Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul unei declarații de presă, cele două teme care vor fi supuse referendumului organizat simultan cu alegerile europarlamentare.

Prima dintre ele se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

A doua temă care va fi supusă consultării publice este interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că cetățenii trebuie să decidă dacă persoanele condamnate pentru fapte de corupție vor mai putea beneficia de ștergerea efectelor condamnărilor, precum și asupra posibilității ca Guvernul să emită ordonanțe în domenii sensibile, precum legislația penală ori organizarea sistemului judiciar.

Toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii infracțiunilor din acest domeniu reprezintă calea cea mai bună, calea corectă, pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar, în egală măsură, este și o garanție pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice – a mai declarat Președintele Iohannis.

Acesta și-a continuat și atacurile la adresa PSD și a Guvernului, apreciind că momentul critic în care ne aflăm se datorează proastei guvernări și a faptului că PSD legiferează netransparent. De asemenea, Klaus Iohannis a făcut încă un apel la liderii PSD și ai Guvernului, să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul Justiției și politicii penale.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare