Gă(o)zarii

Nu știu cum e prin alte părți, în afară de faptul că sigur nu-i ca la noi, însă toată liberalizarea asta a pieței gazelor a dus la apariția unei noi secte, Martorii Verificărilor.

Fel și fel de șmecheri și-au făcut firme – nu mulți, că e cu autorizări pe pile și în regim de castă – după care s-au pus pe jumulit. Că au oamenii centrale de apartament și, normal, centrala trebuie verificată. La fel și instalația de gaz. Pe bani, of course. Mă rog, e normal ca instalațiile astea să fie verificate, nu zic nu. Însă am o mare problemă cu tot sistemul ăsta, în care periodic mă trezesc la ușă cu niște unii, care-mi arată o legitimație de firmă, un căcat de SRL, și-mi cer date, informații și chestii, de parcă trăim în țara lui pește prăjit. De fapt, îmi cer bani, ca să facă ei verificarea. Că ei sunt „autorizați” și că la ei în „sistem” le arată că nu-i făcută verificarea.

Evident că am făcut verificarea anul trecut, atât la centrală cât și la instalația de gaz, iar astea se fac la doi ani, deci n-aveau ce căuta la ușa mea. De altfel, și anul trecut, după ve verificările fuseseră deja făcute, m-am trezit cu niște martori din-ăștia, că și ei „aveau date” cum că ar trebui să facă aici.

Și, stau și mă întreb, de unde naiba au firmele astea de martori ai verificărilor datele mele? Cum își permite furnizorul, nu zic neapărat e-ON, că mai sunt și alții, să dea datele mele la 17 firme, în caz că de la ei le au? De ce nu poate firma cu care ai contract să-ți ofere una, două, trei opțiuni de firme din-astea de martori ai verificărilor? Pe sistem de recomandare, să te înștiințeze când e să expire verificarea – că doar ei au datele, din moment ce le găsești pe factură?

Treaba ar trebui să fie super simplă. Firma de la care cumperi utilitățile, gaz – curent, cum o cheamă ea, are în sistem verificările tehnice. Înainte să îți expire verificările asta, ar trebui să te informeze – scrisoare, mail, telefon, porumbei călători – și eventual să îți prezinte niște opțiuni, una, două firme din-astea autorizate să facă verificări. Asta dacă nu știi tu deja o firmă pe care o vrei, la care ai mai apelat și de care ești mulțumit.

Iar legea ar trebui să nu le mai dea voie acestor vestitori ai facturilor să umble din ușă în ușă, cu vrăjeala în gură și chitanțierul la subraț.

Că, tare mi-e, se întâmplă următorul lucru. Din zeci, sute de uși la care bat zilnic, sigur dau peste câțiva care nu mai știu, nu mai țin minte (că doar e o chestie pe care o faci la doi ani), și pe care-i îmbârligă să le verifice ei contorul de gaz. Și să-i taxeze, desigur, că doar verificarea trebuie făcută minim o dată la doi ani, însă ea poate fi făcut și taxată chiar zilnic.

5 3 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile