Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, ora 17.00, la SalaUnirii din Alba Iulia, în cadrul programului dedicat Zilei Naţionale a României, va avea loc un nou episod din seria Exponatul Memoriei Unirii. Este vorba despre cele cinci clişee fotografice de sticlă, pe care Samoilă Mârza a surprins atmosfera de la Alba Iulia din ziua de 1 decembrie 1918.

Imaginile lui Samoilă Mârza surprind mulţimea prezentă pe Platoul Romanilor, dar și două instantanee cu tribunele improvizate, de unde s-au ținut diferite discursuri.

Clişeele au fost achiziționate în anul 1967 de Muzeul Național al Unirii, chiar de la autorul lor, fiul unei familii de români greco-catolici din Galtiu.

Prezentarea acestor imagini va fi realizată tot sub forma unei lecții vii de istorie, care va susținută de istoricul Liviu Zgârciu, care îl va interpreta pe episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care apare într-una dintre fotografii citind Rezoluția Unirii.

Vernisajul va putea fi vizionată pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile