Duminică, 12 Iulie 2015 20:56

Primaria lui Hava si Salprest-ul lui Constantinescu, o relatie cu happy-end financiar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Serviciile de salubrizare, de colectare a deșeurilor menajere și stradale, vor costa mai mult.  Pentru că din 16 iulie se închide groapa de gunoi de la Pîriul Iovului și pentru că administrația județeană nu a fost în stare, în atîția ani de cînd învîrte pe degete un purcoi de bani europeni, să finalizeze viitoarea rampă ecologică de la Galda de Jos. Așa că trebuia găsită o altă soluție, chiar și una de avarie, că doar nu era să rămînem cu gunoaiele pe străzi ori printre blocuri.
Prin urmare, gunoaiele din Alba Iulia vor lua drumul Sibiului, mai precis al gropii de gunoi de la Cristian. Una nu doar la o distanță mai mare decît cea unde se depozita pînă acum, ci și una unde prețul de depozitare a tonei de deșeuri e mai mult decît dublu.
Dar să lăsăm puțin la o parte situația actuală și să facem o scurtă călătorie în timp. Să trecem peste acest circ actual și chiar peste momentul în care Polaris M Holding, firma bugetofagului Eduard Martin, deputat PSD, a reușit să-și adjudece - în instanță - concesiunea serviciului public de salubrizare și colectare a deșeurilor menajere și stradale, precum și a serviciilor de deszăpezire.
Să mergem înapoi, în timp, pînă în acel punct în care totul se făcea pe plan local iar între banul public și gunoaie exista o fericită simbioză.
Era vremea cînd Mircea Hava, primarele, era încă bun amic, prieten la cataramă chiar, cu Petru Constantinescu, patronul Salprest. Era vremea cînd milioanele de euroi ai bugetului rămâneau aici, în conturile bine pitite ale lui Constantinescu. Salubrizarea, deszăpezirile, totul se rezolva pe plan local și toată lumea era fericită. Treaba mergea ca unsă iar prietenia dintre cei doi fini cunoscători ai sportului cu banul public părea să nu fie stricată vreodată. Treaba mersese pînă într-acolo încît Hava îi făcuse cadou lui Constantinescu o bucată din Cetate, unde boss-ul gunoaielor să-și construiască un mic muzeu al mașinilor de epocă, mașini din propria colecție.
A venit însă, precum o furtună, Polars M Holding, firma lui Eduard Martin, și a cîștigat licitația pentru concesiunea serviciului de salubrizare, după ce Constantinescu a contestat întregul proces în justiție. În fața unei firme precum Polaris M, un monstru al gunoaielor, expert în lovele publice, Hava s-a văzut nevoit să-și lase amicul din brațe. Nici nu prea avea ce să facă pentru a-l salva. Pînă la urmă, Justiția a fost cea care a decis la cine va fi mers contractul. Apoi, însă, Hava a plusat surprinzător. Ruptura dintre cei doi a devenit absolut iremediabilă cînd Hava, prin intermediul Consiliului Local, a decis să-l lase pe Constantinescu și fără administrarea gropii de gunoi de la Pîrîul Iovului. Și asta în condițiile în care oricum activitatea acolo ar fi urmat să fie închisă, cum ziceam mai la începutului textului, pe 16 iulie. Normal, Constantinescu a mutat, din nou, meciul în Justiție. Și, în urmă cu ceva mai bine de o lună, a pierdut din nou.
În acest moment, umblă vorba, Constantinescu - rămas și fără contractele bănoase și fără groapa de gunoi, ar fi fost pregătit să ducă ruptura relației chiar mai departe. Iar dacă ar fi mers pînă acolo încît supărarea pe Hava și administrația locală să se transforme într-o discuție cu vreun procuror, una de genul spovedanie sinceră, dusă pînă la autodenunț, lucrurile ar fi devenit extrem de interesante.
Numai că - și aici lucrurile devin ridicol de interesante - după ce a cîștigat în instanță și a reluat Groapa de Gunoi de la Pîrîul Iovului la municipiu, administrația locală, onor Primăria lui Hava, și-a dat seama că, timp de o lună și ceva, pînă la momentul închiderii ei, în 16 iulie a.c., ea trebuie administrată de cineva. Dar de cine, oare? Păi, de Salprest-ul lui Constantinescu, normal. Același Salprest cu care s-au luptat în Consiliul Local și în justiție, pentru a-l lăsa fără groapa de gunoi. Ridicol, nu?
Așa se face că în minunata zi de 4 iunie, Primăria decide să atribuie, prin deosebitul procedeu al negocierii directe - motivată de situația de extremă urgență - suma de 244.000 de lei, plus TVA, firmei Salprest Alba SRL, pentru servicii de operare în rampa de deșeuri a municipiului Alba Iulia. Pentru o lună și 12 zile, cît timp mai avea, începînd de atunci, să funcționeze respectiva rampă.
Ridicol? Nț. Așa se fac lucrurile. Hava și Primăria se luptă și-l lasă pe Constantinescu fără groapa de gunoi. Pur și simplu, în loc să-l lase pe om în pace, că oricum se închidea groapa pe 16 iulie, decid ei ca administrarea ei trebuie să revină municipalității. Se luptă și în justiție, cu contestațiile, iar într-un final cîștigă. Dar, după ce cîștigă, își dau seama că cineva - cine oare?!? - trebuie să administreze respectiva groapă pentru aproape o lună și jumătate, cît mai era pînă la data închiderii. De unde și situația de extremă urgență, că deh, au fost și ei luați prin susprindere. Și, după tot meciul ăsta, după tot circul din Consiliul Local, după lupta în justiție și tot, cui decid să dea 244.000, plus TVA, pentru administrarea gropii de gunoi timp de o lună și 12 zile? Celor de la Salprest, normal.
Și uite așa, în timp ce la Alba Iulia, precum și în restul localităților din județ, prețul serviciilor de colectare a deșeurilor menajere și stradale va crește, căci pînă cînd județul Alba va avea o rampă ecologică va mai curge multă apă pe Mureș, cel puțin relația dintre Hava și Constantinescu are un happy-end, la doar 244.000 de lei.
Cu toate că, dacă e să fim cinstiți, o spovedanie a lui Constantinescu, dusă pînă la accente de autodenunț, ar fi ceva la care ne-ar plăcea să asistăm, cu suc și popocorn, ochi și urechi.

{fcomment}

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper