Începând de astăzi, alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59 – anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru acest proces, Autoritatea Electorală Permanentă a creat site-ul www.votstrainatate.ro, la care cei care doresc să voteze în străinătate se pot înscrie prin completarea unui formular online.

Cei care aleg să voteze în străinătate, la o secție de votare, vor completa un formular online, în care vor înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care vor anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate. Pentru înființarea unei noi secții de vot e nevoie de solicitarea a minim 100 de cetățeni din aceeași localitate.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016 – se arată într-un comunicat al AEP.

Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către Autoritate, în termen de cinci zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare