Duminică, 28 Iunie 2015 18:06

Licitatia pentru cele zece spatii din Cetate s-a aminat. Gen, nu au existat doritori

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Săptămîna aceasta, joi, pe data de 24, la sediul Direcției Domenii Publice a Primăriei Alba Iulia urma să aibă loc o licitație publică pentru concesionarea a zece spații comerciale în interiorul Cetății Alba Carolina.
Despre suprafață și prețuri, ori despre cum și pe ce bani s-au concesionat alte spații, puteți citi mai multe aici.
Spațiile ce urmau să fie scoase la licitație acum, și pentru care Mircea Hava spunea că a fost efectuat un întreg proces de analiză, de calcul, de evaluare și what-not, se doreau a fi concesionate pe prețuri de la cîteva zeci de euro lunar - cele mai mici - pînă la 500 de euro lunar - cele mai mari. Ca să înțelegeți cum stă treaba, cea mai scumpă concesiune din Cetate este, la ora actuală, Traseul Celor Trei Fortificații, aproape 10 hectare, pentru care Danil Sabău plătetște 800 de euro (căci pentru Hotelul Medieval plătește doar 200), în timp ce alte spații, precum hectarul concesionat de Țălnar, la Winner’s Club, face 50 de euro lunar.
Ei bine, mult așteptata licitație n-a mai avut loc. Pentru că, ce să vezi, n-au fost îndeplinite condițiile. Adicălea, pentru vreo patru spații, zic oficialii din Primărie, nu s-a înscris decît câte un singur doritor. Astfel, totul a fost anulat și amînat sine die. Cînd va avea loc următoarea licitație? Nu se știe. Prețul de pornire va fi același ori va fi scăzut? Posibil. Rămîne să vedem ce se va întîmpla cu planurile Primăriei de a aduce și investitori în Cetate, pe lîngă pile, cunoștiințe, relații, fii și fiice de directoare ori altfel de rubedenii și sinecuri ce s-au lipit pînă acum la spațiile concesionate.
Cert este că, spre deosebire de chermezele publice, concertele gratis - dar plătite cu sume grele din buget - ori alte sindrofii, această licitație nu a fost mediatizată deloc. Nu tu anunțuri, nu tu afișe, nu tu nimic. Căci, există o șmecherie în tot procesul ăsta. Dacă se mediatiza și aflau toți potențialii interesați, exista riscul ca spațiile să nu ajungă la cine trebuie. Astfel, dacă ele vor ajunge la cine trebuie, recte la niște piloși ori rude, nu va mai putea nimeni să spună că vai, Primăria le-a dat cu dedicație. Că doar, sanchi, au organizat o licitație la care cei interesați, oameni de afaceri fără pile ori neamuri în Primărie, ar fi putut să vină. Nu?! Ba chiar s-ar mai putea umbla puțin și la preț, în sensul scăderii lui, chestie pentru care - again - Primăria va avea o justificare. Parcă-l și aud pe Hava ori Voicu dînd cu logica pe după copac și spunînd: “băi, noi am vrut să-l dăm la un preț mai mare, dar, uite, nu a venit nimeni la licitație, așa că l-am dat cu cît de mult am putut”.
Bașca, pe lîngă toate chestiile astea ce pot fi luate în calcul, mai există o chestie. Primăria a decis - după ce informațiile cu prețurile fabuloase ale concesiunilor au devenit publice, iar lumea a început să strîmbe din nas și să-i arate pe boșii primăriei cu degetul - să înceapă un fel de proces de renegociere a concesiunilor existente. Adicălea, oamenii au decis ceva de genul: bun, am dat pe nașpa și ieftin pînă acum, dar acum reparăm și facem corect. Facem licitație corectă, la prețuri corecte, cu analiză și tot, pentru astea zece spații, iar în funcție de prețul obținut pentru astea scoase la mezat pe piața liberă, o să renegociem și prețul celorlalte. Prin urmare, e clar că dacă actualele spații s-ar licita la niște prețuri mai mari, chiar și prețurile de pornire, mulți dintre actualii concesionari, posesori de pile și rude bine plasate, s-ar putea trezi cu contractele renegociate și cu sume mai mari de plătit. Ori, doamne ferește să ajungă, sărmanii, să plătească pentru un spațiu de cîteva mii de mp un preț mai mare ca și chiria unei garsoniere.
Așa că, una peste alta, tot procesul ăsta - anulat pentru moment și amînat sine die - devine din ce în ce mai interesant. Cu toate că, probabil, pînă la urmă spațiile vor ajunge tot la cine trebuie și tot la prețul care trebuie.

{fcomment}

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper