La cules de pește, pe Mureș. Pentru că la cules sună mai bine decât la braconat

Mă sună zilele trecute niște amici pescari, supărați mânie mare. Băi, e nasol de tot – îmi zic ei. Da măi, am văzut și eu, e urâtă treaba cu incendiile din Australia.

Nu măi, nu asta! Dar ce mă, zic eu, faza cu Iranul?

Nu măi, e nasol de tot cu braconajul. Se braconează pe Mureș în veselie – îmi zic ei. Aaah, bine mă, am înțeles.

Păi, hai să mergem până pe malul Mureșului, să vedem ce și cum. Oricum, ce să și faci duminica pe la amiază, când încă e 5 ianuarie și abia dacă a întredeschis la non stop.

Și uite așa, mă pornesc spre ieșirea din oraș, acolo unde se varsă Sebeșul în Mureș. Bine, că-mi luasem adibași și n-aveam nici geacă de piele e altă poveste. Frig nene! Orișicum, ajungem acolo și ne postăm undeva în vârful digului, de unde începem analiza situației, în timp ce discutăm despre braconaj și metodele practicate.

Cred că erau vreo 15 mașini parcate la malul apei și încă vreo câteva pe celălalt mal al apei. Ceva mai bine de 20 de „pescari” munceau din greu.

Aparent, se „pescuiește” cu o metodă numită „la hâță”. Iar hâța asta e un fel de „la greblă” mai soft, dacă se poate zice așa. Iar la greblă e atunci când nu pescuiești și pur și simplu smucești prin apă niște instalații cu cârlige tip ancoră (triling). Adică, e un fel de agățat pește, dacă vreți. Sau cules pește. Oricum, în nici un caz pescuit.

Mai există și metoda „parașută”, care presupune ca în vârful firului de la lansetă să fie amplasată o plasă, cu plumb în capăt, și în care, odată aruncată pe fundul apei, se agață pești. Un fel de pescuit la setcă lansabilă.

În timp ce noi eram pe dig, fără bețe de pescuit, dar discutam despre metodele de braconat, băieții de pe malul apei ne luaseră deja în vizor. Cine-s ăia? De ce? Și, încet încet, unii dintre ei își adunau bețele și se cărau de acolo. Probabil mai în amonte ori în alt loc de „cules pește”. Timp de vreo jumătate de oră am văzut zeci, sute de pești scoși din apă, în undițele „pescarilor”, cel mai mulți sinucigași. Că, dacă băieții pescuiau legal, corect, altfel nu-mi explic cum de peștii ăia erau agățați fie de coadă, fie de laterală, fie de șira spinării. Erau pești sinucigași, clar.

După o vreme, pe dig apare și Mircea Trifu, consilierul local. Vorbisem cu el în seara dinainte și-i povestisem că, uite, am auzit că se braconează în veselie pe Mureș. Țin minte că el avusese niște proiecte de HCL, unele chiar puse în practică, pentru popularea Mureșului cu diverse tipuri de pește. I-am chiar zis să vină și el cu mine că mna, în caz că iese cu scandal sau sar „culegătorii de pește” să ne bată, Mircea se pricepe la din-astea. Gen, dacă e de bătaie, eu dau și el încasează, că trebuie să existe un echilibru în univers.

Prezența lui Trifu, venit de la biserică, în pantofi, pantaloni de stofă și pardesiu a trezit un și mai mare „interes” din partea „pescarilor”.

În timp ce Mircea urcă mai în aval, să filmeze niște „pescari”, un individ în camuflaj, dintre culegătorii de lângă apă, urcă pe dig lângă noi. Cine-i mă ăla? Ce pula mea mă filmează el pe mine? Știe că nu are voie? Dacă mă duc și-i fut una mai filmează? I se explică individului că, hellloooo, e spațiu public și e legal să-l filmezi. Bașca, mie-mi vine să-i explic omului că nu doar în spații publice e legal să filmeze, dar și dacă era spațiu privat iar el făcea o infracțiune, tot era în regulă să fie filmat. Omul nostru, „culegătorul”, e informat că Trifu e consilier local. Atitudinea se schimbă. Când Trifu revine lângă grup, începe să-i explice că el pescuiește corect, legal, cinstit carevasăzică. Da, sigur, sunt alții care dau „la hâță”, care fac din-astea nașpa. E unul care vine cu nevasta și copiii. E unul de nu știu unde. Mă rog, să fie clar, el e ok, alții e nașpa.

Mai stăm puțin și decidem să plecăm spre case. E prea frig și, în plus, simpla noastră prezență pe dig i-a convins pe o parte din culegători să plece de acolo.

Ce-i de făcut? Păi, mai nimic, din partea noastră. Pescarii cinstiți, pentru care pescuitul e ceea ce trebuie să fie, adică o activitate sportiv recreativă, n-au ce să facă. Poate așa, să mai ducă pe câte unul la costum pe malul apei, să mai sperie din culegători.

Braconajul există de când lumea și are să existe în continuare. Problema e proporțiile pe care acest fenomen le are. În zona Blaj, cum zicea un amic, „i-a stârpit” pe braconieri. Chiar și noi am scris vreo două știri, de la Poliție, despre unii sau alții prinși la braconaj. Dacă cei care ar trebui să-și facă treaba și-o chiar fac, braconajul poate fi redus drastic. Măsuri legale există, desigur, și pot fi luate. Iar la Blaj, sau în alte zone și județe ele chiar sunt luate.

Din păcate, însă, în zona Alba Iulia nu pare să se miște nimic. AJVPS, care administrează cursurile de apă, nu pare foarte interesat de problemă. Orișicum, e știut faptul că, în cadrul AJVPS, pescarul e un fel de rudă săracă și nebăgată în seamă a vânătorului. Acolo sunt șmecherii, acolo sunt banii mai mulți și acolo sunt valorile, la vânătoare. Pescuitul pare doar o activitate marginală – pentru AJVPS – prin care se mai strâng însă niște lovele din taxe pentru permise. Din ce ne-au zis mai mulți pescari, în zona Alba Iulia nu există acțiuni de filaj, acțiuni de infiltrare a grupurilor de „culegători”, să nu le zicem braconieri, și, implicit, nu există nici sancțiuni. Așa s-a ajuns ca pe râul Mureș, în zona Alba Iulia, să vină pescari până și din Hunedoara. De ce? Păi pentru că aici merge și cu „parașuta” și „la hâță” și „la greblă”.

Așa că, până una alta, nu ne rămâne decât să privim de pe mal la acest minunat proces de „cules pești”. Și, evident, să scriem despre ce se întâmplă. Să afle cât mai mulți, să fie cât mai știut fenomenul și, poate, cine știe, cineva dintre cei care ar trebui să facă ceva pentru a opri acest fenomen, să chiar facă!

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Ispas mircea
6 ianuarie 2020 9:00

Felicitări pentru faptul că mai există cineva căruia îi pasă de vietuitoarele acvatice care in aceste conditii n
u mai au nici o sansa pescuitul ar tb sa fie o activitate recreativa nu o sursa de castig cu ori ce pret

mircea
6 ianuarie 2020 10:55
Raspunde lui  Ispas mircea

Dacă mai sunt si pescari adevărați alaturativa acestui demers al jurnalistului pentru eliminarea braconajului si salvarea puținilor pesti ce mai populează aceste ape pentru ca aceasta pasiune frumoasa sa nu moara , pentru ca si copii nostri sa poata încerca sentimentul de a avea un peste într-un cîrlig in care se zbate un viarmisor! Nu un triling amenințător o coasă, un coșmar, un genocid!

gogu
8 ianuarie 2020 20:31

Din pacate , legislatia in domeniu , ca si-n alte domenii , e varza…AJVPS-ul NU are drept de control pe apele gestionate de…el. Asta , daca va vine sa credeti ca e posibil…Doar Jandarmeria , Politia , Garda de Mediu si inspectorii ANPA au drept de control… La Blaj , apele sunt administrate tot… de AJVPS , doar ca acolo probabil politia-si face treaba mai bine…E pacat , s-au dat si amenzi , asta ca sa fie informatia completa , dar …foamea e mare…Anul trecut s-au deschis vreo 35-40 dosare penale pentru braconaj , dar procurorii au hotarat ca doar… citeste mai mult »