Curiosul caz al lui Rareș Buglea este, probabil, cel mai bun exemplu prin care putem înțelege modul în care partidul Brătienilor a trecut, cel puțin în Alba, printr-un proces de disoluție în cadrul PDL.

În afara unei cochilii, pe care încă stă scris PNL, din vechiul partid n-a rămas mai nimic. Marea fuziune dintre PDL și PNL a fost o canibalizare, o simplă continuare a procesului de întortocheli doctrinare, prin care o gașcă de bugetofagi au făcut tranziția de la PCR la FSN la PD la PDL și, iată, acum sunt mari urmași ai Brătienilor și lideri ai PNL.

Cei mai mici nu știu, iar cei mai în vârstă au uitat, însă prin 1992, marele președinte al PNL Alba, distinsul europarlamentar PPE (sic!) Mircea Hava, era candidat pentru funcția de primar din partea FSN! Fostele larve ale PCR sunt, iată, mari fluturi și ne învață democrația, taman de la tribuna Parlamentului European și de sub cupola partidului istoric PNL.

Rareș Buglea vine din vechiul PNL, motiv pentru care viitorul lui sună bine doar dacă-l cauți în trecut. Într-un acces de onestitate, prins între conștiință și indemnizația de consilier local, Buglea a ales să facă un pas în lateral. Sau, cel puțin, așa credea el, că lasă Consiliul Local pentru cel Județean. În final, însă, pentru că și-a permis luxul conștiinței și al onestității, a fost premiat cu postul de rezervă de lux. Carevasăzică, cel care era pe locul 9 în lista pentru Alba Iulia a fost, după ieșirea publică, mutat pe locul 34 la Consiliul Județean.

A fi putut să-l de afară, desigur. Și poate chiar au să o facă, însă nu e acum momentul să facă o victimă din el. Nu e momentul să arate membrilor și susținătorilor fostului PNL că noua formațiune e una în care obediența față de liderul preamărit e unica formă de manifestare acceptabilă.

Căci, ce-a făcut Buglea de fapt? S-a retras dintr-o „echipă” numită, de pe lista unui candidat „numit”. Și a încercat să o facă decent. E drept, aproape că a zis, cu subiect și predicat, că el îl votează pe Gabriel Pleșa, un alt fost liberal, fugit să se joace de-a politica în USR. Aproape că a zis, cu subiect și predicat, că în PNL-ul din Alba Iulia există o dictatură și că toată organizația atârnă la butoniera lui Mircea Hava. Aproape că a zis că și alți foști lideri ai vechiului PNL au ales să nu facă parte din „echipa” lui Paul Voicu, pentru că n-au ce să caute acolo și că în fapt vor vota și ei cu Gabriel Pleșa. De fapt, a zis toate astea, însă a făcut-o folosind cuvinte care să nu-i garanteze o ardere pe rugul politic. Căci, mai departe de toate, Buglea chiar e liberal și, în ciuda surogatului la liberalism care e PNL azi, nu vrea să plece din partid. Preferă să rămână acolo și, cât l-or ține balamalele, să lupte cu ei din interior. Iar ca Buglea mai sunt și alții prin PNL, oameni care au renunțat la funcții sau la „echipe”. E drept, sunt și unii pentru care gustul funcției, simțit cu limba pe clanța biroului de șef, le-a transformat coloana vertebrală în gelatină. Unii sunt foști deputați, alții viitori închipuit primari, alții se văd în funcții bine plătite dar, în general, cei care s-au grăbit să curețe scamele noilor șefi sunt niște băieți cu vocație de sinecurist.

Nu-i și cazul lui Buglea. El, sărmanul, a crezut că face un pas în lateral, încercând să nu fie nici slugă, dar să nu facă nici rău partidului. A crezut că dreptul la opinie, alta decât a șefului, e încă o chestiune acceptabilă în PNL. A crezut că onestitatea e răsplătită, nu pedepsită. În naivitatea lui, a crezut toate astea. Și, iată, a fost răsplătit cu poziția 34, pentru un Consiliu Județean format din 33 de consilieri.

4.4 8 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Daniela Cetean
Daniela Cetean
1 septembrie 2020 12:47

Pe principiul ca nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!!!!!Rămâne întrebarea …..dacă este întradevăr o faptă bună!!!!!!!Depinde de perspectivă!