Gata, a trecut. Cu bune și rele, marea sărbătoare de la Alba Iulia s-a fost consumată. E timpul să ne odihnim. Noi pe la casele noastre, administrația pe laurii succesului și micii afaceriști care au ieșit cu tarabe în Cetate pe sacii cu bani. Hă hă.

Marea sărbătoare, văzută de mulți – chiar și de Primărie – ca o mare oportunitate de afaceri s-a dovedit un succes cum numai Geoană a mai avut la alegerile prezidențiale. Afaceriștii care au dorit să fie prezenți în Cetate cu cîte o tarabă au fost nevoiți să scoată din buzunare cîte 300 de lei pentru fiecare metru pătrat închiriat, pe zi. Și au fost obligați să închirieze minim 9 mp. Adică vreo 2.700 de lei pe zi. Și, cei mai mulți, și-au luat o țeapă mare cît Unirea.

Asta pentru că au fost răsfirați pe întreaga lungime a șanțurilor și n-au vîndut mai nimic. Mă rog, mai nimic în comparație cu așteptările. Căci se așteptau să vîndă non-stop vreo trei zile, cum se așteptau organizatorii, unor sute de mii de oameni. Ete n-a fost așa.

Unii nici n-au mai scos tarabele în data de 2 decembrie. E drept, a fost și frigul un factor, la fel cum tot un factor important a fost și faptul că multora nu li s-a pus la dispoziție o sursă de curent ori că au fost amplasate zero buzi în zona în care unii vindeau mîncare sau băutură. Unii și-au dus generatoarele și au reușit să vîndă cît să scoată cheltuiala cu benzina/motorina.

La ora la care scriem rîndurile astea, mai mulți afaceriști se află la Primărie, în plin proces de ceartă și cerut banii înapoi. Că deh, la 300 lei pentru metru pătrat, unii și-au luat o țeapă destul de mare. Spre exemplu, din informațiile noastre, cel cu Taverna Racilor e la un rotund minus de 100.000 de lei. Alții cu sume mai mici.

Orișicum, per total, marele festival de vînzări n-a fost să fie. Acum, e drept, nu i-a obligat nimeni să închirieze spațiu de la primărie iar în afaceri mai și pierzi uneori. Chiar dacă, în ce privește logistica, răsfirarea spațiilor comerciale pe întreaga lungime a șanțurilor – fără să le asiguri acces la sursă de electricitate ori toalete publice celor care fac alimentație publică, în condițiile în care ceri 300 de lei per metru pătrat pe zi, a existat totuși o problemă. Dar, cum ziceam, nu i-a obligat nimeni să închirieze spații ori să vîndă plăcinte, mici, vin, fructe de mare sau alte cele. Puteau și ei să vină cu un patinoar, și atunci primeau teren fără chirie, bașca le mai dădea și Primăria bani. Sau puteau să se facă nepoți de directori, copii de directori ori simpli super prieteni de directori din Primărie, și primeau în concesiune, pentru 49 de ani, spații închise în Cetate, la preț de nimic.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare