Inițiativa USR pentru votul primarilor în două tururi a fost respinsă în Senat

Inițiativa legislativă a USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respinsă în cursul zilei de azi de către senatori, cu 47 de voturi împotrivă și doar 33 pentru.

Propunerea USR viza ca, în cazul în care într-un prim tur de scrutin niciunul dintre candidații pentru funcția de primar nu ar obține o majoritate, să fie organizat un al doilea tur de scrutin, la două săptămâni distanță, între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Practic, proiectul USR viza o revenire la sistemul de vot anterior celui aflat în vigoare acum, în cadrul căruia fotoliul de primar este câștigat de primul clasat dintre candidați, indiferent de scorul pe care acesta l-ar obține.

Împotriva proiectului USR au votat senatorii PSD și UDMR. De altfel, UDMR a condiționat, zilele acesta, o eventuală susținere a viitorului guvern PNL de nerevenirea la votul în două tururi, pentru primari, în timp ce una dintre condițiile puse de USR a fost tocmai aceasta, de revenire la un vot în două tururi.

Proiectul de lege inițiat de USR urmează să fie dezbătut și votat în Camera Deputaților, care este cameră decizională în acest caz.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile