În urmă cu ceva vreme, scriam aici despre cum a reușit administrația locală să fluidizeze, sanchi, traficul prin introducerea unor semafoare absolut tîmpite. Sau, mă rog, nu tîmpite, dar la fel de inteligente ca și oamenii care se ocupă de administratul orașului și traficului. Și, dacă ne gîndim mai bine, la fel de inteligente ca și polițiștii de la rutieră, care le-au aprobat.

Mai exact, au pus ei niște semafoare care sînt acționate manual, prin apăsarea unui buton. Adică, tu – pietonul – dacă vrei să treci strada, apeși un buton, după care se declanșează un contor ce indică timpul rămas pînă cînd se schimbă în culoarea verde. În unele locuri timpul e de 35 de secunde și în altele de 70, pentru culoarea roșie, în timp ce contorul culorii verzi indică doar 20 de secunde.

Numai că, deșteptănacii din primărie, cot la cot cu deșteptănacii din miliția rutieră, au gîndit totul într-o matematică de clasă ajutătoare, făcînd doar calcule de numere de mașini, viteză, circulație, aglomerație, uitînd să introducă în ecuația asta și factorul pieton. Că, dă-l în mă-sa de fraier, dacă n-ar mașină nu contează. De ce zic asta? Păi, pentru că există treceri de semafor unde există două benzi pe fiecare sens de mers, plus un scuar/refugiu între cele două sensuri de mers, astfel încît lungimea trecerii de pietoni e cam la 20 de m, poate chiar mai mult. Ori, ca pentru o astfel de trecere (spre exemplu cea de lîngă Spitalul Județean de Urgență) să lași doar 20 de secunde, e absolut aberant. Sau mna, poate că în inteligența lor nemărginită, băieții din Primărie, cu acordul teribil al milițienilor de la rutieră, au gîndit în logica asta: Ce e aia un pieton? Un pieton e un fraier cu palton, care merge pe trotuar. Iar dacă merge, înseamnă că poate să și fugă. Iar dacă poate să și fugă, luînd în calcul musculatura piciorului, forța de frecare și un eventual vînt din față, în sprint ar putea să facă de două ori distanța asta. Iar dacă nu e în stare, să stea dracului în casă, nu să umble pe străzi aiurea.
Sau, mă rog, așa îmi închipui eu că au gîndit logicienii din administrație și miliție rutieră cînd au stabilit timpii aceia de 20 de secunde pentru traversarea unui ditai bulevardul.

Dar, mai departe de asta, există și o altă problemă. Acele semafoare pot fi acționate doar manual. Adică, tu, pietonul, dacă nu apeși pe buton, nu se pornește contorul și semaforul rămîne în permanență pe roșu. Or, să zicem, treci strada și nu nu ai condițiile fizice prevăzute de logica milițianului și primarului. Și reușești să treci strada doar pînă la jumătatea ei, unde te oprești pe acel refugiu. Că de-aia e acolo. Situație în care ești mai blocat ca polițist de la rutieră în fața unei table de șah. Căci de acolo, de pe acel refugiu, nu ai cum să apeși butonul de la semafor. Așa că îți rămîn două opțiuni: 1 – stai ca boul pînă vine cineva de pe unul dintre trotuare și apasă pe buton și 2 – treci pe roșu.

Ei bine, deși acum jumătate de an am scris despre sistemul ăsta tîmpit, ori maidegrabă despre aceste probleme pe care le prezintă el, nimeni din administrația locală n-a făcut nimic. Au frecat-o ei la rece acolo, pe principiul că doar cîinii latră, caravana trece și dă-i în gîții lor de pietoni și jurnaliști care nu înțeleg că rolul lor e să tacă și să-și pună semnătura pe ce vrea x și y din primărie să fie spus despre ce face primăria.
Ba chiar le-am zis, personal, unor șerifi de prin Primărie despre situația/problema pe care semafoarele astea o ridică, însă tot degeaba. Că doar, vorba aia, nu doar că nu le iese nimic dacă rezolvă o problemă, dar să adimtă că au greșit? Ei, cei singuri fără de greșeală din cîți au înghițit bani publici în Românie? Ntz!

Ei bine, între timp am aflat că, băieți de treabă, milițienii de la circulație au început să dea și niște amenzi pentru tercere pe roșu. Exact pentru situații de genul celei prezentate mai sus, în care omul era blocat între sensurile de mers, pe acel refugiu, iar semaforul nu se mai schimba pe verde nicicum, și nimeni de pe troturar nu apăsa butonul ce declanșează contorul. Or, ce vă gîndiți că au făcut polițiștii? Credeți cumva că au mers ei să apese butonul, să pornească acel semafor și să treacă omul strada? Nu, nenicule. Au stat cuminți, au pîndit prada, au scos pixul și, haț!, amendă.

Așa că am decis să-i întrebăm, oficial, și pe cei din IPJ Alba cum văd ei situația cu aceste semafoare și cum o explică. Adică, ce ar trebui să facă un pieton într-o așa situație? Să doarmă pe refugiu? Să se roage? Să invoce spiritele naturii? Să aștepte o pană de curent, cînd, în lipsa unui semafor, poate trece strada doar asigurîndu-te?

Și am trimis acest mesaj/petiție către biroul de presă al IPJ Alba.
Bună ziua. Am și eu o întrebare.
Să presupunem că mă angajez în trecerea străzii, pe una din trecerile de pietoni din oraș. Mai exact, la una dintre trecerile de pietoni pentru care semaforul este acționat manual, prin apăsarea butonului care pornește cronometrul. Și mai exact, la una dintre trecerile de pietoni prevăzute cu un scuar/refugiu între sensurile de mers.

Să presupunem că semaforul se schimbă în culoarea roșie tocmai cînd eu sînt pe acel scuar, refugiu. Unde, evident, mă opresc. De acolo, însă, nu am posibilitatea de a apăsa vreun buton care să repornească cronometrul pentru schimbarea în culoarea verde.
Ce fac în cazul acesta?
Și dacă, mai apoi, traversesz jumătatea de stradă, un sens de circulație, asigurîndu-mă că nu vine vreo mașină, dar fac asta pe culoarea roșie a semaforului (cum altfel?!), înseamnă că încalc legea?

Mulțumesc și aștept cu interes și nerăbdare răspunsul dumneavoastră.

Ei bine, la această întrebare am primit următorul răspuns:

La petiția dumneavoastră adresată unității noastre de poliție și înregistrată la numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:
Semafoarele electrice funcționează după secvențe programate, cu timp corespunzători traficului rutier din zonele de amplasare.
Pe bulevardele principale, unde sensurile de circulație sunt separate prin refugiu, intervalul de timp în care un pieton poate traversa drumul public este de 20 de secunde, timp în care autovehiculele sunt oprite la semnalul de culoare roșie a semaforului.
Conform art.59, pct.2 din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind curculația pe drumurile publice, “când semnalul de culoare verde începe să funcționeze intermitent înseamnă că timpul afectat traversării drumului este în curs de epuizare și urmează semnalul roșu. În acest caz pietonul surprins în traversarea drumului trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu sau spațiu interzis circulației vehiculelor, să aștepte pe acesta apariția semnalului de culoare verde”.
De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 60 din actul normativ menționat, “semnalul de culoare verde intermitent și semnalul de culoare roșie interzic pietonilor să se angajeze în traversarea pe partea carosabilă”
Cu stimă,”

Deci, ce am întrebat eu și ce au răspuns ei… Adică, rămîi nene pe refugiul ăla pînă faci bube în organul așteptării, că altfel încalci legea. Asta în condițiile în care singura opțiune rațională, logică, e să treci pe roșu.

Desigur, răspunsul IPJ Alba se vrea cumva evaziv, însă e absolut prost. Și, mai grav, e o de o prostie intenționată, complice cu prostia celor din administrația locală, care au montat acele semafoare.
Că, deh, ce era să zică șefii IPJ Alba? Că ei, ori cei care și-au dat avizul/acordul pentru acele semafoare, sînt niște imbecili și că, ce să vezi, au calculat doar în timp și mașini, neluînd în calcul pietonii? Ori să se spele pe mîini și să arunce pisica în curtea Primăriei? Adică, să zică cineva din Poliție că Hava și subalternii lui sînt niște tîmpiței și că, înainte să monteze semafoare tembele, ar fi cazul să se plimbe puțin și pe jos, să vadă, vorba aia, situația “la fața locului”?

Desigur, nu mă aștept să se schimbe ceva, acum că am mai scris o dată și că am arătat că nici Poliția nu prea se înțelege cu logica și rațiunea. Și asta pentru că un prost, atunci cînd îi arăți unde a greșit și înțelege că a greșit, ba chiar încearcă să schimbe ce a greșit, dovedește semne de inteligență și, implicit, faptul că nu-i un prost incurabil.
Cînd însă vine vorba despre administrația locală sau poliție, prezența inteligenței ca factor în luarea deciziilor e o temă asupra căreia comunitatea științifică nu s-a pus încă de acord.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare