Liroconitul, un mineral rar: Exponatul lunii la Muzeul de Știinte din Municipiul Aiud

„Exponatul lunii la Muzeul de Științe din Municipiul Aiud este LIROCONITUL, un mineral complex, rar, din grupa arsenaților.

Are formula chimică Cu 2 Al ( As O 4 ) (OH) 4 4 H 2 O , fiind alcătuit din arsen (17,3%), aluminiu (6,23%), cupru (29,35%), hidrogen (2,79%) și oxigen (44,33%).

A fost descris pentru prima dată în minele de staniu și cupru din Devon și Cornwall, Anglia. Localitatea tip pentru liroconit este Wheal Gorland, Cornwall, de unde provine și eșantionul din colecția muzeului nostru.

A fost identificat ulterior și în alte locații: Franța, Germania, Spania, Australia, California; apare adesea ca mineral secundar în zăcămintele de cupru în asociere cu olivenit, clinoclaz, cornwallit, malachit, azurit, cuprit, limonit.

Este un mineral de culoare albastru strălucitor până la verde, destul de moale, cu o duritate Mohs de 2 – 2,5. Se prezintă sub formă de cristale lenticulare, globulare sau tabulare ce pot avea dimensiuni de până la 3,6cm, sau ca o crustă masivă. De obicei are aspect translucid, iar luciul său este sticlos sau rășinos.

În muzeul nostru este expus în sala întâi, alături de alte minerale din clasa fosfaților-arsenaților-vanadaților.”, au transmis reprezentanții Muzeului de Știinte din Municipiul Aiud

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile