Pe data de 16 ianuarie, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este înregistrat decesul pacientului P. G., care era bolnav de SIDA.

De la morga spitalului, decedatul este ridicat de către o firmă neautorizată – din Sebeș, deținută de o doamnă pe nume Veronica Cuteanu, și transportat la capelă cu un gipan marca Mitsubishi – cel mai probabil, din ce se vede pe camere video. O mașină 4×4, e drept, însă improprie pentru așa ceva și, mai ales, cu care nu ai voie, legal, să transporți persoane decedate.

Conform legii, servicii funerare pot efectua doar firmele autorizate de DSP. Începând din anul 2016, legislația în domeniu s-a schimbat. Practic, nu mai merge ca pe timpuri, cu mortul cărat cu căruța, ținut și îmbălsămat pe masa din bucătărie, înainte să fie dus la groapă.

Afacerea asta, a pompelor funebre, e una extrem de bănoasă, ce se ridică la peste 250 de milioane de euro anual. Asta dacă luăm în calcul doar ajutorul oferit de stat, în valoare de 5.400 lei, înmulțit cu numărul de aproximativ 250.000 de decese înregistrate anual în România. De altfel, despre tema asta a îngropăciunilor am mai scris noi aici și aici.

Cum s-a ajuns aici? Păi, multe firme au autorizații de la Primării – care de multe ori nu verifică toate actele necesare. Legal, fără avizul DSP nu poți presta această activitate. Iar avizul DSP se dă doar dacă respecți niște condiții. Pentru că însă trăim în România, țara lui merge și așa, merge și așa. Adică fără autorizație.

Cazul pacienților infectați cu virusul HIV, al căror deces este constatat în unitățile spitalicești, este unul mai complicat și impune măsuri mai complexe decât în alte cazuri. Spre exemplu, decedatul trebuie predat în sac dublu, sigilat, în sicriu. Ceea ce, în cazul acesta, a fost respectat – așa cum ne-a confirmat managerul spitalului, doamna Diana Mârza.

Azi dimineață, la ora 10:00, ne-am prezentat în biroul dânsei. Acolo se mai afla și domnul doctor Crainic și le-am prezentat amândurora situația pe care o știam. Câteva ore mai târziu am și primit răspunsurile, precum și confirmarea unui set de măsuri pe care doamna Mârza le va impune. Practic, toate informațiile noastre s-au confirmat, mai puțin faptul că noi știam de o mașină VW Sharan, când era vorba de un Mitsubishi 4×4. Am reușit, din păcate, să o deranjăm pe doamna manager în ultimele zile încât pare că a devenit un om care gestionează situații de PR și nu de management. Îi mulțumim pentru rapiditatea cu care a dat curs tuturor solicitărilor și pentru transparența de care dă dovadă.

Situația Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu e singulară. În tot județul se întâmplă astfel de situații în care legea e ignorată. Firmele de pompe funebre, cele neautorizate, merg înainte pentru că nimeni nu le pedepsește. Spitalele ajung să facă astfel de compromisuri pentru că au condiții să rețină toți pacienții decedați, în așteptarea ca ei să fie ridicați de firme autorizate. Sunt doar vreo 4 astfel de firme în zonă. Și apoi, nu pot nici spitalele să se lupte cu familiile. Totuși, legea e lege, deși pare că nu prea.

Doamna Diana Mârza, managerul spitalului, ne-a informat că a fost luat deja un set de măsuri, în această după-amiază, care să creeze un cadru legal, de normalitate. Pacienții decedați nu vor mai fi predați decât firmelor autorizate DSP. De altfel, accesul în curtea spitalului, la morga spitalului, nu va fi permis decât pentru autoturismele care respectă normele legale și sunt ale firmelor autorizate DSP.

Anunțul decesului va fi făcut cu mențiunea aceasta, că legal pacientul decedat poate fi ridicat doar de către o firmă specializată și autorizată, pentru o mai bună informare. De asemenea, conducerea spitalului va colabora permanent cu DSP Alba, pentru ca legislația în vigoare să fie respectată și pentru ca populația să fie informată cu privire la normele legale în ce privește serviciul de pompe funebre.

Direcția de Sănătate Publică s-a autosesizat, după semnalarea acestui caz, și ne-au anunțat că vor lua un set de măsuri care să impună respectarea normelor legale în acest domeniu.

Una peste alta, vorbim de un biznis care e finanțat de stat cu 250 de milioane de euro anual. E normal să existe reguli și condiții minime. Mai departe de biznis însă, poate că e cazul ca acest domeniu să aibă niște standarde de calitate normale, decente. Căci, nu ne putem ascunde la nesfârșit după faptul că morții nu pot să se plângă de condiții.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile