Gheorghe Damian, primarul model al României, care a transformat Ciugudul în cea mai lăudată comună din țară, se pregătește să vină la Alba Iulia. Nu în vizită ci, zic sursele noastre, pentru a candida și – implicit – pentru a cîștiga fotoliul de Primar.

Chiar dacă nu a confirmat intenția de a candida – deși nici nu a infirmat-o – Gheorghe Damian pare să fie decisă în proporție de peste 90%, zic sursele noastre. Practic, singurul lucru pentru care nu și-a anunțat încă intenția ține de oportunitate, de un calcul electoral și de strategie.

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar nu pot să confirm. Nici să infirm. Nici nu pot să mă gîndesc la ora actuală, că atîta treabă am aici la Ciugud.. ne-a răspuns, extrem de diplomat și zîmbitor, atunci cînd l-am întrebat despre intenția de a candida.

Pe de altă parte, cînd l-am întrebat despre ofertele venite de la toate partidele, Damian ne-a răspuns, aproape rîzînd, că ”toată lumea mă vrea candidat, și nu știu de unde atîta dragoste pentru mine. Și-apoi, tot Damian zice și că ”Îmi place independența, însă în viață am învățat un lucru: niciodată să nu spui niciodată”. Ba mai mult, faptul că nu consideră un impediment mărimea administrației locale din Alba Iulia, numărul mare al angajaților ori că e convins că, indiferent de oamenii pe care-i va fi găsit în Primăria Alba Iulia, e posibil să creezi o echipă funcțională, pentru că totul înseamnă negociere, ei bine toate acestea vin să întărească ideea că funcția de Primar de Alba Iulia e un proiect destul de clar al omului Gheorghe Damian.

Practic, Damian nu exclude o colaborare cu anumite partide, însă pare că se gîndește maidegrabă la o colaborare post-electorală, după ce va fi ales primar. Deși n-ar fi exclus nici să-l vedem pe lista, pardon – pe post de locomotivă a unui partid. Nu exclus, puțin probabil însă.

Reticența lui Damian de a-și anunța candidatura vine însă exact din același motiv pentru care va candida. Mai exact, situația politică în Alba Iulia e vraiște și nu există un candidat cert, care să fie cotat drept cîștigător sigur, cum se întîmpla în cazul lui Mircea Hava. Și-apoi, nici măcar nu se știu clar, oficial, care-s candidații, mai departe de ceata de doritori. În plus, candidatura lui Damian la Alba Iulia presupune mai multe riscuri decît a oricărui alt candidat de la vreun partid, căci ar însemna să renunțe complet la Ciugud, unde lumea l-ar realege și fără să facă 2 minute de campanie electorală ori să-și lipească un singur afiș electoral.

Așa că, de ce ar anunța Damian o candidatură încă de pe acum? Are timp. Pe lege, se poate muta la Alba Iulia și cu 41 de zile înainte, astfel încît să-și poată depune candidatura în mod legal, cu 40 de zile înainte de alegeri. Iar mutația e o simplă formalitate, căci rudele lui Gheorghe Damian locuiesc la Alba Iulia. Însă, mai zic sursele noastre, o va face cu mult înainte de termenul limită.

Însă, momentan, omul stă liniștit și urmărește ce se întîmplă, cine-și mai anunță intenții și cum se împart apele în politica locală. Și, desigur, mai așteaptă și niște sondaje. Căci, mai zic sursele noastre, există deja un astfel de sondaj – făcut de niște oameni din sfera PLUS – care-l dau cu un avans important față de toți ceilalți candidați. Însă acest sondaj nu ia în calcul toate posibilele combinații de partid-candidat. Și lucrurile s-ar putea complica puțin, în condițiile în care USR și PNL nu și-au anunțat candidații. Căci aici stă singura reținere a lui Damian, acel 2-3% pe care-i păstrează pentru ”NU”: în cazul în care unul din aceste două partide va scoate un candidat super bun, atunci treaba devine un risc.

Iar Damian vrea să fie primar, nu doar un simplu candidat la fotoliul de Primar.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare