Muzică și poezie la Alba Iulia de ziua lui Nichita

Muzică și poezie la Alba Iulia de ziua lui Nichita

În fiecare an, în fiecare primăvară, sfârșitul lunii martie ne aduce aminte de Nichita, de Nichita Hristea Stănescu.

Născut la 31 martie 1933 la Ploiești, Nichita Stănescu este drept unul din cei mai mari poeți români. Reprezentant al neo-modernismului românesc, Nichita face parte din categoria inovatorilor lingvistici și poetici.

Nichita s-a stins din viață la 13 decembrie 1983, la puțin timp după ce se publicase „Strigarea numelui”, volum publicat pentru a marca 50 de ani de viață.

Nichita Stănescu va fi omagiat, miercuri, 31 martie 2021, printr-o serie de evenimente online. Programul cuprinde un amplu portret al lui Nichita realizat de televiziunea română, un recital de poezie din creația lui Nichita Stănescu în recitarea actriței Corina Vișinescu de la Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani, moment poetic și evocarea întâlnirii cu Nichita Stănescu a scriitorului târgumureșan Nicolae Băciuț, expoziția cu lucrări de artă plastică inspirate de poeziile lui Nichita Stănescu și realizate de pictorița Ela Rusu și o expoziție de carte cu volumele lui Nichita aflate în colecția Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Începând cu ora 17.00 Nicu Alifantis va vorbi despre interferența muzicii cu poezia lui Nichita Stănescu și ne face părtași la prezentarea volumului „Face Carte” și a CD-ului „Nichita”, două proiecte culturale dedicate lui Nichita Stănescu.

De la ora 19.00, pentru micii parteneri ai bibliotecii, va fi citit un fragment din „Carte de citire, carte de iubire” în lectura Liudmilei Cioflică.

Programul zilei se va încheia cu un moment muzical semnat de Nicu Alifantis, pe versuri de Nichita Stănescu.

Pe parcursul zilei veți avea ocazia să aflați și alte informații inedite despre viața și opera poetului „Necuvintelor”, în rubricile Citatul zilei, Știați că…? și Recomandare de carte.

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” Petroșani.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile