În data de 20 noiembrie, în plin proces de pregătire a Zilei Naționale – aia pentru care unii aleși locali plîngeau cu lacrimi de șoboricozaur că n-a dat Guvernul bani, că abia dacă ajung lovelele de la bugetul local și că, în general, are să fie super greu cu organizarea, din lipsă de bani – onor Primăria era pusă pe cumpărături.

Suma de 67.995 lei, echivalentul a 14.583 euro, erau virați în conturile SC Flash Lighting Services SA, pentru achiziționarea unui ”echipament de dirijare a traficului la trecerea de pietoni de pe strada Al. Ioan Cuza din Alba Iulia”. Adică a unui semafor.  Un semafor, da.

Că e bine să avem treceri de pietoni semaforizate, nu contestă nimeni. Mai ales că Strada Al. Ioan Cuza e una intens circulată, din cartierul Ampoi și pînă la ieșirea din oraș, pe drumul spre Cluj Napoca. Băi, dar 14.500 de euro pentru un semafor? Pesemne că e ceva smart-semafor, cu climă bizonică, care atunci cînd se pune culoarea verde îți cîntă o operetă din Strauss. Că, altfel, dacă te uiți puțin pe net, cu ajutorul lui nenea Google – de care cei de la achiziții, din Primărie, nu par să fi auzit – găsești semafor și la 500 de euro . Sau găsești și mai ieftin, cu led și tot ce trebuie. Bine, hai, pui două semafoarte, pui și stîlpii, pui și muzica și parcă tot e mult 14.500 de euro preț final.

Însă poate că n-am luat noi în calcul manopera. Poate că firma asta, Flash Lighting Services SRL lucrează cu niște instalatori deținători de premiu Nobel în chimie și de-asta costă atît de mult. Sau poate e din cauză că firma asta este o bună prietenă a administrației locale. Că e o firmă care încasează pe bandă rulantă fel și fel de contracte, de la luminițe și beculețe pînă la tot ce se mai poate factura pe parte de iluminat în oraș. Și, vorba aia, e ca în box, mai încasezi, mai și dai, ca să fie bine la final.

Flash Lighting Services SA– care face parte dintr-un mai mare grup de firme, Flash pe numele său – este controlată de un anume Bogdan Gabriel Sandu. Și este, firește, o clientă fidelă a administrațiilor locale, în special cele unde culoarea primarului e portocalie. Mă rog, galbenă, că acum toți bine sînt sanchi liberali. Spre exemplu, Flash Lighting Services este o clientă fidelă a Primăriei Brașov și a lui Scripcaru, de unde încasează milioane bune prin fel și fel de contracte, de multe ori – ca și la Alba Iulia – încredințate direct. Iar Bogdan Gabriel Sandu, ca orice om de afaceri cu statul, este inculpat într-un ditai dosarul, cel cu retrocedările unor terenuri intravilane din Constanța, unde prejudiciul este estimat la peste 100 de milioane de euro.

Mă rog, dacă ar fi să vorbim despre aventurile bugetare ale Flash Lighting Services, ori ale întregului grup, ni s-ar termina spațiul de hosting și tot n-am termina. Cert este că băieții ăștia s-au aciuiat de niște ani buni și la Alba Iulia, de unde încasează mai ceva ca Leonard Doroftei în ringul de box, într-o zi proastă.

Ei bine, acum că am stabilit cine și cu cît, să vedem și cum arată semaforul ăsta de 14.500 de euro.

Am urcat în mașină și am dat o tură pe strada Al. Ioan Cuza, în căutarea lui. Am mers pînă la ieșirea din oraș și înapoi și, ce să vezi, plua semafor. Nimic nenicule.

Dacă vedeți în filmarea asta vreun semafor să ne ziceți.

Sau poate găsiți în asta vreun semafor. La fel, dacă-l găsiți, să ne ziceți.

Filmările de mai sus acoperă întreaga stradă Al. Ioan Cuza. E drept, contractul a fost semnat doar în urmă cu ceva mai bine de două săptămîni. Și, se știe, să montezi un semafor e chestie complicată. Faci mai repede Monumentul Unirii, ori o autostradă, decît să montezi un semafor. Totuși, undeva pe strada Al. Ioan Cuza pare că cineva ar vrea să monteze ceva care seamănă a semafor. În sensul de mers, înspre ieșirea din oraș, la un momentdat se face o intersecție cu un drum care merge spre zona industrială, cu depozite și hale. Iar acolo, în zona aia, a crescut un stîlp, ori un ceva ce arată de parcă ar urma să devină semafor. După cum se vede în poze.

S-ar putea să nu fie ăsta. Dar altă chestie care să arate măcar a ceva ce seamănă cu un viitor semafor n-am găsit pe tot drumul. Iar dacă ăsta are să fie semaforul de 14.500 de euro, să ne scuzați, dar nici dacă directorul de la Flash Lighting Services, împreună cu directorul de achiziții din Primărie, stau cocoțați pe el, timp de 24 de ore pe zi, iar unul strigă roșu – cînd e roșu – iar celălalt verde – cînd e culoarea verde, și tot nu se justifică suma de bani plătită pentru el.

Dar, cine știe, poate că nu e ăla. Poate că e un semafor inteligent, și invizibil, care apare doar cînd cineva vrea să treacă strada. Și e plasat tot la trecerea de pietoni inteligentă – și invizibilă – care și ea apare tot doar atunci cînd cineva vrea să treacă strada. Deh, la 14.500 de euro așa ar trebui să fie.

11
Lasa un raspuns

avatar
5 Subiecte de comentariu
6 Rasunsuri
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Autorul comentariului
HoreaAlexandru CristorianSorinCezarFacepalm Comentarriu recent al autorului
  Aboneaza-te  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
Facepalm
Guest
Facepalm

Atata discuția pentru nimic. Stalpul pe care l-ai pozat avea in partea superioara radarul cu ecran care afișa viteza cu care rulai. Nici macar nu e locul in care se va monta semaforul (la IPEC). Noapte bună!

Cezar
Guest
Cezar

La fel și la Sebeș…. după episodul Săndel și Semafoarele a venit Dorel și Semafoarele…. povestea este identică în ambele cazuri: cheltuieli cu achizițiile, montajul, întreținerea…. iar la nici o săptămînă Semafoarele complet inutilizabile….😎

Sorin
Guest
Sorin

Buna ziua, nu la aceastã firma Flash……., era angajata Elena Basescu, cu 5000 euro/ luna, ca operaror calculator?

Horea
Guest
Horea

E ” interesant” ca se achizitoneaza semafoare noi, dar in Alba Iulia sunt mai multe semafoare care stau neutilizate de cand au fost instalate : iesirea din parcarea Kaufland in Calea Motilor !!! Aseara ne-au trebuit mai mult de 15 minute sa iesim din parcarea Kaufland ! Mai este un semafor nefunctional, de cand a fost montat, pe Bd. Revolutiei, zona Mercur, mai sunt si altele…! De ce oare ?! Dar ne „scoatem ‘” cu ” mu.. PSD „

trackback

[…] De altfel, despre povestea acestei sesiuni de cumpărături cu dedicație puteți citi mai multe aici.  […]