Vineri, 01 Aprilie 2016 18:02

Cum îi pedepsește Hava pe cei ce întîrzie lucrările peste termen. Penalizare de pînă la 3,5% din contract, dacă depășesc termenul de finalizare cu un an

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Noua piață agroalimentară va fi gata în septembrie, ne șoptea duios la portavoce Mircea Hava, cîndva prin primăvara anului trecut. Că așa-i ziseseră lui oamenii ce au primit contractul, băieții de la firma SC Telecerna SRL din Hunedoara. Și, evident, el i-a crezut.

Apoi, ca un făcut, că tot urmau lucrările alea să fie terminate cu o viteză pe care nici Usain Bolt n-o prinde, același primar Mircea Hava, cu tot aparatul lui de specialitate cu tot, au făcut o altă piață agroalimentară, undeva peste drum de ADR Centru. Una temporară și complet ilegală. Canci autorizații, canci avize, canci igienă. Nu tu buzi publice (ulterior au apărut cîteva), nu tu apă curentă, canalizare, nimic. Bașca, pe aceleași tarabe de pe care în timpul săptămînii cumpărai roșii, castraveți și alte cele, în weekend cumpărai iepuri, găini, porumbei și alte orătănii. Asta, cum ziceam, în condițiile în care nu există canalizare, apă curentă și nimic. Bine, după o vreme a apărut în zonă o țîșnitoare. Și asta a fost. Probabil s-au și bătut pe umăr prin Primărie și s-au felicitat că le-au închis gura nașpeților de la abnews, măgarii ăia de își permit să critice că ceva e ilegal.

Am sunat noi pe la Direcția de Sănătate Publică, pe la ANSVSA, pe la Prefectură. Toți au zis că e ilegal, că-i nașpa, că nu au avizat, după care au luat poziția Iohannis și s-au limitat la a urmări cu preocupare și îngrijorare. Și s-a mers pe burtă înainte, că oricum urmau să fie gata lucrările pînă în toamnă. Ceea ce n-a fost așa, cum am anticipat noi pe aici nu o dată.

Cînd și-a dat seama că din căcatul pe care-l fac cei de la Telecerna SRL n-are cum să iasă bici din care să mai pocnească niște voturi, Hava a dat-o la întors. Din dulcegăriile cu finalizare înainte de termen ne-am trezit cu nervi pe motiv de posibilă (evidentă!! ziceam noi atunci și mai apoi) finalizare întîrziată. Ce mai, în ochii primarului Telcerna erau niște neserioși - nici nu știa cine sînt exact - iar el, EL, o simplă victimă a sistemului. Da! Fix așa poza domn’ primar. Băi, victimă! Pentru că, zicea el, așa se întîmplă cînd legea te obligă să-i acorzi contractul celui care a oferit cel mai mic preț.

Păi, stați așa, să ne înțelegem. Nu legea, ci și bunul simț, respectul pentru banul public, diminuarea posibilității de parandărăt, toate te obligă să dai contractul ofertei cu cel mai mic preț. Numai că cerințele din caietul de sarcini, contractul, alea tu le faci! Tu, autoritate publică ce dai banul pe lucrare. Că nu au venit ăia de la Telcerna SRL din Deva și au zis ceva de genul, băi, noi vă facem mai ieftin, dar vă facem cum vrem noi, cu ce vrem noi, în loc de beton vi-l băgăm pe anton și în loc de dale vă punem linoleum. Nu tati!

Să revenim însă puțin la contractul în valoare de puțin peste 2,8 milioane lei și la ce s-a mai întîmplat în jurul lui. După toată gargara cu terminăm înainte de termen, s-a trecut la terminăm după termenul oficial. Care termen era data de 8 martie a.c.
Pe 3 martie, cei de la Telcerna SRL înștiințează Primăria cum că în perioada 8 - 26 ianuarie a fost super mega frig și că n-au putut termina (desigur, conform promisiunilor lor, preluate de Hava, trebuiau să fie gata de peste 3 luni), și că ar vrea o prelungire a termenului de finalizare pînă în data de 26 martie a.c. În aceeași solicitare firma mai invoca și “complexitatea lucrării și durata mare de timp necesară aplicării tehnologiei specifice turnării betoanelor în planșee la înălțime și dimensiuni mari”.
Imediat, Primăria le răspunde că nu e de acord cu prelungirea termenului de finalizare anterior și că, în caz că nu termină lucrările cum scrie la contract, se vor aplica penalizări.

În prezent, Primăria zice că noul termen de finalizare este de 20 mai (încă prinde campania), pentru că așa l-a preconizat constructorul.

Ei bine, și aici e partea mișto, Primăria îi va penaliza. Dar știți cu cît? Cu fix 0,01% pe zi de întîrziere. Deci, cu 0,3% pe lună. Cu aproximativ 3,5% pe an și, dacă urmăm logica, cu aproximatv 35% dacă lucrările întîrzie cu un deceniu.

Alo! Deci, 3,5% dacă întîrzie cu un an?! Și Primăria se plînge că legea e proastă, nu că ei au întocmit un contract prost? 3,5% penalizare dacă perioada de execuție se DUBLEAZĂ? Pentru o amețită de piață agroalimentară? Adică, în loc de 2,8 milioane lei au să intre, din banii fraierilor plătitori de taxe din Alba Iulia, în conturile celor de la Telecerna SRL mai bine de 2,7 milioane? Pentru un an întîrziere?

Păi, n-ați vrea să muriți dumneavoastră, băi, administația locală a lui papuc?

Acum, că am lămurit treaba asta cu vrăjeala și pedepsitul întîrziaților, hai să vă spunem puțin și cine sînt acești Telecerna SRL, pe care nimeni din Primăria Alba Iulia, nici Hava, nici Voicu, nici Pleșa, nici pedologul city manager, dar nimeni, nu-și știa dinainte. Hă hă. Firma a fost înființată în 2001, în Deva. Cînd nu construiește piețe sau alte cele, firma se ocupă de complexul Steaua Mureșului, din Rapoltul Mare, Hunedoara, chestie făcută cu vreo 10 milioane din bani europeni.
Altfel, firma e abonată la banii publici din Deva. În 2007, cînd primar era pe atunci liberalul Mircia Muntean, Telecerna primea lucrări în valoare de peste 20 de milioane de lei, pentru construcția unor blocuri ANL.
Iar după ce a construit blocuri, a mai primit niște contracte, prin 2010, și pentru a izola termic alte blocuri. Doar de vreo sută de mii de euro.
Nici după ce la Primăria Deva a ajuns Petru Mărginean (ales din partea PC și apoi trecut la PNL) contractele nu s-au încheiat. De exemplu, conform gazetadedimineata.ro, firma a primit 700.000 de lei numai pentru curăța vreo 3 hectare ale gropii de gunoi de lîngă deva, ce arseseră într-un incendiu.

Conform datelor de la Registrul Comețrului, SC Telecerna este deținută și administrată de către Ioan Șendroiu.

În 2014, scria Gazeta de Hunedoara, o firmă la care era asociată și Telecerna - alături de un jurnalist - SC Omnia Telelogic SRL, intrase în vizorul procurorilor, în sensul în care Corpul de Control al Guvernului găsise niște probleme la unele contracte de la Primăriile din Ilia și Petrila. Mai exact, firma la care Telecerna - și implicit Ioan Șendroiu - era acționar, alături de un domn Ștefan Ciocan, SC Omnia Telelogic, primea contracte pe bandă rulantă de la primarul din Ilia, PNL-istul Marius Omotă.

Altfel, Șendroiu Ioan mai e deține, pe lîngă Telecerna, alte patru firme aflate în funcțiune. În timp ce prin intermediul Telecerna mai e acționar, pe lîngă Omnia Telelogic, la încă două societăți comerciale.

Desigur, am putea să ne apucăm să căutăm prin toate firmele, ce fac ele și cu cine au contracte, ori prin firmele deținute de firme, dar e destul de clar că Telecerna SRL e destul de bine înfiptă în banul public iar patronul ei, Ioan Șendroiu, e un băiat cu lipici. Iar dacă cei din Primăria Alba Iulia spun acum că nu știau cine sînt băieții de la Telecerna fie mint, fie sînt proști.

Altfel, dacă ne uităm doar la ultimul exercițiu fiscal al societății, cel public, vedem că în 2014 firma avea 28 de angajați și realiza un profit de 8.500 lei, la o cifră de afaceri de peste 19 milioane de lei. Păi, să avem pardon!

P.S. Din păcate, pentru primar - evident - probabil că n-are să fie terminată piața nici pînă la noul termen propus de constructor, 20 mai. Ceea ce înseamnă că se ratează o minunată oportunitate de tăiere de panglică de campanie.

Comentarii   

0 #2 DellChief 08-04-2018 10:01
I have checked your blog and i've found some duplicate content, that's why you don't rank high in google's search
results, but there is a tool that can help you to create 100% unique
content, search for; boorfe's tips unlimited content
Citat
0 #1 CrystleChief 29-03-2018 21:24
I have checked your site and i've found some duplicate content,
that's why you don't rank high in google's search results, but there is a
tool that can help you to create 100% unique articles, search for: boorfe's tips unlimited content
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper