Poate pentru prima dată de când am intrat în Uniunea Europeană, la Alba Iulia există un real interes pentru alegerile europalramentare. Și, să nu uităm, Alba Iulia e orașul care l-a dat Parlamentului European pe Tiberiu Bărbulețiu, un om politic atât de important încât nici măcar membri PNL n-au habar cine e omul. Iar Bărbulețiu a ajuns europarlamentar din partea PNL.

Desigur, toată agitația asta din jurul alegerilor europarlamentare nu prea are legătură cu Parlamentul European, instituție care trezește în Alba Iulia un interes la fel de mare ca și ultimul meci de golf pe care Vasilică Popișteanu l-a jucat la Pianu de Jos. Și să nu ne întrebați cine e Vasilică Popișteanu, că tocmai am inventat numele ăsta și deci habar n-avem. Deși e absolut posibil ca un om cu numele ăsta să fi jucat cândva golf la Pianu de Jos.

Există un interes crescut pentru alegerile astea pentru că, în sfârșit, Mircea Hava a fost acceptat la export . După 126 de ani în fruntea Primăriei Alba Iulia, acesta se va fi retras la Bruxelles, într-un post călduț, unde-și va număra chenzina și le va vorbi europenilor despre marile sale proiecte, până-l vor durea mâinile de la atâta vorbit limbi străine.

Iar agitația și interesul nici măcar nu sunt provocate de plecarea lui Hava, pe cât sunt de vidul pe care-l va fi lăsat în urmă. De cine-i va lua locul. Căci asta e marea întrebare și dilemă: Mirceo, cui ne lași?

Desigur, bursa zvonurilor e în plin avânt și sunt cel puțin vreo câțiva oameni de pe la câteva partide se văd deja purtând coroana de primar. Însă până la alegerile din 2020, doar doi dintre ei au șansa de a umple – interimar – papucii exportatului la Bruxelles: Paul Voicu și Gabi Pleșa.

Și cum amândoi își doresc nespus de mult asta – despre ”preferatul” se zice că deja vorbește singur prin casă, în fața oglinzii, și-și spune cu voce tare că are să fie primar, are să fie primar – treaba riscă să se lase cu puțin circus.

Acum, desigur, într-o lume normală procesul ăsta ar trebui să fie destul de simplu: care dintre cei doi primește mai multe voturi din partea consilierilor locali, ăla e primar. Sau, care dintre cei doi primește susținerea partidului – susținere acordată în baza unor sondaje și cercetări, care țin de priză la public, posibilitate de a păstra Primăria pentru partid și după alegeri, etc. – ăla va fi fost singurul candidat și, implicit, cel ales de consilieri pentru interimat.

Numai că una e teoria și alta e practica. Iar pe Hava îl cam practic doar în tur de teorie și și-a ales deja succesorul, în persoana lui Paul Voicu.

Mai departe de apucătura asta de lăsat primăria moștenire, precum un baron moșia nepotului preferat, există o sumedenie de motive în spatele deciziei: interese directe; control ulterior asupra primăriei, chiar și din poziția de muncitor în Bruxelles; arbore ginecologic politic – linia PD vs linia PNL; mici și mari complicități bugetare; și multe altele. Dar despre astea o să vă zicem noi în alt text.

Mai departe însă de motivele pentru care Hava a decis să-i lase orașul nepotului preferat, decizia a născut și o serie de disensiuni. Pentru că, așa cum ziceam, și Gabi Pleșa râvnește la post, dar și pentru că modul în care Hava își lasă moștenire jucăria, fără a asigura o competiție corectă, și fără să fie interesat ori să ia în calcul ce e mai bine pentru partid, a trezit o sumedenie de mustăceli prin PNL Alba.

Și-apoi, de toată joaca asta de-a moștenirea funcției au aflat și băieți de pe la alte partide. Motiv pentru care Gabi Pleșa – care stă mai bine în sondaje decât Paul Voicu (asta nefiind neapărat o garanție a succesului, căci mai bine decât Paul Voicu în sondaje stă și Vasilică Popișteanu, ăla cu golful) – a devenit extrem de dezirabil. Practic, sunt cel puțin vreo 3 partide care ar fi gata să-l primească în gașca lor pe Gabi Pleșa și, eventual, să-l susțină pentru o candidatură în 2020. Ba chiar, se pare, ar fi existat și niște oferte concrete în acest sens și, cel puțin cu unul dintre aceste partide, ar fi avut loc chiar și niște discuții. Care, pentru moment, au rămas în coadă de pește, dat fiind că Pleșa încă mai speră ca decizia lui Hava să nu fie finală și că, pe baza sondajelor și a susținerii interne, are să obțină interimatul și greaua moștenire lăsată de viitorul europarlamentar. Ceea ce, deși nu imposibil, e puțin probabil. Tocmai din cauza acelei legături ombilicale, a combinațiilor și comlicităților ce-i leagă pe exportabil și nepot.

Ar mai fi însă și soluția ca, odată plecat la Bruxelles, peneliștilor din Alba să nu le mai pese prea mult de voința lu’ tătuca.

Oricum, cert e că din tot circusul ăsta are să iasă pentru oraș un mare rahat pansat. Dar măcar o să ne distrăm.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare