Mircea Trifu, despre măsurile noii administrații: Urbanismul, între utopie, teribilism politic și rațiune

Un mult lăudat plan urbanistic, realizat în Alba Iulia, de către noua administrație, este celebrul „PUZ ȘEIGĂU”.
Suprafețele mari de teren, necesare pentru construcția unei case, restricțiile în ceea ce privește procentele de utilizare ale terenurilor și ale spațiilor verzi, fac din acest PUZ un adevărat model de urmat. Din punct de vedere teoretic.
În realitate, în cei peste 10 ani, de când a fost aprobat, pe întreaga suprafață de 140 de hectare, cuprinsă între str. Lalelelor și Valea Popii, s-au construit aici doar puțin peste 25 de locuințe și au domiciliu cel mult 12 familii.
Care este explicația?
Numărul foarte mic de locuitori al orașului Alba Iulia, respectiv 65.000, generează o piață imobiliară cu un plafon al prețurilor de maxim 1200 de euro/mp. pentru suprafața utilă construită, prin urmare foarte puține familii își permit achiziția unor terenuri cu suprafețe de peste 500 de mp. Acest fapt duce la imposibilitatea finanțării, respectiv dezvoltării rețelelor de utilitate publică, a modernizării de străzi, etc.
Ultimele măsuri restrictive, în ceea ce privește construcțiile în Alba Iulia, vor produce o și mai mare aglomerare a zonelor centrale, singurele capabile să asigure noile condiții pentru recepția clădirilor.
Efectiv, parcă s-a dorit închiderea orașului, și așa prea mic, într-un borcan urbanistic, tocmai în momentul în care presiunea ar fi recomandat facilități pentru dezvoltarea pe orizontală.
Neștiința, incompetența și amatorismul și-au găsit casă bună la Alba Iulia, unde niște „neni”, cu UBB-uri făcute în centre universitare gen Vatra Dornei, nu reușesc să realizeze că între Cluj- Napoca și Alba Iulia sunt câteva mici diferențe, așa încât a copia la xerox niște reguli urbanistice aplicate acolo nu arată altceva decât prostie crasă.
Radiografia unui oraș, încăput pe mâna unor copii, care se cred vicleni și șmecheri, ne arată încă un timp pierdut, multă inconștiență dar mai ales anchilozarea implicării civice.
Semne rele anul are.
Mircea Trifu
0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile