Haiganu. Fluviul șoaptelor, cea de-a patra carte a scriitorului Marian Coman, a fost lansată și la Alba Iulia. Este un roman SF, primul dintr-o serie de trei. Apărută la editura Hac BD (Harap-Alb Continuă), Haiganu, personajul principal, este un fel de versiune fantasy-horror a lui Ochilă.

Marian Coman are 38 de ani, este originar din Brăila și este scriitor și jurnalist. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele  ”Nopți albe, zile negre”, ”Testamentul de ciocolată”, ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” și ”Fingers and other fantastic stories” iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În prezent este unul dintre scenariștii revistelor profesioniste de bandă desenată ”Harap Alb continuă” și ”Tinerețe fără bătrânețe”, potrivit site-ului personal.

Pentru a afla mai multe despre el, am povestit un pic la lansarea Haiganu-lui. Iată ce a ieșit:

Marian, tu de ce scrii?

Aveam vreo 16 ani când m-am apucat să scriu literatură, adică acum vreo 22 de ani. La 17 ani mi-am publicat primul text într-un supliment literar al unui ziar din Iași și am și câștigat primii bani. Atunci mi-am zis „ce fain ar fi să ajung să trăiesc din scris!”. Eram un adolescent atunci, dar mi-am dorit foarte mult să ajung să trăiesc visul ăsta, de a trăi din scris literatură. Am continuat să scriu pentru că era pasiunea mea, dar nu am pierdut niciodată scopul acesta din minte. Pentru că în România nu se putea trăi din scris, am ajuns să trăiesc din scris la ziar, m-am făcut jurnalist. Acesta a fost compromisul cu care am reușit să împac și visul cu realitatea. A fost ca și cum ai da metadonă unui dependent de droguri, pentru că eu eram dependent de povestea asta cu literatura. Am continuat să scriu literatură, dar în timpul liber, să public literatură și așa mi-au apărut primele cărți. În urmă cu câțiva ani când am început colaborarea cu Mihai Ionașcu de la Harap Alb Continuă, după o perioadă în care am scris pentru revistă mi-a propus un full time job, să devin scriitor profesionist pentru editura HAC BD și de un an de zile trăiesc efectiv din scris literatură.

Cum te-ai apucat de scris?

M-am apucat din pasiune dar acum combin 100% și pasiunea și jobul.

Câte cărți ai scris până acum?

Acesta este al patrulea meu titlu. Prima carte se numește Nopți albe, zile negre și a apărut fix acum 10 ani, a fost lansată în noiembrie 2005 la Gaudeamus, a urmat apoi Testamentul de ciocolată, un roman de literatură fantastică cu accente horror și o colecție de editoriale, care s-a numit Teoria flegmei. Apel la mitocănie, o colecție cu editorialele mele publicate în ziarul la care am fost redactor șef până anul trecut, cartea apărând acum vreo 6 ani, cred. Și apoi am făcut o pauză în care nu am mai publicat niciun roman, a fost reeditarea Testamentului de ciocolată și o scurtă colecție de povestiri scrise în engleză pentru piața de afară, pe Amazon.

Haiganu. Fluviul șoaptelor este un roman. Haiganu este numele fluviului?

Haiganu este numele personajului principal și este inspirat de Ochilă din povestea lui Ion Creangă. Ceea ce am făcut noi la Harap Alb Continuă a fost să continuăm în bandă desenată povestea lui Harap Alb, transformând prietenii lui Harap Alb în eroi după modelul Marvel, X-Men și așa mai departe. Romanul acesta s-a născut pentru că Mihai, editorul de la Harap Alb, descoperindu-ne unul pe altul pe Facebook mi-a propus să îi scriu o povestire pentru revista Harap Alb Continuă, care să apară în foileton, printre benzile desenate să fie și un text în proză și am început să scriu o povestire, dar la cererea cititorilor care tot voiau mai mult, că era doar o pagină și voiau două pagini, a tot crescut în volum până când Mihai îmi spune, „Dar nu vrei să facem o carte din ea, totuși?”. Așa că am luat hotărârea asta, am luat povestirea apărută în foileton, am pus carne pe ea, i-am dat cât de multă profunzime am putut și așa a apărut primul roman. Este un roman dintr-o serie de 3 romane, se cheamă Haiganu Fluviul șoaptelor, seria se numește Haiganu. Pentru celelalte două încă sunt secrete titlurile. Al doilea va apărea anul viitor în noiembrie iar al treilea, care va închide seria, peste 2 ani.

Tot ce faceți voi aici are legătură cu Harap Alb?

Într-un fel sau altul are legătură cu Harap Alb, deși acțiunea din roman se petrece cu vreo câteva sute de ani înainte de povestea lui Ion Creangă. Ceea ce trebuie să spun este că, deși este vorba despre o poveste care ne-am inspirat atmosfera, universul pe care le avem în această carte, are puțină legătură cu ceea ce cunoaștem despre lumea basmului. Adică, să presupunem că basmele copilăriei noastre au forma perfectă a unui ou. Dacă am presupune chestia asta, personajele mele și romanul meu sunt monstrul care a ieșit de acolo din ou după ce au mâncat gălbenușul, albușul. E un univers fantasy matur, credibil, cu o hartă întreagă, pe care o regăsiți în paginile cărții. Este o hartă a lumii în care se petrece acțiunea.

De ce SF?

Pentru că basmul este SF. Vorbește despre relativitatea timpului și despre felul în care timpul poate curge diferit în lumi diferite. Noi am tradus asta stând de vorbă cu niște specialiști în fizică cuantică, și am construit o întreagă lume în care o chestie din-asta este posibilă, într-un viitor de vreo 1000 de ani, așa, în care știința dar și binele și răul au ajuns la forme mai greu controlabile.

Dar doar basmul este SF? Realitatea nu e SF?

Și eu cred, spre exemplu, că în momentul de față trăim într-o lume SF. Cine s-ar fi gândit, în vremea copilăriei noastre, că o să avem internet? Eu am copilărit în lumea anilor 80, stăteam cu cheia la gât. Sau că o să avem telefoane și că o să putem comunica cu ele în fel și fel de feluri. Da, trăim în plin SF.

Care e cea mai SF chestie care ți s-a întâmplat?

Mi se pare SF ce fac acum, pentru că nu m-aș fi gândit la asta. O dată că am ajuns să trăiesc din scris literatură, în al doilea rând că am început un turneu de promovare a acestui roman în 20 de orașe, sunt plecat de vreo o săptămână de acasă și fiecare zi e, precum un personaj de-al meu din carte, un prooroc care anunță venirea zeului decăzut, așa fac și eu, merg prin țară cu cartea în spate și anunț apariția romanului.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare