Duminică, 31 Mai 2015 21:08

Patruzecisisapte la suta, Hava iese suta la suta primar in 2016

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Am intrat, cum s-ar zice, în an electoral, în sensul că mai e un an pînă trebuie să mergem din nou la urne și să-i alegem pe cei care vor jupui bugetele publice. Acum, cu un an înainte de alegeri, politicienii încep să vorbească, să facă sondaje și calcule, să cam admită că au început cu campania electorală. Căci, dacă e să o zicem pe aia dreaptă, campania electorală începe chiar a a doua zi după alegeri.
Ei bine, în Alba lucrurile par destul de clare. Revenirea la liste în ce privește votul pentru Parlament a cam eliminat din surprize și cel mai probabil locurile se vor împărți destul de simplu: doi deputați și un senator la PSD (al doilea și senatorul la redistribuiri)  - trei deputați și un senator la PNL. Sigur, numele nu-s chiar bătute în cuie, dar se cam știe cine va reuși - dintre cei care vor - să se lipească la o poziție bună.
Mai interesant e însă meciul pentru primării. Bine, ar fi putut fi și mai interesant, însă loazele din Parlament au decis că fraierii ce se vor prezenta la urne își vor alege primarul dintr-un singur tur. Ceea ce înseamnă că, în teorie, am putea avea un primar care a obținut doar două voturi. Dar să nu ne pierdem cu teoria, căci practica e aia care ne omoară.
Dacă prin alte orașe treaba nu e chiar clară - alde Sebeș ori Aiud, unde încă se duc meciuri grele pentru cine candidează, căci nimeni nu e clasat mega bine în sondaje - la Alba Iulia lucrurile par destul de simple. Conform unui ultim sondaj făcut de cei de la PNL - nedat publicului încă - Mircea Hava ar obține 47% din voturi. Asta în timp ce pe locul 2 s-ar clasa Călin Potor, cu vreo 32% din voturi. Numai că, în timp ce în tabăra penelistă lucrurile sînt bătute în cuie iar Hava e clar candidatul partidului (căci Florin Roman nu doar că nu mai mîrîie ori zice nimic, dar a descoperit binefacerile linsului șefilor și, prin urmare, susține din greu la ei), la PSD lucrurile sînt ceva mai complicate. Adicălea, pe lîngă Potor ar mai vrea și unii dintre cei tineri. Mă rog, ei zic că nu vor, dar că au fost propuși de alții, sanchi, cum e cazul lui Horațiu Clepan (știm, n-ați auzit de el, dar omul e consilier local) acceptă să intre într-un fel de competiție internă. Gen, dacă voi mă vreți, hai că vreau și eu. Sigur, în ce privește candidatura la Primăria Alba Iulia din partea PSD miza e alta. Căci nimeni nu prea are șanse să-l bată e Hava - cu excepția DNA-ului, în caz că se vor fi apucat de treabă și la Alba Iulia, ori vreunul din gașca de complici din Primărie, care va fi avut o epifanie și, lovit de ideea moralității, ar începe să dea din casă și să toarne la greu. Dar, dacă ai candidat la Primăria Alba Iulia din partea PSD și dacă ai luat și un scor decent, șansele de a te regăsi pe o poziție bună în lista pentru Parlamentare cresc exponențial.
Desigur, în condițiile votului dintr-un singur tur, scorurile astea de 47% în dreptul lui Hava și 32% în dreptul următorului cel mai bine clasat, recte Potor, s-ar cam traduce prin faptul că Hava Mircea e imbatabil. Atît că, așa cum în urmă cu 4 ani, cînd Potor a candidat din partea USL, mulți dintre pesediști nu au votat cu el, acum s-ar putea întoarce puțin roata și mulți dintre peneliști, ăia proveniți din PNL nu PDL, să nu voteze cu Hava. Totuși, cei din PNL, de la Atanasiu și pînă la Buglea Rareș au dus niște meciuri lungi cu primarele în funcție și nu de puține ori contrele s-au lăsat cu vorbe grele și jurămite de răzbunare, șoptite-n pernă, cu lumina stinsă. În plus, gașca lupilor tineri din PSD, alte Ovidiu Jidveian, Bogdan Medrea și toți ceilalți care la europarlamentare au reușit prima și singura - după multă vreme - victorie în Alba Iulia, cînd au căpăcit PNL-ul și chiar PDL-ul lui Hava, ar avea tot interesul ca de data asta să tragă tare la căruța lui Potor. Și nu doar din cauză că vai, l-ar nealege pe Hava, chestie care, atunci cînd le trece prin minte unor mici pesediști le provoacă erecție, dar ar elimina un om de pe lista pentru Parlament. Ceea ce ar fi de două ori bine.
Așa că, deși lucrurile par sută la sută clare, s-ar putea să nu chiar fie. Căci dacă de la 47% muți 8% spre cei 32% ai lui Potor, lucrurile se schimbă. Pînă la urmă, în urmă cu 4 ani, scorul fusese de 49% Hava și 37% Potor. Sigur, între timp Potor a mai schimbat un partid. Dar și Hava a mai dedicat niște contracte. Așa că, una peste alta, chiar și în lipsa intrării pe terenul de joc a echipei DNA, am putea avea surprize. Puțin probabil, și chiar mai puțin posibil.

{fcomment}

Comentarii   

0 #1 pilu 13-06-2015 21:31
Ori ca vrem, ori ca nu vrem (eu nu vreau) tot Stalin iese primar ca oferta-i slaba.
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper