Mai departe de cifre și statistici, mai departe chiar de cazurile de infectări cu Sars Cov 2, toată această situație prin care  trecem a pus sistemul medical în fața unor noi provocări. Și nu ne referim aici la capacitatea de a trata eventualele cazuri ci la întregul sistem de protecție/prevenire, care afectează relația spitalului cu fiecare pacient, indiferent de boala de care suferă.

Mai exact, în condițiile actuale de pandemie, fiecare pacient care se adresează unui spital, pentru orice cauză, înainte să fie internat în vreo secție este testat pentru Covid 19. Iar asta presupune o izolare prealabilă, de cel puțin 24 de ore, până se obțin rezultatele testului.

Iar această izolare prealabilă ridică mari probleme, în special pentru centrele mai mari, unde afluxul de pacienți este ridicat. Spre exemplu, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a ajuns să cumpere și să instaleze camere modulare, în curtea spitalului, unde pacienții să poată fi izolați până la rezultatul testului și eventuala internare în una din secțiile spitalului.

Situația la Spitalul de Urgență din Alba Iulia nu e deloc una roz, din această privință. Există însă și metode care ar putea asigura o presiune scăzută pe Spitalul de Urgență din Alba Iulia. Sau, la fel de bine se poate spune că există metode care, nefiind aplicate în alte locuri,  amplifică această situație de la Alba Iulia.

Există spitale la nivelul județului Alba unde, în timpul weekendului, pacienții sunt trimiși la Alba Iulia. Asta pentru că nu există gardă în weekend, cu toate că ar exista și posibilitatea organizării de gărzi de la domiciliu, în locurile și pentru secțiile unde există doi medici. Cum însă nu toate spitalele au adoptat acest mod de lucru, mulți pacienți din județ – care altfel ar putea fi izolați în spitalele din alte localități, care dețin aceste spații, ajung să fie direcționați către Alba Iulia la finalul fiecărei săptămâni.

Căci, nefiind un medic de gardă, care să-i consulte în weekend, nu mai sunt izolați acolo și sunt trimiși direct la Alba Iulia.

Iar asta duce la o supraîncărcare a capacității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia de a izola aceste persoane, până la efectuarea testelor Covid 19.

Pentru a evita supraaglomerarea și suprasolicitarea personalului medical, de vineri după-amiază și până luni dimineață, de la secția de urgențe a Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, managerul SJU Alba Iulia speră ca toate spitalele din județ, toate secțiile acestora, să înceapă să funcționeze și în weekend, prin introducerea gărzilor la domiciliu, pentru toate secțiile unde acest lucru este posibil.

”În weekend este dezastru. Cu greu mai putem face față solicitărilor, ne depășesc capacitatea de izolare, nu avem unde să izolăm 100 de oameni care ajung într-un interval scurt de timp. Numărul prea mare de pacienți, care ne solicită ajutorul, este motivul pentru care sala de așteptare pentru triajul bolnavilor sau saloanele secției UPU sunt pline cu pacienți care așteaptă să fie preluați și internați pe secții.

Cu 2 medici se poate face gardă la domiciliu. Nu trebuie să închizi secțiile și să trimiți pacienții la Alba Iulia. Pentru o mai bună funcționare a întregului sistem, trebuie ca toate unitățile din județ să ajute cât pot. Și în mare parte colaborăm foarte bine, însă au existat și cazuri unde spitale au închis compartimentele în weekend deși au mai mult de 2 doctori, iar cu 2 doctori se poate organiza gardă la domiciliu. Există spitale în județ care dețin spațiul necesar, și chiar medicii cu care să poată organiza gardă la domiciliu, și care pot prelua și izola pacienți, până la rezultatul testelor,  și la final de săptămână.

Asta este soluția, trebuie să lucreze toate spitalele în weekend și atunci va merge tot fluxul foarte bine. Dacă toți vin în Alba Iulia, efectiv nu putem face față întregului județ, în condițiile în care toți pacienții trebuie izolați înainte de internare”, ne-a declarat Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Daniela
Daniela
4 mai 2020 22:24

Ce se mai pregătește din nou pentru celelalte spitale din județ?
E ca atunci când așteptau ordinul de ministru însă decizia era luată deja la nivelul județului!
🙂 Se transmitea ministrului ce să scrie!

trackback

[…] în camere separate, cu toate cele necesare. Ceea ce se dorește – după cum puteți citi în acest text – însă nu mereu se și reușește. Și aici, în această nereușită, se încadrează și […]

trackback

[…] în camere separate, cu toate cele necesare. Ceea ce se dorește – după cum puteți citi în acest text – însă nu mereu se și reușește. Și aici, în această nereușită, se încadrează și […]