Iohannis, Președintele României, dar mai ales al PNL

Tocmai când mă întinsesem și eu în pat și dădeam întrecere cu pisica, care adoarme primul, hop, aud glăsciorul lui Iohannis din TV-ul care mergea în gol, pe post de zgomot de fundal. Pesemne că e ceva important, m-am gândit eu. Ceva s-o fi întâmplat, că nu-și consumă Iohannis cuvintele chiar așa, de dragul vorbitului.

Și, în loc să-mi văd de moțăit, am stat și l-am ascultat pe distinsul președinte. Cu calmul caracteristic, a răspuns întrebărilor presei.

Uneori a punctat extrem de bine și de clar. Cum ar fi când a vorbit despre situația din Orientul Mijlociu, unde a urmat o linie clară și previzibilă, de susținere a poziției aliaților din NATO, zicând și de nevoia unei soluții pașnice, fără escaladarea conflictului. Nici nu ar fi avut ce altceva să spună, că nu-i ca și când România ar putea avea o altfel de poziție decât cea a jucătorilor mari din alianță. Suntem atât de mici încât mulți nici nu știu cine suntem, ce naiba de alte păreri decât cele ale dulăului mare, USA, să avem noi? Haide na. Iar când i s-au pus niște întrebări mai clare, a fost politicos și a răspuns fără să zică nimic. Adică a fost diplomat, ceea ce e foarte bine.

A zis bine despre:

Despre modalitățile prin care se poate ajunge la anticipate. Adică, știe foarte bine care sunt pașii ce trebuie parcurși pentru a se ajunge la anticipate.

Despre posibilitatea vinderii participațiilor din Marea Neagră, de către ExxonMobil către Lukoil și posibilul pericol la siguranța energetică. A spus foarte clar că aprovizionarea României cu gaze nu este afectată, că Turkstream nu ne afectează, și că, în ce privește posibila tranzacție dintre ExxonMobil și Lukoil, e foarte clar că nu trebuie să ne ante-pronunțăm și că, evident, România are un interes în zăcămintele din Marea Neagră iar legea trebuie respectată în cazul oricărei tranzacții. Simplu, clar.

Legat de majorările salariale pentru educație, a zis clar că ce creșteri sunt prevăzute în lege sunt prevăzute și în buget. Deci, simplu.

Despre incidentul de la Floreasca. A zis că Ministrul și Ministerul Sănătății au reacționat adecvat, în contextul unui eveniment catastrofal. Legat de scrisoarea unor medici de susținere a lui Beuran, precum și de protestele unora, a zis că e „o atitudine ciudată, regretabilă și ciudată”, care se datorează „unei atitudini de moment”. După care a zis că mai  mult nu comentează. Deci, nota bene. Și a mai zis că este nevoie de o reformă clară în sistem.

A zis tâmpenii despre:

L-au întrebat despre primirea în PNL a unor traseiști. Ah, sanchi ăia, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu și ceilalți au fost „politicieni care au susținut activ PNL”. Haha. Deci da, e bine, i s-a părut că e bună ideea primirii unor traseiști de pe la PSD, Pro România sau ALDE.

Despre alegerile anticipate. A zis că sunt posibile și că se va implica în declanșarea alegerilor anticipate. Și că își dorește alegeri anticipate. Or, plm, nu e treaba lui, ca Președinte, să se implice în așa ceva.

Despre sistemul de pensii, în contextul noilor informații despre o posibilă creștere a vârstei de pensionare. A zis că el a avertizat de mult că vor fi probleme în sistem, că e nevoie de o nouă legislație, de o îmbunătățire a ei, dar că PSD l-a ignorat. A zis că sunt inechități între pensionari și că e evident că legea trebuie îmbunătățită. Însă n-a zis nimic despre pensiile speciale. Nu, acolo zât! Liniște! A lămurit povestea cu vârsta de pensionare, că nu e vorba să crească limita de pensionare ci că e vorba de a da posibilitatea bătrânilor care vor să lucreze să o poată face. Că e o problemă cu forța de muncă și că – știu ei, la PNL –  sunt mulți care vor să lucreze. Da mă, fix asta, milioane de oameni vor să lucreze până la 100, 110 ani, și vor să continue munca. Știe el personal, deci e o idee excelentă.

Despre modificarea legii pensiilor, despre îmbunătățirea ei ca să „se eliminează inechitățile”. Yup!

Legat de finanțarea partidelor, în cadrul noii legi a bugetului, pe care a promulgat-o, a zis bine că nu avea cum să aibă obiecții, ci doar să o promulge sau nu. Și a mai zis că e ok că au scăzut finanțările, că se ajunsese la niște sume aiurea. Cu toate că și astea sunt absolut imense.

Despre pensiile speciale, întrebat în contextul miorlăielilor unora din PNL, cum că PSD nu vrea sesiune extraordinară, a zis clar că problema trebuie rezolvată pe cale parlamentară. Și a mai zis că lui i se pare cam lungă vacanța parlamentară și că va sprijini PNL să scurteze vacanța. Nu a zis însă, nici o clipă, că pensiile speciale trebuie eliminate. N-a zis nimic despre pensiile „de serviciu”, alea militare și SRI și alte servicii, deși i s-a ridicat mingea la fileu, fiindu-i explicat că PNL vrea eliminarea pensiilor speciale mai puțin a acelora. A insistat pe procedura parlamentară.

A dat-i cotită despre:

Despre dublarea alocațiilor, a zis că n-are de gând să refuze, dar ea e încă în analiză. Și că așteaptă lămuriri suplimentare. Deci nici șa, nici șa!

Despre numirile politice la nivelul Inspectoratelor Școlare, reclamate de sindicaliștii din Iași. Că stai, că din ce știe el nu se fac numiri, că e vorba doar de interimate, până la finalul anului școlar. Dar că va urmări și verifica și solicita informații. Și a zis că dacă oamenii respectă criteriile, e cumva ok. Că se lucrează la o metodologie și bla bla. Deci, e îngrijorat, dar nu tati, poziția nu a fost clară împotriva politizării Educației.

Despre ezitarea lui Orban de a demisiona, de teamă că nu-l va numi tot pe el premier, după anticipate, a cam refuzat să comenteze ori să dea un răspuns clar că da, el e alesul, cu toate că l-a lăudat cu orice prilej.

Despre alegerile în două tururi. A zis că el își dorește și că va încuraja guvernul să găsească „cea mai rapidă și mai bună cale pentru a legifera în acest sens”. N-a zis clar că guvernul trebuie să își asume răspunderea pentru o astfel de decizie. Unde mai pui că, aparent, așteaptă ca guvernul să legifereze, deși Parlamentul e organul legislativ. Deci, fără să vrea, a zic practic că așteaptă o lege în acest sens, ceea ce înseamnă că adio alegeri în două tururi anul acesta. Poate în 2024. Întrebat încă o dată, pentru clarificări, „Asta o să îi transmiteți și mâine lui Ludovic Orban, să insiste pentru angajarea răspunderii în Parlament pentru două tururi?”, nu a zis DA, clar, ci a zis „tocmai v-am răspuns. Nu, nenea Iohannis, n-ai răspuns, ai dat-o cotită.

În multe momente, Iohannis a uitat că e Președintele României și a jucat rolul de președinte al PNL.

Evident, e foarte mulțumit de guvernul PNL și speră să rămână un guvern PNL mult și bine. E foarte mulțumit de Ludovic Orban și de activitatea lui ca premier. E cea mai bună soluție de premier, fie premier plin, fie premier interimar.

A mai dat două scatoalce PSD, că cică ei au luat cel mai mult pe legea finanțării partidelor, precum și pe alte câteva chestii, de câte ori a avut ocazia.

E bine că a ieșit public. Măcar știm că nu mai e în vacanță. Însă pare că lui Iohannis nu i-a spus nimeni că s-a terminat campania electorală. Omul se comportă, absolut pe față, precum un lider al PNL și nu precum președintele României. Ba chiar le-a transmis clar că, hello, PNL trebuie să meargă singur la locale, să aibă candidații lor, să facă așa cum trebuie ca să dețină controlul absolut. Fix ca un președinte de partid. Unul serios, dar de partid, nu de țară.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile