Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, până la limita de 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic. Orban a anunţat, de asemenea, că Guvernul a adoptat o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei şi că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM. Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor și se vor lua măsuri dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile. În cazul în care în cursul unei anchete, cineva nu  va da informații complete, se consideră că este o omisiune, și în această situație, se poate constitui dosar penal. Premierul a îndemnat la calm, la responsabilitate, și a cerut ca cetățenii să se  informeze doar din surse oficiale.

Premierului Ludovic Orban a declarat:

– Am decis să vă prezint deciziile pe care le-am luat în ședința de Guvern pentru a îmbunătăți mijloacele de luptă împotriva Covid-19

Măsuri pentru sprijinirea ministerelor direct implicate în lupta împotriva Covid-19

– Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane de lei, pentru susținerea centrelor de carantină.

– Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu suma de 100 de milioane de lei, pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a putea asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine – poliţie, Poliţie de frontieră, DSU, Jandarmerie.

– Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii.

Măsuri pentru sprijinirea angajaților și angajatorilor

– Am luat măsuri necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus

– Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

– Practicăm, garantăm credite pentru investiții. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%, garația funcționează pentru 90 la sută din credite, pentru cele de sub un milion de lei, și de 80% pentru cele de peste un milion de lei.

– Asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde.

– Trebuie să le asigurăm angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au plătit pentru plata concediilor.

Guvernul va asigura plăţile pentru şomaj tehnic

– O altă măsură importantă este aceea de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin intermediul bugetului de șomaj. Practic, am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, utilizându-se cazurile de forță majoră, sau să li se suspende contractele de muncă.

– Am luat decizia de a plăti 75 la sută din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut.

– Angajații companiilor care au fost afectate direct de măsurile impuse de epidemia de coronavirus, cum sunt cei din restaurante, cafenele, hoteluri, vor beneficaastfel de plata pentru șomajul tehnic de 75 la sută.

Modificări aduse Codului Penal

– Am luat o decizie importantă de modificare a Codului penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comite un fals și nu spune din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare.

– Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal.

– Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane

– Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile.

– Este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete, cineva nu dă informații complete, se consideră că este o omisiune și, și în această situație, se poate constitui dosar penal.

Ludovic Orban, îndemn la calm

– Am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitatea, mesajul este că economia trebuie să funcționeze, în domeniul energiei, de furnizare de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maximă.

– Repet din nou o situație. Stocurile existente, prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau 0. A trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor.

– Avem contracte semnate, au început să vină diferite categorii de produse și, încet-încet, vom prelua în fabricație anumite produse, pentru că a crescut enorm cererea.

– Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacități de producție, în România.

– Închei prin a vă spune că vă îndemn la calm, la responsabilitate, vă cer să vă informați doar din surse oficiale. Războiul informațional, abundența fake-news-urilor crează o stare care nu este benefică.

– Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fake-news.

Sursa: protvnews.ro

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile