Încununarea delirului

FMM de țară!!! Te uiți la ce se întâmplă acum în haznaua politică, cu partide, alianțe și guverne, și-ți dai seama că nu nici măcar sofismele nu mai sunt suficiente pentru a încerca o explicație. Ăștia de pe la partide, care se văd în oglindă mari conducători, lideri, oameni de stat, au golit până și cuvântul „MUIE” de farmecul câștigat în ultimii ani. Te și apucă nostalgia după vremurile în care „muie X”, cu prima literă inversată între cuvinte, era o formă de critică, de răbufnire. Muia a devenit azi un pistol cu apă, iar ăstora de ne conduc pare că le chiar place să fie uzi.

Chiar nu știu, sincer, cum ar putea cineva explica ce se întâmplă la noi de o bucată de vreme. Și asta nu-i nici cea mai mare teamă a mea. Căci suntem, fără îndoială, niște uituci când vine vorba de oameni politici. La fiecare moment electoral ne lăsăm parcă prinși de „importanța momentului” și uităm, cu mare grație, toate căcaturile pe care scursurile politice le-au făcut în trecut. Și nu mi-e atât de teamă că nu există explicație logică pentru ce se întâmplă acum în România, alta decât ciordeala, accesul la resurse și interesul personal al fiecărui jeg cu carnet de partid, însă jur că îmi vine greu să cred că am putea, în câțiva ani, să uităm tot ce se întâmplă acum la noi. Și, totuși, mi-e teamă că… totuși…

Suntem într-un veritabil delir. Și nu acel delir pe care, de multe ori, îl asociem ori confundăm cu euforia. Nici vorbă. Suntem în acel delir care înseamnă tulburarea patologică a conștiinței și aiurări caracteristice unei boli mintale. Ei, politicienii, pentru că fac ce fac și noi pentru că acceptăm, precum niște oi, absurdul și călcarea în picioare a ultimei fărâme de logică, de rațiune.

Iar dacă suntem atât de proști încât să putem uita, până la următorul vot, ce se petrece acum pe scena politică, atunci poate că e mai bine să ne luăm tălpășița și să găsim o țară normală. De fapt, și dacă nu uităm, poate că e cazul să o cam întindem de pe aici, căci vorba poetului anonim, treaba nu-i deloc oablă.

4.5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile