Un consilier local transmite live de la ședința de Consiliu Local. Aparent fără ”acordul” celorlalți consilieri și al președintelui de ședință. Prin urmare, majoritatea politică din consiliul local întocmește un proiect de hotărîre prin care se cere ca acel consilier să fie cercetat și sancționat disciplinar. Bun venit în 1965.

Povestea asta pare un fel de noaptea minții, însă e cît se poate de reală și se întîmplă acum, în minunatul municipiu Aiud.

Vineri, 15 martie, va avea loc o ședință extraordinară de Consiliu Local în care, la al treilea punct de pe ordinea de zi, se va discuta propunerea de cercetare disciplinară – și sancționare – a unui consilier local. Totul pentru că ar fi transmis live, pe facebook, de la ședințele de consiliu local din ianuarie și februarie.

Propunerea distinșilor consilieri locali ai PNL și UDMR este însoțită și de un raport de specialitate, cu toate că documentul pare maidegrabă un rechizitoriu al Ministerului Cenzurii și nicidecum un document al unor oameni ce reprezintă, aparent, niște partide democratice din secolul XXI.

Toată tărășenia pare de un ridicol sublim, căci ședințele de consiliu local sînt, confom legii, publice. Și prin urmare poate participa oricine. Orice cetățean, reprezentanții mass-media, ai societății civile și oricine mai este interesat de ce se propune, dezbate și votează pentru respectiva comunitate. Iar faptul că cineva, oricine, transmite live de la un eveniment public, nu ar trebui să constituie, în anul 2019, o chestiune sancționabilă.

Numai că vorbim despre Aiud, un mic orășel, cu niște oameni politici pe care prezentul nu pare să-i fi prins din urmă. Și e vorba aici de consilierii locali ai PNL  – Cristian Barb, Cosmin Daniel Georgiu, Vasile Câmpean, Iosif Bradea-Cristea, Paul Ioan Nădărean, Vasile Vultur, Gabriela Anamaria Gâlea și Adina Daciana Mihăilă – precum și cei ai UDMR – Helga Lorincz, Antal Peter și Eugen Ioan Szekely.

Cum s-a ajuns aici?

Păi pentru că presa e, în marea ei parte, atîrtată la butoniera politicului și la bugetul public. Chiar și instituțiile de presă de la nivel central ori din marile orașe sunt, de multe ori, niște extensii ale departamentelor de presă și PR ale administrațiilor publice ori ale politicului. Nu mai vorbim despre orașe mici sau despre orășele precum Aiud, unde nici nu prea există mass-media. Așa că onorabilii aleși locali sunt învățați să discute, să dezbată și mai ales să voteze departe de ochiul public. Iar cînd un consilier – cum e cazul de față – care nu face parte din status-quo, căci doamna în cauză, Ionela Danciu, a fost aleasă independent – vine și strică morișca de combinații, sistemul reacționează. Și se ajunge la astfel de situații în care ridicolul se împletește cu un tupeu botezat la mănăstirea Secu.

Desigur, Ionela Danciu, cunoscută publicului pentru lupta ei cu statul, de acum niște ani buni, legat de indemnizațiile de creștere a copiilor – ”doamna cu tripleții ” – e departe de a fi un politician tipic. Și chiar dacă de multe ori joacă rolul de revoluționar, de victimă, de orice, în cazul de față se află fără doar și poate în fața unui abuz și-a unei șmechereli de cloacă politică.

Indiferent de ce părere au ceilalți consilieri despre ea ori despre abilitățile ei politice sau administrative, nu e posibil ca în 2019 să sancționezi pe cineva pentru că transmite, chiar și pe facebook, de la o ședință de Consiliu Local, care altfel e publică. Doamna Danciu a fost aleasă de un număr suficient de mare de aiudeni, pe care-i reprezintă în Consiliul Local. Și e dreptul ei să le transmită acestora, și tuturor, tot ce se întîmplă acolo.

Despre rechizitoriu și doamna consilier

Ne-am uitat și noi peste postările doamnei consilier, de pe pagina dînsei de facebook. O ținem minte, vag, de acum niște ani buni, cînd bătea pe la ușile televiziunilor și ziarelor din București, în căutare de loc de expunere. N-am fost impresionați nici atunci și nu sîntem nici acum. Pe de altă parte, trăim într-o țară în care Viorica Dăncilă e premier, așa că – dacă ar fi să păstrăm proporțiile – doamna consilier local e chiar parfum. Și-apoi, dînsa e aleasă în mod direct de către locuitorii din Aiud, ceea ce îi dă tot dreptul să participe, să critice, să propună și chiar să transmită ce se întîmplă la ședințele de Consiliu Local.

Dar să ne oprim puțin asupra expunerii de motive și a rechizitoriului întocmit de departamentele de cenzură ale PNL și UDMR Aiud.

Expunerea de motive începe cu o înseilare de platitudini, de la numirea legii privind statutul aleșilor locali precum și cu enunțarea jurămîntului depus la investirea în funcție. Care jurămînt nu are absolut nici o legătură cu transmiterea live, pe facebook, a ședințelor de consiliu. După care se merge cu citarea egalității în fața legii, așa cum scrie în Constituție.

După astea două, trei paragrafe, deja te întrebi de ce naiba n-au început cu Geneza, eventual cu citate din Magna Carta sau cu sloganuri ale revoluției franceze. Și cînd naiba vin motivele reale pentru prostia asta de proiect?

Se ajunge apoi și la punctele de lege, mai exact la Legea 393 din 2004 privind statutul aleșilor locali. Nu mai reluăm aici că se vede în document.

PROIECT AIUD

Și iată, ajungem și la punctul ”culminant”, de altfel singura chichiță de care băieții ăștia se pot lega. Cel puțin în cazul ăsta, în care i se impută transmiterea ședinței, live, pe facebook, fără acordul lor.

Art. 45 din Legea 393/2004 a aleșilor locali zice așa: Consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să respecte Constituția și legile țării, precum și regulamentul de funcționare a consiliului, să se supună regulilor de curtoazie și disciplină și să nu folosească în cuvântul lor sau în relațiile cu cetățenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase.

Deci, aici ar fi buba, că nu s-a respectat regulamentul.

Pe de altă parte, Legea 215 din 2001, a administrației publice locale  – cu completările și modificările ulterioare – zice așa, la Art. 42, alin. 1 – Ședințele de consiliu local sunt publice.

Or, atît timp cît sînt publice, cît au loc în spațiu public, pe domeniu public, nu ar trebui să existe nici o restricție în a filma sau fotografia. Cu atît mai mult cu cît în cazul unor ședințe de consiliu local nu doar că nu se pune problema îngrădirii dreptului la viață privată a persoanei – care limitează posibilitățile de a filma/fotografia și publica imagini chiar și de pe domeniul și din spațiul public – însă este fără urmă de tăgadă că există un interes public jusificat pentru ședințele de Consiliu Local. Deci clar se poate filma și fotografia.

Mai mult, în Legea 52 din 2003, privind transparența decizională în administrația publică, la art. 11 se spune că : (1). Autoritățile publice prevăzute la art. 4 (n.r. unde sînt și consiliile locale) sunt obligate să elaboreze și să arhiveze minutele ședințelor publice. Atunci când se consideră necesar, ședințele publice pot fi înregistrate (n.r. de către chiar instituție). (2) Înregistrările ședințelor publice, cu excepția celor prevăzute la art. 6, vor fi făcute publice, la cerere, în condițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Adică au chiar ei obligația să înregistreze tot ce se întîmplă acolo, în minute, și chiar să înregistreze video dacă e cazul. Iar înregistrăzile sînt publice și pot fi puse la dispoziția oricui, în baza Legii 544 din 2001.

Și-atuci de unde supărarea? Și mai ales de unde prostia asta de hotărîre privind sancțiunea? Păi, cum ziceam, de la regulament. Sanchi. Căci din ce zic chiar ei, în trecut doamna consilier le-ar fi cerut acordul să filmeze, însă ei au refuzat. Deci nu vor să fie filmați, să existe transparență. Sau mna, poate că le e teamă că nu dau bine în filmări, că nu-s machiați sau mai știu eu ce.

Deci, carevasăzică, n-a cerut ea acordul președintelui de ședință pentru a filma. Numai că, ce să vezi, în Regulamentul de funcționare – existent chiar pe site-ul Primărie Aiud  – aici – nu se spune nicăieri că filmarea/înregistrarea ședințelor de consiliu trebuie aprobată de către președintele de ședință.  Ori de către majoritatea PNL – UDMR. Ori de către portar sau oricine altcineva.

Adică efectiv nu există nici măcar un pasaj în tot acel regulament în care să se spună că nu se poate filma în ședințele de Consiliu Local sau că se poate filma numai în anumite condiții. Și-atunci, dacă nu e ilegal, trebuie că e legal, nu? Logic!

 

De altfel, treaba asta cu regulamentul de funcționare, prin care se limitează dreptul de a filma fără acordul președintelui de ședință, nu e ceva nou. Încă de anul trecut s-a întîmplat în mai multe consilii locale de prin țară. E drept, din cauză că au apărut niște unii – în speță de pe la USR – care nu făceau parte din ”establishment„ – din nesfîrșita complicitate a partidelor vechi. Și care le stricau băieților deranjul. Iar sistemul, status-quo-ul, a reacționat.

Numai că aici, în cazul de față, consilierii din Aiud n-au schimbat regulamentul. Și, cum ziceam, cel de pe site-ul primăriei, aprobat în luna iulie 2016, nu zice nimic, absolut nicăieri ,despre obligația de a cere acordul de a filma ședința de Consiliu Local.

Or asta face ca proiectul de hotărîre să fie nu doar o mîrlăneală, dar e și o dovadă că acei consilieri din aiud, de la PNL și UDMR, sînt cam dăncili de felul lor.

4
Lasa un raspuns

avatar
4 Subiecte de comentariu
0 Rasunsuri
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Autorul comentariului
Tatiana H.Mariana Comentarriu recent al autorului
  Aboneaza-te  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
Mariana
Guest
Mariana

Concluzia este una singura:daca n ar avea „ceva”de ascuns,nu s ar fi suparat,nici n ar facut atata circ,mai ales ca sedintele sunt publice!Din pacate,acesti oameni au ramas de pe vremea cand cenzura era la ordinea zilei,sau nu vor sa inteleaga ca in anul 2019 s a schimbat lumea si vremurile cand,’ daca nu le convenea actiunea cuiva mai deschis la minte,il ostracizau in vazul lumii acuzandu l de tot ce puteau!!!Cred ca e destul de rau ca avem primar cu jumate de norma,ca avem consilieri care isi urmaresc doar interesele proprii,ca nici un investitor n au atras in Aiud ca… citeste mai mult »

trackback

[…] Evident, interdicția pe care consilierii locali au impus-o, ca de altfel și decizia de a cere cercetarea disciplinară și sancționarea consilierului independent care a făcut asta, sînt niște prostii și aberații, cum am arătat aici. […]

Tatiana H.
Guest
Tatiana H.

Aveți perfecta dreptate. Cenzura trebuie interzisă în instituțiile publice, iar pudorile lăsate acasă, când te angajezi si ești plătit din banii publici. Nimeni nu arată perfect tot timpul, important este să-ți faci meseria fără a trișa, iar aceasta se poate demonstra prin nesecretizarea ședințelor. Când te opui, nimeni nu crede ca este din pricină ca ești tu mai rușinos fata de cameră, ci mai degrabă, că ai ceva de ascuns.

trackback

[…] Alba – a pornit de la un mic scandal din Consiliul Local Aiud, despre care am scris noi pe aici, aici și […]