Poate că nu știați, dar Alba e încă unul dintre cei mai mari exportatori inter-județeni de deșeuri. În prezent, gunoaiele din județul Alba sunt cărate taman la Oradea, după ce în trecut le-am dus ba pe la Sibiu, ba pe la Târgu-Jiu sau pe te miri unde le-am dus și încă le mai ducem.

 

Situația asta se datorează, în primul rând, faptului că încă nu avem un sistem de management al deșeurilor – adică rampa ecologică de la Galda și stațiile de sortare nu sunt funcționale. Sau ar fi funcționale dar nu s-au finalizat încă procedurile și licitațiile lui pește prăjit, ca să se poată da drumul la treabă.

În al doilea rând, exportăm la Oradea pentru că nu avem unde mai aproape să ducem gunoaiele. Cel puțin acolo ajung gunoaiele din zonele Aiud și Sebeș, Polaris-ul umblând cu gunoaiele chiar mai departe. Nimeni mai apropiat nu mai poate sau nu mai vrea să îl primească

Chestia asta înseamnă costuri mai mari cu transportul și, implicit, bani mai mulți plătiți de locuitorii din județ pentru serviciile de colectare a gunoaielor.

 

Cu adevărat nasol e că, pare-se, cei de rampa de gunoi din Oradea nu vor mai accepta să depoziteze gunoaiele colectate de către firmele de salubritate din Alba. Iar asta înseamnă că întreg sistemul de colectare a deșeurilor va intra într-un blocaj, și ne vom trezi cu pubelele transformate în munți de gunoaie. Noroc că nu mai e mult până la iarnă, astfel că vom putea ascunde gunoiul sub prima zăpadă.

 

Dacă treaba asta se întâmplă, și e foarte probabil să se întâmple, iar gunoaiele din Alba nu vor mai putea fi exportate la Oradea, o soluție ar fi să se găsească altă gorapă de gunoi, din alt județ, unde să fie duse. O astfel de soluție înseamnă o distanță și mai mare, ceea ce înseamnă costuri mai mari, plătite tot de către cetățeni.

 

Sau poate că se vor fi încheiat licitațiile și procedurile lui pește prăjit și va fi pus în  funcțiune sistemul județean de management al deșeurilor. Atât că atunci ne vom fi trezit că utilajele și cele necesare funcționării, achiziționate deja de multă vreme, sunt învechite, stricate ori nefuncționale. Dar despre astea vă zicem noi altă dată.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare