, oamnii au avut și un deputat de Alba, ales cu vreo 15% în Colegiul Aiud-Ocna Mureș, acea caricatură de politician numit Cornel Comșa. Însă, cum PPDD a intrat în Consiliul Local, au avut chiar și un viceprimar, în persoana lui Dorin Șerdean. Care a stat în funcție pînă cînd PDL și PNL au relegat iubirea politică și l-au schimbat pe șahistul PPDD cu Gabriel Pleșa de la PNL. Se întîmpla în perioada în care PDL-ul nu se camuflase electoral în culorile PNL, prin acea fuziune în care, oficial, PNL a absorbit PDL, însă în realitate pedeliștii i-au halit pe liberali cu funcții cu tot. Ei bine, cum Dorin Șerdean era viceprimar, normal că a primit și PPDD-ul un spațiu.

Iar cum băieții ăștia erau șmecheri de șmecheri, cu viceprimar în funcție, au primit o casă, pe strada Mărășești la nr. 55, în suprafață de peste 100 mp, plus o curte de 550mp. Că mna, să încapă toți trei, patru, cinci oameni cîți erau acolo. Iar pentru toată treaba asta plăteau aproape 100 de lei pe lună. Mdap, să fie bine.

Acum, bineînțeles, PPDD-ul a dispărut. Căci, se pare, au fost absorbiți de UNPR. Care și ăștia există tot așa, în amintirile bătrînilor generali care au pupat în cur Securitatea și pe Găbiță Oprea, marele izmenar și sforar din atîtea și atîtea guverne. Iar acum, acolo e sediul UNPR.

Aici e însă o altă mică problemă. Căci, la momentdat, UNPR-ul generalului Oprea, după ce Găbiță ieșise puțin din lumina reflectoarelor, că mna, murise un om – Gigină – ca să se dea el cu girofarele cu coloană – ei bine UNPR-ul fusese înghițit de PMP-ul lui Băsescu. Numai că, ce să vezi, sediul n-a mai trecut la PMP, așa cum trecuse la UNPR cînd aceștia au înghițit PPDD-ul. Sigur, între timp se pare că partidul s-a reînființat ori ceva, însă e aici o problemă juridică pe care PMP Alba – alo, se aude domnul Clement Negruț??? – ar putea să o folosească. Sau nu, că mna, nu-i ca și cînd PMP e în stare de ceva la ora asta.

Avem și un partid Forța Națională. Că, vorba aia, dacă n-ar exista nu s-ar face contracte. Mdap, chair e pe bune. După cum se vede în contractul de mai jos, Partidul Forța Națională a primit – și încă îl are în folosință – un sediu de la Primărie, la demisolul unui bloc, pentru care plătește 4,76 lei pe lună. Practic, la suma asta e greu să plătești chiria și cu Forța Națională, că cine dracu mai are să-ți dea rest de la 5 lei?

Și uite cam așa stă treaba, dragi prieteni, cu partidele care au și care n-au. Cei mai șmecheri au primit, ba chiar și-au cumpărat vile cu cîteva mii de euro. Că tot ei au decis să și le vîndă. Cei mai puțin șmecheri au în chirie, la fel ca și unii care mai există doar în amintiri.

Alții în schimb, validați de electoral la ultimele alegeri, cu oameni în Parlament, Parlamentul European sau chiar Consiliul Local, n-au. Că nu le dă nimeni. Și pentru că nici nu-s suficient de deștepți încît să-i facă pe cei de la șefia Primăriei să le dea. Asta e situația, astea-s partidele. Sport la vot!

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare