Dacă stai să întrebi pe câțiva pesediști ce e aia doctrină de stânga, ori pe alți câțiva peneliști ce e aia doctrină de dreapta, s-ar putea să ai niște surprize. Identitatea doctrinară a partidelor de la noi – la toate partidele – e în general un mare urechism, o chestiune ce ține mai degrabă de preferințe în materie de culori și de o ranchiune istorice, născute din divizarea marelui PCR, nicidecum de viziune și programe politice. Au existat, de-a lungul timpului, zeci de măsuri luate de PSD – care țineau mai degrabă de o viziune de dreapta, și invers, măsuri luate de PNL – care țineau de o gândire politică de stânga, încât e absolut clar că, doctrinar, întreaga clasă politică e o mare ciulama. Și-apoi, doar ideea că PNL zice că e un partid liberal care face parte din familia Popularilor Europeni, e un non-sens. Așa cum PSD, prin ce face aici, în țară, e în vădită opoziție cu valorile sociale-democrate ale familiei europene căreia îi e afiliată.

Ei bine, dacă ceea ce-i desparte pe liberali și social democrați e oarecum neclar, ceea ce-i unește e cvasi-cunoscut și îndelung demonstrat: iubirea de posturi publice, de bani publici, de sinecuri.

Așadar, haideți să facem o scurtă poveste a unui caz în care PNL plus PSD egal LOVELE. Un caz care vine să confirme, pe undeva, parfumul de blat care se simte în aerul din Alba Iulia. Căci, deși nimeni nu o zice, miroase a înțelegeri, a împărțeală, a blat și, de ce nu, ca să o zicem mai plastic, duhnește a complicitate între eternele conduceri ale celor două partide.

Așadar, OIR POS DRU – Organismul Intermediar Regional, instituția care împarte banul european pentru POS DRU – acum redenumit POCU. Adică, axa aia prin care milioarde de euroi europeni s-au făcut pierduți în fel și fel de proiecte, de reconversii profesionale, de bull-shit-uri scrise pe hârtii parfumate, dar fără vreun rezultat concret în economie. Desigur, există excepții, dar știți și voi ce fac excepțiile.

De când s-au inventat lovelele europene, unele instituții care le-au controlat împărțeala, în regiunea Centru cel puțin, au purtat haina galbenă a penelismului. Cum e ADR Centru, unde e Simion Crețu for life – altfel o veritabilă cloacă de sinecuriști cu legături directe în noua nomenclatură. Acolo, la ADR, prin prisma faptului că au statut de ONG și că relația lui Crețu cu cei de la UE e super bună, nimeni nu-l va fi schimbat vreodată din funcție. EVER!

La OIR POS DRU e însă altă schemă. Acolo au venit unii și au plecat alții, ori – cum se va vedea mai jos – s-a mers mână de mână.

Să începem, așadar, cu PSD.

La șefia instituției se află o doamnă pe nume Ionela Mihăilescu. Om serios, experimentat, care – uite poza de facebook – votează cu inima. Iar inima ei e la PSD Alba.

În urmă cu ceva vreme vă povesteam despre Sorina, soția lui Ioan Dârzu, șeful PSD Alba, cum și-a găsit și ea un loc sub soare și ploaie de bani europeni, tot la ORI. După un subtil transfer de la Primăria Rîmeți. (Care primărie Râmeț e un fel de Sorbona a pregătirii funcționarilor publici, având o grămadă de oameni angajați acolo și apoi detașați frumos în alte instituții). Iată o poză cu Ioan Dâzu și Veorica, că pe Sorina n-am găsit-o pe net.

 

Printre angajații OIR – vorbim de cei ajunși în ultima vreme – un an, cu aproximație – o regăsim și pe Alina Raica. Alina e fiica propriului tată, Vasile Raica, primarul PSD din Râmeț.

Un alt slujbaș de marcă al OIR este Metea Cristinel, fost candidat din partea PSD pentru primăria Unirea. Iată o poză cu el și echipa de la partid.

 

Radu Simona este o doamnă care, pe lângă experiență și pricepere în câmpul muncii, are norocul de a fi soția propriului soț, Radu Călin, un băiet din Aiud, care e și consilier județean PSD. Iată o poză cu Radu. Radu nu are, pe facebook, poze cu soția.

Adriana Mihon, vechi membru PSD Alba, fostă angajată la Polaris. Știți voi, firma aia a famigliei Martin – Constanța.

 

Doamna Carmen Toma este soția propriului ei soț, unul din șefii de la Prefera Foods. Iar Prefera Foods, dacă nu știți, este firma deputatului PSD Ioan Dîrzu, tătuca partidului la nivel de județ. (n-avem poză. încă)

Ilie Dragosin este un vechi prieten și coleg de campanii electorale cu Ioan Dîrzu. De altfel, poate fi văzut în zeci de poze alături de liderul PSD Alba. Ca de exemplu aici – el e cel din dreapta.

Și ar mai fi câteva cazuri, cum e un tânăr lup PSD, Andrei Popa (nu tânărul jurist de la București, altul – probabil ăsta, din dreapta pozei). Plus alții, pe care i-am scăpat, că n-avem nici noi chiar cei mai mari campioni la documentare  și scormonit : )))) Dar promitem să completăm textul ăsta, pe măsură ce-i mai aflăm pe unii și alții.

Pe de altă parte, instituția asta a fost ani de-a rândul un cuibușor de nebunii liberale. Căci PNL a avut oameni în instituția asta de când s-a inventat ea. Acum, însă, iată că PSD și-a făcut loc, încet dar sigur. Și, aparent, coabitează de minune. Căci mai sunt încă liberali pe acolo.

Spre exemplu, Dan Coriolan Simedru a fost, într-o vreme, șef al instituției. Fostul prefect de Alba și fost deputat e acum doar coordonator de direcție sau ceva.

Ar fi apoi Paula Pleșa, o membră veche a PNL, care a și fost ceva șef al instituției într-o vreme.

Pe de altă parte, director executiv adjunct este o doamnă Alexandra Rus. Despre care, zic sursele noastre, ar fi susținută în post de un anume Florin Roman. Căruia, zic sursele noastre, îi scria postări și comunicate și-l consilia pe probleme culturale, gen. Că mna, așa e în tenisul politic.

 

 

Și, desigur, mai sunt și alții de pe la PNL. Și au să mai fie, că vorba aia, „ciocu mic” că noi suntem la putere acum.

Căci, minunata metodă a detașatului va funcționa și de acum înainte. Căci marea parte a oamenilor din OIR așa au venit, prin detașări.

Iar atmosfera e destul de bună, din ce zic sursele noastre. Iar PNL o va tolera cu grație. Deh, odată ajunși acolo, sanchi fac administrație, lucrează în folosul cetățeanului și prin urmare nu contează cine de la ce partid vine, care de-al cui e. Sunt, carevasăzică, o mare familie!  Păi, să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrânge.

 

P.S. Evident, faptul că acești oameni sunt membri de partid ori legați prin rude/prieteni/amici de partid, nu înseamnă că ei nu-și fac treaba sau că nu sunt capabili. Numai că, să ne fie cu iertare, dar prea pare că meritocrația asta pe care partidele ne-o tot propun, merge mână în mână cu pila/combinația/relația/.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile