Acum că s-a dat startul la circul pentru prezidențiale, băieții de pe la partide se pot concentra pe lupta internă. Adică aia care chiar contează, pentru stabilirea candidaților la primării. Iar Alba Iulia, odată cu plecarea lui Havana la Bruxelles, a devenit un fel de punct nevralgic al păruielilor politice din PNL Alba.

Oficial, PNL Alba va comanda un sondaj, ca să stabilească cine-i cel mai bine plasat penelist din Alba Iulia. Iar sondajul ăsta – zic sursele noastre – ar urma să înceapă săptămîna viitoare. Și tot sursele noastre mai zic că sondajul nu-i, în fond, nimic mai mult decît un exercițiu cu care se va fi justificat înscăunarea candidatului ales.

La ora asta, candidatul ales se numește Paul Voicu – care, ce să vezi, va fi fost și cel mai bine poziționat în sondaj. Că așa-i sondajul. Problema se complică însă dacă, așa cum vă ziceam noi în urmă cu ceva vreme, Gabi Pleșa, celălalt vice, se decide să plece la USR. Chestie pentru care, au anunțat chiar și la meteo, există șanse foarte mari. Iar dacă pleacă Pleșa si candidează de la USR, au să-și ia PNL cu Voicu o bătaie cum nu-și luau nici covoarele înainte de Crăciun, pe vremea lui Ceașcă.

Așa că PNL caută să se reorienteze puțin, să aibă și o variantă de rezervă. Din nefericire, Dumitrel nu prea mai poate să candideze la Primărie, căci s-a schimbat modificarea la Consiliile Județene și președintele e iarăși ales în mod direct. Deci cam trebuie să candideze acolo. Deși, omul n-ar fi vrut nici la Primărie și nici măcar la Consiliul Județean, dat fiind că iese Sandu Pereș la pensie și rămâne un loc de senator liber, numai bun pentru Dumitrel.

Așa că Dumitrel se străduiește acum – și el! – să-l facă pe Damian să candideze, dar de la PNL. Ceea ce, dacă e să fim corecți, ar fi o mișcare destul de bună. Căci, băgîndu-l pe Damian în meciul dintre Pleșa și Voicu, ar putea cumva să-i liniștească pe amîndoi. Mă rog, mișcarea nu-i chiar simplă. În primul rînd pentru că Damian, dacă se decide să candideze – și o va face, dacă îi arată cineva niște calcule din care reiese că va cîștiga sigur – nu prea mai vrea pe la partid. Iar o plecare la PNL ar fi destul de ciudată, căci ar da apă la moară la tot lungul șir de speculații din jurul motivelor pentru care a fost dat afară din PSD. Mai apoi e însă și Havana în tot calculul ăsta. Iar europarlamentarul, chiar dacă ieșit cumva din schema de forță a partidului, nu-l prea înghite pe Damian. Și n-ar fi prima oară cînd ar zice un NU hotărît ideii de a-l aduce în partid. Însă, dată fiind situația cu Pleșa și Voicu, copiii răzgîiați ai partidului, pe care i-a lăsat singuri acasă în timp ce el europarlamentărește prin Bruxelles, n-ar fi exclus să zică totuși un „mda” venirii lui Ghiță Damian.

Așadar, Dumitrel mai are vreo două săptămîni în care să-i facă curte lui Damian, să-l pupe pe contracte, să-i șoptească dulce la ureche: Ghiță, uite luna, uite caru, uite postul de primaru!

Ah, și-ar mai fi și problema cu niște mici cercetări care se fac pe la pensiunea soției lui Damian, aia făcută pe fonduri europene și unde, zic niște păsărele, n-ar fi treaba tocmai cosher. Iar pentru o astfel de treabă, e bun un partid cu Președinte și Guvern, care să pună puțin batista pe țambalul justiției. Așa că o să vedem ce și cum în următoarele săptămîni, dacă Damian se lasă sau nu cucerit de Dumitrel.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare